Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Jön az új év, védd magad! :-)

2011. december 30. | Téma: Bővítmények | 20 hozzászólás

Ez a cím egy kicsit mókás, tudom, de az év utolsó bejegyzése következik, tehát tényleg jön az új év, és ugye az is elképzelhető, hogy szeretnéd megvédeni a weboldalad tartalmát – ez az írásom erről a két dologról szól. Utóbbival kezdve: vannak különböző módszerek, amelyek kisebb vagy nagyobb mértékben frusztrálhatják a rendes, becsületes olvasóidat, és közben nem biztos, hogy megvédenek azoktól, akik nagyon akarnak lopni az oldaladról. Ebben a kérdésben Neked kell döntened, de találtam egy aranyos, egyszerű bővítményt, amely elég jó köztes megoldást kínál.

Ez a bővítmény a WP-CopyProtect [Protect your blog posts] nevet viseli és ide kattintva töltheted le. Telepítés és bekapcsolás után a Beállítások menüpont alatt hoz létre magának egy saját almenüpontot, ott tudod beállítani néhány kattintással:

 

WP-CopyProtect beállítása

 

A bővítmény magától nem csinál semmit, csak ha itt beállítod: megadhatod neki, hogy tiltsa-e le a jobb egérgombbal történő kattintást (Disable right mouse click), és ha igen, akkor kiírjon-e valamilyen üzenetet (show message); valamint letilthatod a szövegkijelölést a weboldaladon (Disable text selection). Próbáld ki, akár ezen az oldalon is, ahol most vagy, mert bekapcsoltam 🙂

Fontos megjegyzés: ha a sablonod láblécében nem szerepel a wp_footer(); utasítás, akkor a bővítmény nem fog működni – de a legtöbb sablonban ez alapból bent van, még azokban is, amelyek valamilyen védelmet tartalmaznak.

FRISSÍTÉS: A tapasztalatok alapján (lásd hozzászólások) itt a WP-Suli blogon kikapcsoltam a bővítményt, de a zárt oldalon és a tanfolyam oldalán használni fogom.

 

Ezzel az apró kis ötlettel kívánok Neked és szeretteidnek jó egészséget, sült malacot, lencsefőzeléket, bejglit, és minden jót és szépet a következő évre! Köszönöm, hogy velem voltál 2011-ben, Isten tartson meg Téged és eme jó szokásodat is 🙂

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Anna

   Ez jó, fel is tettem. Bár nem hiszem, hogy sokan másolgatnak tőlem, (max. az ötleteimet, de arra nincs plugin) de poén. 🙂
   Köszi és búék!

  2. Viski Róbert

   Neked is több jót a követekző évre! 🙂

   Ami a bővítményt illeti hasznos lehet, de tábla gépen nem működik. Bár ez nem akkor probléma!

  3. Nagy Emese

   Szuper, nagyon tetszik! Nem rég gondolkodtunk ezen!
   Amint lesz időm, belövöm!

   Köszönöm és BUÉK!!!

  4. Teri Petz

   Köszi Moni!
   Természetesen kipróbáltam nálad, de ez magmagyarázza hogy miért nem tudtam valahol ezt megtenni.
   Köszönöm
   BUÉK
   Teri

  5. Berény Kati

   Köszi szépen, nagyon tetszik!

   Sikerekben gazdag BUÉK!!!

  6. Himer Csilla

   Köszi, feltettem, és műxik!!!

   Volt már sajna, hogy gyakorlatilag komplett ellopták tőlem az egyik postomat, úgyhogy ez nagyon jó lesz!!! A szöveg is, ami a jobb klikkre megjelenik… :)))

   Köszi, Moni, és boldog, mindenfélékben (egészségben, anyagikaban, munkában, élményekben és örömökben) gazdag újévet!!!

   Pussz

   🙂 Csilla 🙂

  7. Szűcs "WordPress" Ádám

   Jópofa, de sajnos csak a nagyon amatőrök ellen véd, ezt a kijelölés tiltást, és jobb egérgomb tiltást nem nehéz megkerülni…

   B.Ú.É.K.!

  8. Sipos Csaba

   Üdv Moni.
   Megnéztem a védelmet. Nem rossz, viszont sikerült másolnom mindezek mellett is ez szöveget az oldalról. A WP-COPYPROTECT igaz, hogy letiltja a jobbegérgombot és a szöveg kijelölést de a menüben a Fájl/oldal forrása menüpontot nem -> ezzel megtudom nézni a kódját az oldalnak és egyszerűen kimásolhatom azt ami éppen nekem kell.
   + A forrásban hivatkozott javascript fájlokat simán el lehet érni (azok tartalmát) ha rákattint az ember (lásd mozilla oldal forrása)
   Célszerűbb lenne ennél a megoldásnál talán egy egyszerű forráskódrejtés…
   Viszont azt nem néztem, hogy a védelem miatt vagy esetleg más lehet a gond -> ha hozzászólást akarunk akkor a beviteli mezőbe kényelmetlen a gépelés:
   pl: a szövegem 5 soros és ha egy sort akarok fel lépni módosítás miatt akkor az elejére ugrik ill a balra gombbal is csak egy sort tudok oldalra menni. Emiatt csak akkor tudok módosítani benne ha visszatörlök addig és módosítás után újraírom a törölt szöveget….
   Remélem tudtam ezzel segíteni nektek és sikerült elég jól leírnom a dolgokat …

   BUÉK neked …

  9. Pesti Kata

   Szia Moni,
   köszi a tippet, a hasznos ötleteket, a személyes varázserődet és WP tudásodat egész 2011-ben. Folytatjuk 2012-ben 🙂
   Kata

  10. Zsolt (Dr.T.)

   aaa
   bbbbbb
   cccccc
   Ez egy kiváló eszköz, de csak amennyiben az oldaladról a kommentelőket szeretnéd elriasztani. Kintről semmit nem lehet bemásolni, a kurzor csak a soron belül él, még akkor is, ha nem enter-rel zártam a sort. Nem tudok visszamenni, ha egy elütést, vagy egyebet akarok javítani az előző sorban. Tényleg csak az a megoldás létezne, hogy az ember visszatörli az egész szöveget, ott javít, majd amit kitörölt, újraírja. Még picit lehet trükközni, hogy az ember soronként, vergődve, vissza tud mászni sorról sorra, de hát ez valami katasztrófa.
   A bevezető betűsorokért elnézést, az csak próba volt. Sajnos az első sor kivételével (ahová a felfelé nyíllal eljuthatunk) utólagosan már nem találtam módot, hogy hogy kéne elegánsan visszamenni, hogy törölhessem.

   Szerintem erről az oldalról is célszerű lenne levenned, mert nem tűnik egy XXI. századi módszernek. Ami a képernyőn megjelenik, az a tartalom nem védhető, ha másképp nem, hát fényképezéssel kimásolható. A fényképezés ellen meg csak olyan védelem lehetne, amitől már a dolgozó sem látná a látnivalót.

  11. Zsolt (Dr.T.)

   Na ezt még meg kell írjam:
   Most kaptam majdnem szívbajt, ugyanis a “hozzászólás küldése” gomb megnyomása után kiderült, hogy az internet-kapcsolat lebomlott. Szerencsére az üzenet éppen átment még. Ez néha előfordul, és úgy szoktam védekezni ellene, hogy, ha hosszabb szöveget írok, akkor küldés előtt kimásolom Word-be. Így ha gond van akkor újra belépés után egy kopi-paszta, és veszteség nélkül tudom a dolgot menedzselni. Ezt a lehetőséget is blokkolja ez a “csoda” kis bővítmény. 🙁

  12. D. Bikfalvi Moni

   Hát, sajnos semmi nem tökéletes, így ez sem… 🙂

   Egyébként halkan jelzem, hogy Internet Explorer alatt semmi gond nincs a hozzászólás-mezőben. Simán lehet ide-oda menni, és be is lehet másolni kívülről bármit.

   Ettől függetlenül tisztában vagyok vele, hogy tökéletes tartalom-védelem nincs. Csakhogy el kell dönteni, meddig menjünk el. Az lehet, hogy a kódból ki lehet szedni a tartalmat meg le is lehet fényképezni a weboldalt, de az átlagos tartalomtolvajoknak az már túl munkás, úgyhogy ellenük éppen elég ez a bővítmény is.

   Másrészt nem lehet, hogy nem is akarom, hogy hosszú hozzászólásokat írjanak az olvasóim? 😀

   Na jó, tudom, hogy az olvasóim többsége nem Internet Explorert használ, és nem szeretnék senkit tovább frusztrálni ezzel, úgyhogy nem bánom, kikapcsolom a szövegkijelölés tiltását 🙂 Aki meg lopni akar tőlem, csak tegye, majd jól megbünteti a Google a tartalom-duplikációért 😀

   Még egyszer boldogakat, és menjetek bulizni / pihenni! Most már én is azt teszem! Viszlát jövőre!

   (Azért a jobb egérgomb tiltását bent hagytam, mert nekem tetszik az a kis felugró ablak az üzenettel 🙂 – akár XI. századi megoldás, akár nem.)

  13. pulykakakas

   Én nem vagyok híve a látogató bosszantásnak, de úgy van ahogy Moni írja: mindenkinek magának kell dönteni. Viszont nagyobb baj, hogy úgy látom a ctrl-c simán megy, amit viszont szerintem inkább használ egy másoló mint a jobb egérgombot.

   És a legfontosabb: BUÉK minden WP használónak. És persze a WP nem használóknak is.

  14. pulykakakas

   Bocsánat, most olvastam Moni utolsó hozzászólását, akkor már érthető, hogy megy a kijelölés. Hiába, no előbb olvasni, utána írni, vagy ahogy a latin WP-esek mondták: Si tacuisses, philosophus mansisses.

  15. Tamás

   Szerintem az ilyen dolgok nagyon idegesítőek. (Mondjuk a szövegkijelölés tiltás nálam nem is működik.) Egyébként nagyon jó az oldal, mostanában ismerkedem a WP-vel, és sok hasznos infó van itt.

   • D. Bikfalvi Moni

    Először is: kösz az elismerést, örülök, ha hasznodra van az oldal.

    Másodszor: bocs, amiért véletlenül kitöröltem elsőre a hozzászólásodat, a válasz gombot akartam, csak telefonról neteztem és mellényúltam…

    Harmadszor: az előző hozzászólásomban írtam, hogy a szövegkijelölés tiltását a tapasztalatok alapján kikapcsoltam, mivel megkavarta a hozzászólások szerkesztését is.

    Negyedszer: írtam erről egy frissítést a cikk végére. Itt a nyílt blogon, a WP-Suli oldalon kikapcsolom a bővítményt, de a tagok zárt oldalán és a tanfolyam oldalán bekapcsolva marad. Szerintem megértitek, miért 🙂

    És végül, de nem utolsósorban: elhiszem, hogy idegesítő, ha valami korlátozva van egy weboldalon. De hidd el, az is nagyon idegesítő, amikor a sok munkával megírt bejegyzésedet valaki másnak a weboldalán látod viszont, mint az ő szellemi termékét…

    További kellemes vasárnapot mindenkinek!

  16. Ámon Tamás

   Először is: Nem akarom én ellopni senkinek a szellemi termékét, tényleg nagyon csúnya dolognak tartom. Viszont engem akkor is idegesít, mert így 1-2 perccel tovább tart megnézni a forráskódot mondjuk. Viszont azt tudnia kell mindenkinek, hogy azt ami a weben megjelenik, nem lehet teljes mértékben levédeni.
   Másodszor: Nincs másodszor 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    Hát persze hogy TE nem akarod ellopni, és egyébként az emberek többsége tényleg rendes, és azzal is teljesen egytértek (ahogyan azt írtam is), hogy százszázalékosan nem lehet levédeni a tartalmat. Éppen erre írtam, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hová teszi a vonalat a rendes olvasói idegesítése és a nem-annyira-rendes olvasói megrendszabályozása közé 🙂 Mindenesetre van egy ilyen bővítmény, és megint csak az van vele, mint az összes többivel is: mindenki maga dönti el, hogy az ő oldalán ennek több-e a haszna, mint a kára, és hogy akarja-e használni vagy nem. Tudod: “Én csak megmutatom az utat, Neo, de az már a Te dolgod, hogy elindulsz-e rajta!” 🙂

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Újdonság: havi webkonferenciák

  Új szolgáltatást vezetünk be a WP-Suliban. Januártól kezdve minden hónapban lesz egy kétórás online tréning, mégpedig arról a témáról, amelyet...

  Close