Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Végéhez közeledik a malware-kálváriánk

2011. november 13. | Téma: Egyebek, WordPress biztonság | 31 hozzászólás

Éppen egy hete érkezett az első jelzés a Google-tól, hogy rosszindulató szoftver található a WP-Suli tanfolyamaihoz adott gyakorló oldalon, a pagony.net-en. Természetesen azonnal utánajártam, hogy mi történhetett, de legnagyobb meglepetésemre semmiféle fertőzést nem találtam az oldalon.

A különös az volt, hogy nem minden számítógép, sőt egy számítógépen belül sem minden böngésző jelezte a veszélyforrást, és ezekben az esetekben semmiféle következetesség nem volt. Ennek a meglepő ténynek utánajárva kiderült, hogy a Google veszély-listáját nem minden böngésző, és nem is minden vírusirtó veszi figyelembe, tehát ha véletlenül előfordulna, hogy a Google tévesen riaszt, akkor lesznek olyanok, akik látni fogják a riasztást, és lesznek olyanok, akik nem…

A tárhelyet mindenféle szempontból vizsgáltuk, teszteltük napokon keresztül, a szerver rootkit-ellenőrzése teljesen tiszta állapotot mutatott – lásd itt:

[10:07:17] Rootkit checks…
[10:07:17] Rootkits checked : 242
[10:07:17] Possible rootkits: 0

– és már a Google saját rendszere is azt jelezte, hogy “Has this site hosted malware? No, this site has not hosted malicious software over the past 90 days.” – azaz az elmúlt 90 napban nem volt féreg az oldalon…

Én végig azt nem értettem, hogy hogyan kerülhetett volna fel bármi is, amikor látom, hogy az összes fájl dátuma július 15-i, vagy előbbi (nem számítva a bővítmények frissítését, de azok is egyező dátumúak voltak). Lehetséges volna, hogy egy féreg minden látható nyom nélkül pusztít?! Letöltöttem a tárhely teljes tartalmát, és az adatbázist is sql formátumban, hátha oda került be valami valahogyan (bár ez már a sci-fi kategória…), és offline ellenőriztem, de eredmény nélkül.

Közben többször megnéztem a pagony.net oldal forráskódját kívülről, a böngészőből, hogy hátha észreveszek valami gyanúsat. Pénteken kaptam egy ötletet: a Google az egyik közleményében azt írta, hogy ha egy oldal kódjában más keresőmotorra való hivatkozást talál, akkor azt az oldalt tiltani fogja… Nem túl kedves részükről, ilyenkor látszik, hogy mennyire függünk a Nagy Testvértől… viszont rákeresve a yahoo szóra, végül is az egyik ismerősöm oldalán tényleg megtaláltunk egy rosszindulatú kódot.

Ez a kód a wp-settings.php fájlba írta be magát, és a módosítás jól látható volt a tárhelyen, ha felmentünk FTP-vel, hiszen a fájl dátuma november 3. volt, a mérete pedig az eredeti 9 839 helyett 10 005 byte. A fájlt törölve és felülírva a rosszindulatú script a forráskódból eltűnt, és a weboldal tiszta lett.

A pagony.net-en azonban továbbra sem találtam semmi ilyesmit.

Viszont a Google által külön megjelölt egyik gyakorló oldal forráskódjában igen!

Ettől egy kicsit ideges lettem. Hogy lehetséges az, hogy a főoldalban nincs rosszindulatú script, az egyik aloldalban viszont van?! Hiszen az aloldalak felhasználóinak nincs FTP-hozzáférésük, kizárólag szövegeket és képeket tölthetnek fel a gépükről. Lehetséges volna, hogy ezek közül valamivel ment fel a script?… Én nem tudom, ilyen szinten már nem értek a vírusokhoz…

Végső ötletként mindent újratelepítettem, az adatbázisra ráengedtem egy javítást, és érdekes módon a láthatóan fertőzött aloldalak forráskódjából eltűnt a rosszindulató script. A pagony.net állapota jelenleg a következő (a http://sitecheck.sucuri.net/scanner/ tesztje alapján):

 

A pagony.net jelenlegi állapota

 

Azaz rosszindulatú szoftver és bármi egyéb veszélyforrás nem található, a webhely azonban továbbra is feketelistán van. Mivel már kértem a felülvizsgálatot, innentől kezdve csak a Google-on múlik, hogy mikor vesznek le a tiltólistájukról…

Mindenkinek köszönöm a rengeteg segítséget, együttérzést és türelmet, amit ezen a meglehetősen szörnyű héten kaptam. Remélem, most már hamarosan mindenhol rendeződik a probléma, azaz mindenki be fog tudni lépni a gyakorló oldalakra ijesztő üzenetek nélkül.

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Kovács Éva

   Sziasztok!
   Engem óriási veszteség ért , ez által!
   Elveszítettem közel 100 szavazó kapcsolatát!!!!! a medve.hu játékban!!!
   Ezt, nem lehet helyrehozni.Most induló kampányom egy része volt ez a hirdetés is, új üzlet, új termék és közel 100 szavazó , és senkivel nem tudtam felvenni a kapcsolatot.
   Mikor lesz már jó? már vége lesz a játék határidőnek, hisz december elején dől el ki jut az első 100-ba.
   Nekem csak abban az esetben lenne jó , ha a rám szavazott embereket megtudnám keresni.
   Ja , és jeleztem a medve munkatárs felé, aki blokkolta az oldal, csak a hirdetés van fent,azóta meg minimális a szavazat szám is.
   Tehát dupla, tripla veszteség.
   Csak úgy kerül kisorsolásra a 20.000 ft értékű ajándékom!
   Nem mondhatom, hogy jól érzem magam!!!

   • D. Bikfalvi Moni

    Sajnos mindannyiunkat nagy veszteség ért ezzel. Sokszor elmondtam, hogy ez egy gyakorló oldal, arra való, hogy megismerkedj a WordPress rendszerével. Üzleti oldalnak olyat érdemes használni, amely saját domain-néven, saját tárhelyen fut – bár a hackerek nem válogatnak, azt is ugyanúgy feltörik. Meg kell tennünk mindent a megelőzésére, de ez sajnos előfordul. Még a NASA oldalait is feltörik néha…

    Az internet világában a rosszindulatú támadásokkal sajnos számolni kell, nem szabad mindent egy lapra feltenni.

   • András

    Bocs, hogy beleszólok, de most mind az oldalad, mind a hirdetésed elérhető. Az persze nem szerencsés, hogy az oldaladon a linket rosszul adtad meg, így kattintva tényleg nem elérhető a medve hirdetésed. Én azért ezt gyorsan kijavítanám.
    Szerintem meg nem érdemes túlságosan izgulni, hisz rengetegen olyanokat kínálnak, ami messze meghaladja a Te ajándékod értékét. Sajnos nem úgy működik a dolog, ahogy azt prognosztizálni lehetett. Senki nem megy át az oldaladra, csak nyom egy szavazatot és megy tovább. (ha méred, akkor ismered az átkattintási számokat)
    Mondjuk a Medvének szólni kellene, hogy tegyék vissza a linket.
    Ennyi reklámot egyébként nincs az az ember, aki végigolvasna, nemhogy még ki is kattintana belőle.
    Inkább link értéke van az oldalnak. Te is ott vagy, ahol sokan megfordulnak naponta és ez jó, de nem szabad többet várni tőle.
    Szerintem tuti nem vesztettél szavazatot!

  2. Bandi

   Örülök, hogy sikerült megoldanod! Örülök, hogy használható tippet adtam!

  3. Pap Zsuzsa

   Szia, Moni!
   Nem is mondtad, hogy ilyen nagy bajban vagy. Örülök, hogy megoldódott, remélem, a feketelistáról is hamarosan leveszenk.

  4. Herczeg Andi

   Sziasztok!
   Kedves Éva! Ne keseredj el, szerintem a szavazóid el fognak látogatni az oldaladra, amint látják,hogy elérhető.Még van 3 és fél hét a kampányból.Én is így jártam,nekem eleve csak a hirdetésem került ki.A szavazóim azt sem tudják mire szavaznak,mert az csak az oldalamon derül ki,ami jelenleg nem elérhető.Igaza van Móninak, időben el kellett volna készítenem egy saját weboldalt,csak nagyon elcsúsztam.Rengeteget lehet tanulni ebből a kampányból,már ezért megérte.Móni nagyon köszönöm a sok munkát,amit belefektettél a probléma megoldásába.Nem lehetett egy könnyű heted.

  5. Bella

   Sziasztok

   Szia Éva. Ilyen a NET.

   -elfelejtettem bedobni a lottót. (Helyrehozhatatlan kár ért. ötös lett volna.). STB.

   Én is két hete küzdöttem a gép lassúsága miatt. Sok prg-t lefuttattam, mire sikerült helyreállítanom a “rendet”. Mégsem sírok. “Csak bosszankodok”.
   Móni is mindent elkövetett. Azért talált rá.

  6. Varga Erzsi

   Sziasztok!

   Kedves Éva!
   Én is azt mondom, ne keseredj el. Az én honlapom se készült el időben, nekem is csak a jövő héten megy be a játékba. Fogd fel ezt egy játékos lehetőségként. Dobj be még +2 ajándékot, melyet kisorsolsz a látogatóid között a kellemetlenség miatt. Lehet, hogy nem leszel bent az első 100-ban, de az akkor is előfordulhat, ha ez a probléma nem áll elő.
   Tudod, nem kötelező odaadni, de tedd azt!
   A másik:
   Akkor is nyertél, ha ez így alakult. Miért is? Mert maga a kampány jövő év végéig tart és a hirdetéseink addig láthatóak. Addig pedig nagyon sok látogatót tudsz még a honlapodra vonzani.
   Tudod! A pozitív gondolkodás! Ez a legfontosabb.

   Köszönjük a sok munkát!

   Mindenkinek további szép napot!

   Erzsi

  7. D. Bikfalvi Moni

   A külső körülményeket nem befolyásolhatjuk. Ez is egy ilyen volt.

   Ha az ember tudja, hogy mindent megtett, ami emberileg lehetséges volt, akkor el kell fogadnia a helyzetet, és megpróbálni kihozni belőle a legtöbbet.

   Van erről egy kedvenc versem, a “Kő az úton”. Ismeritek? Arról szól, hogy amikor egy kő kerül eléd az úton, akkor ne keseredj el, hogy ez is csak Veled történhet meg, és most hasra fogsz esni benne, vagy át kell másznod rajta, vagy kell keresned egy másik utat – hanem gondolkozz el azon, hogy miért van ott. Hátha azért, hogy megállj egy pillanatra, és elgondolkozz az életedről, a helyzetedről. Hátha azért, hogy elgondolkozz egy pillanatra: biztos, hogy jófelé megyek?

   Sok sikert kívánok mindenkinek és azt, hogy mindenből, ami történik, a lehető legjobbat hozzátok ki!

  8. Bella

   Szia Éva

   A NET nem ilyen ! Még ilyenebb.

  9. Mády Éva

   Ez nagyon jó hír! Már nagyon várom, hogy újra minden “otthon” legyen.

   Köszönöm.

   Üdv: Éva

  10. Mády Éva

   Szia Móni!

   Mos, ebben a pillanatban sikerült belépnem a “homokozómba” úgy, ahogyan annak a rendje és módja szerint kell. ÚJRA ÉL!!!!!!!!!!!!

   kÖSZÖNÖM!!!!!!!!!

  11. Köles László Tibor

   Kedves Móni !

   “A kő miért is van ott ?…” Lám milyen aktív élet alakult ki ezen a fórumon :-))

   Kovács Évát részben megértem, valóban komoly veszteség érte. Azonban tapasztalataim szerint ez szinte szükségszerű. Sok nagy, integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésének tapasztalata alapján állíthatom, a felhasználók akkor csinálják az első mentést, amikor igen nagy veszteség éri őket első alkalommal. Addig hiába mondom. Ezt meg kell éljék, hogy felfogják mekkora veszteség érheti őket.

   Kedves Éva! Ha már a földön vagy, legalább vegyél fel onnan valamit! Fogadd el, a neten soha nem vagy biztonságban.
   Magam például éppen ezért a munkáimhoz olyan gépet használok, ami soha nem lát netet. A netes gépemen pedig nincs érték. A WordPress gyakorlását is offline végzem, Wamp server alatt.

   Móni őszinte bánatára, mert nem látja mit művelek :-)). Viszont ez úton is jelezném Neked Móni, nagyon örúlök hogy sikerült átlépned ezen a problémán, tudom mennyire idegtépő lehetett. Köszönöm, és sok sikert kívánok a továbbiakhoz!

  12. Szalkai Titi

   Én is nagyon örülök, hogy sikerült megoldani…

  13. Manita

   én külön köszönöm itt is, hogy Andrással megtaláltátok az én vírusomat is 🙂 és kiirtottátok az írmagját is!! Örömmel jelentem, hogy a mai nappal a google visszaállította az oldalaimat az összes aloldallal együtt 🙂 Köszönöm!!! KÖSZÖNÖM 🙂

  14. Bandi

   Igazán nincs mit köszönnöd Anita! Nekem a pénteki programmal már bőven túlteljesítetted a köszönetet! 🙂

  15. Kalooz

   Sziasztok!
   Örülök, hogy rátaláltam a wp-suli.hu oldalra. Nem rég kezdtem a wp-vel ismerkedni, eddig joomla-val foglalkoztam. Sajnálattal olvastam a vírusos oldalról, sajnos én is jártam már hasonló módon, igaz joomla oldal volt az áldozat. Nem igazán vírus volt, feltörték az oldalt. Nos, akkor azt olvastam valahol a neten, hogy a konfigurációs fájlt egy könyvtárszinttel fentebb kell tárolni, és a publikus könyvtárban (wp gyökerében) egy azonos nevű fájlban “include(“/home/valami/config/config.php”);” hivatkozunk rá. Kipróbáltam, wp működik ezzel a módszerrel. Csak azt nem tudom, hogy hatásos-e ez a védelem.
   További kellemes időtöltést!

   • D. Bikfalvi Moni

    Köszi az ötletet, de a hatásossága nekem is kérdéses. Sajnos ha egy gép megfertőződik egy jelszólopó féreggel, és ellopja az FTP-kapcsolat jelszavát, akkor teljesen mindegy, hogy hol vannak a WordPress fájlok, bárhová beírhat a féreg…

  16. Kalooz

   Igazad van 100% biztonság nincs.

   Kipróbáltam a Secure WordPress plugint. Tetszik. (Itt olvastam róla: http://www.wp-suli.hu/egyebek/komoly-tamadas-frissits/ )
   Az egyik aldomainemnél szólt, hogy régi a WP, frissítsem. Mikor rákattintottam a linkjére a Chrome Oppázott, hogy nincs ilyen oldal. Frissítettem a 2.x.x es WP-t és ezután egy kis idő múlva megint működött a link.
   Létezik, hogy valami módon blokkolta – blokkolni tudja – egy oldal elérését a WebsiteDefender? Vagy egyéb, szerver oldali hiba lehetett?
   Rosszkor voltam rossz helyen 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    Szerintem csak egy kis ideig tartó probléma lehetett, nem hinném, hogy a WSD-nek köze lett volna hozzá.

    • Kalooz

     A WSD-vel kapcsolatban van egy-két észrevételem, tapasztalatom.
     Mint írtam regisztráltam az oldalra, ellenőrizgette is a domaineket szorgalmasan, én meg javítottam, frissítettem, ahogy elvárható volt.
     Nos, egyszer észrevettem, hogy az egyik domainemnél nem jelenik meg minden kép. Gyorsan beleástam magam és észrevettem, hogy a képek hiányoznak a szerverről. Oké, biztos a feltöltésnél volt egy kis gubanc és pótoltam a hiányzó képeket.
     Mostanában frissítettem a WP 3.3 -ra. Ezután egy másik domainemnél (ezek igazából aldomainek, de azonos tárhelyen vannak persze)behalt a NextgenGallery. Nem működött. Ugyanakkor a WSD jelezte, hogy fájlok törlődtek a szerverről. A NG könyvtárából, *.js, *.php fájlok. A szerver logfájlait átbogarászva találtam egy IP-t, ami a WP admin bejelentkezési oldalra mutatott. Az oldalon nincs regisztráció, én vagyok az egyedüli, aki beléphet, mint admin. Azt tudtam, hogy abban az időben a közelében sem jártam az oldalnak, az IP címem sem egyezett. (Hála a t-online-nak fix az IP-m) Hirtelen felindulásomban letiltottam a szóban forgó IP-t. Szinte azonnal kaptam egy levelet a WSD-től, hogy nem éri el az oldalam. Oké, újra engedélyeztem az IP-t, arra gondolva, hogy ez csak nem törölt fájlokat a szerveremről. Az összes oldalamat átnéztem, minden rendben működött. Ez ma éjjel történt. Reggel, megint előszedtem az oldalaimat, mindenről, (fájlok, adatbázisok) készítettem biztonsági mentést. Ekkor látom, hogy egy másik aldomainemnél megint hiányoznak a képek. Régi mentésből visszaállítottam, megint tiltottam az IP-t és leregisztráltam a WSD oldaláról.

     Figyeljetek oda, ha valamelyikőtök használja a WSD-t, nehogy vele is előforduljon hasonló eset. Legyen mentés mindenről!

    • D. Bikfalvi Moni

     Úúúú, ez nagyon súlyos, ahogy a csokireklámban mondják… Mik vannak… Kösz, hogy megosztottad ezt velünk!

  17. Szabó Zsolt

   Kedves Móni!
   Nekem olyan üzleti oldalaimon volt kint már egy ilyen “kamu” felirat, amiről persze ugyanígy kiderült, hogy vaklárma, aminek napi több ezer látogatója volt, és napi százezres forint bevételt hozott általában.
   A lényeg, hogy Te is túl vagy rajta. Ebben a nagy internetes szabadságban, teljesen ki vagyunk szolgáltatva olyan weboldalnak, mint a GOOGLE.

   • D. Bikfalvi Moni

    Így van, Zsolt, szép lassan hozzászokunk a nagytesó dolgainak használatához, aztán egyszerre csak azt vesszük észre, hogy mindent ő ural… Sírjunk vagy nevessünk? Használjuk ki, ami jó benne és viseljük el, ami rossz? Vagy próbáljuk meg elkerülni? Kinek a pap, kinek a paplan…

    Mindenesetre az sosem jó, ha csak egyetlen lehetőség van. Egypártrendszer, egyetlen üdvözítő vallás, egyetlen keresőmotor… Messzire vezet ez az eszmefuttatás, de ha belegondolunk, ezek mind emberi rendszerek, emberi találmányok. A természet törvénye viszont világos. Aki alkalmazkodik, az túlél, fennmarad.

    Na jó, kezdem már magamat is megijeszteni, úgyhogy ezt gyorsan abbahagyom… 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    Ó, és még egy. A WordPress legutóbbi, 3.3-as frissítésének egyik újdonsága az Eszköztár a Vezérlőpult tetején. Nos, ha ennek a jobb sarkában a neved fölé viszed az egeret, egy ugyanolyan panel jelenik meg (amely a Saját adatlapot és a Kijelentkezést is tartalmazza), amely megtévesztésig hasonlít a Google-fiók hasonló részéhez.

    Véletlen?! 🙂

  18. kata

   Kedves Móni, hogy lehet a google tiltó-listájáról lekerülni? Lehetséges, hogy rajta van az oldalam, s kellene ellene tenni valamit. Hova kell e-mailt írni, vagy van külön felülvizsgálatot kérő oldal? Köszönöm előre is a választ!

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Letölthető anyagok a weboldalra

  A bejegyzések illetva az oldalak szerkesztőfelületének tetején már biztosan találkoztál azokkal az ikonokkal (és biztosan használtad is már őket), amelyekkel...

  Close