Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Táblázat készítése WordPressben

2011. november 29. | Téma: Bővítmények | 27 hozzászólás

Időnként felmerül az igény, hogy bizonyos tartalmakat csinosabb lenne táblázatban elhelyezni egy WordPress oldalon. A táblázat készítése html-ben sem bonyolult, mindössze néhány kódot kell megjegyezned hozzá, és annyira logikus, hogy elrontani is nehéz – de ha szerkeszteni is akarod a táblázatodat, akkor jobb, ha egy okos bővítményt használsz erre a célra.

Ez az okos bővítmény nem más, mint a WP-Table Reloaded, amelyet ide kattintva tölthetsz le. Telepítés és bekapcsolás után némileg szokatlan módon az Eszközök menüpont alá költözik be egy saját menüponttal, erre kattintva láthatod, hogy három lehetőség áll előtted: létrehozhatsz (Add New Table), importálhatsz (Import a Tablevagy exportálhatsz (Export a Table) táblázatot, illetve néhány opciót is beállíthatsz, de alapesetben legjobb, ha úgy hagyod őket, ahogy vannak.

A táblázat elkészítése igen egyszerű: adsz neki egy nevet (Table Name) és egy leírást (Description) – utóbbi nem kötelező; majd megmondod, hogy hány sorból (Number of Rows) és hány oszlopból (Number of Columns) álljon a táblázat.

Ezután megjelenik egy kényelmes felület, teljesen egyértelmű akkor is, ha nem értesz angolul – feltöltöd a táblázatodat tartalommal és elmented az Update Changes feliratú gombra kattintva. Számos lehetőség áll előtted, ha menet közben rájössz, hogy változtatnod kell a táblázatodon: beszúrhatsz és törölhetsz sorokat illetve oszlopokat, megváltoztathatod a sorrendjüket, sőt, sorba is rendezheted a táblázatod elemeit valamelyik oszlop adatai alapján növekvő vagy csökkenő sorrendben. A kedvencem: egyszerűen alkalmazhatod a html kód rowspan illetve colspan utasításait, azaz egyesíthetsz cellákat függőlegesen vagy vízszintesen is. Teljes kiszolgálás.

 

WP-Table Reloaded

 

Amikor készen vagy a táblázatoddal, és be akarod illeszteni egy bejegyzésbe vagy oldalba, akkor a [table id=1 /] kódot kell bemásolnod a megfelelő helyre (természetesen az ID-szám táblázatonként változik).

Azért ne csak dicshimnuszokat zengjek erről a valóban nagyon hasznos és okos bővítményről: meglehetősen makacs bővítmény is egyben, nem kifejezetten “kaméleon”, azaz nem veszi fel a sablonod kinézetét: van neki saját stílusa, és ettől nehéz eltántorítani, bele kell túrnod hozzá a css fájljába. De ez legyen a legnagyobb hibája: azért még mindig százszor egyszerűbb így létrehozni egy táblázatot, mint html-ben molyolni. (Megjegyzem, én inkább html-ben molyolok, de ez az én bajom 🙂 )

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Anita

   Moni, köszönöm a leírást!
   Ami még fontos lehet, hogy “mezei” xls file-t nem lehet exportálni (legalábbis én nem tudtam). Html-t, xls-t és csv-t engedélyez csak, ezért exportálás előtt a táblázatunkat el kell menteni a fenti fájlformátumok valamelyikébe.
   (Remélem, nem baj, hogy itt beleokoskodtam.)
   A.

  2. VKati

   Köszönöm Móni, hogy foglalkozol a kérdéssel!
   Én eredetileg azért akartam táblázatot csinálni a honlapunkra, hogy néhány mezőt kitöltetek, és az általam az excellben előre beírt képletek alapján kiszámolja az érdeklődőnek a végeredményt, és azonnal kap egy árat.
   Így akartam megúszni az egyedi árajánlat írásokat. (Lustaság fél egészség, no meg a sűrű lábmosás- mondta mindig a matek tanárom… 🙂 )
   Akkor beletörött a bicskám. Szerinted erre is használható lenne?
   Most egy űrlapot töltenek ki, és azt kapom meg. Tulajdonképpen ez nagyon jó, mert megvan az az előnye, hogy személyre szabottan tudok ajánlatot adni,és el tud indulni egy kommunikáció. Nagy részéből vásárló lesz. 🙂
   De van 1-2 ötletem, hogy a táblázat mire lehet még jó!
   Mindenképpen hasznos bejegyzés!

   • Viski Róbert

    Lehet, hogy én értem félre, de ez nem egy “táblázat beszurása a tartalomba egyszerű szerkeszthetőséggel” kiegészítő, ami csak létrehozza a táblákat és nem kell html kóddal molyolni? Vagy egy űrlap készítő is egyben aminek segítségével adatokat kérhetünk be a látogatótól… ?

    Mert ha csak az első, úgy nincs lehetőség xls-be kimentve ajánlat készítésre hisz nem tudunk általa adatot bekérni….

  3. Égerházi Szabolcs

   Épp mostanában foglalkoztatott a táblázat készítés problémája.
   Én ezt a bővítményt használom: TinyMCE Advanced. Kibővíti a WP szövegszerkesztőjét sok hasznos funkcióval, többek között táblázatszerkesztővel is. Beköltözik a Beállítások alá, ahol egyénileg testre szabható. Szerintem nagyon jó.
   Kipróbálom majd azt is amit te ajánlottál.

  4. Kalooz

   Ez a táblázat szinte biztos, nem fog számolni az adatokkal. Azokat kézzel kell beírni, amikor a táblázatot elkészíted. És ez “kőbevésett” adat.
   Dinamikus táblázatot véleményem szerint PHP-ben tudsz csak készíteni.
   Azt meg nem tudom, hogy a PHP fájlra hogy lehet hivatkozni. Nem hinném, hogy a WP engedné. Még nem próbáltam, de valahogy biztos meg lehet oldani. Talán iFrame-mel?

   • Horváth Ferenc

    Van egy olyan bővítmény, amely a html kódok mellett a php kódok használatát teszi lehetővé.
    Exec-PHP a neve, és abban segít, hogy ne csak html, hanem php kódokat is használhass.

    • D. Bikfalvi Moni

     Igen, így van, köszönöm, csak kiegészítésképpen: ez arra való, hogy php-kódot írva a bejegyzésbe vagy az oldalba, az lefusson. (Mert ha külön php-fájl, az természetesen használható az Exec-PHP nélkül is.) De azért ezzel a bővítménnyel vigyázni kell, haladóknak ajánlom csak.

  5. D. Bikfalvi Moni

   Álljon meg a harciszekér!!! 🙂

   Ez TÁBLÁZATOT készít, nem űrlapot. Arra ott van a Contact Form 7, a cFormsII, vagy egyebek, akár bármelyik Autoresponder is.

   Olyan fogalom nincs, hogy “dinamikus táblázat”. A táblázat az egy tartalom, amit Te viszel fel, sorokba és oszlpokba rendezve. Az űrlapon adatokat tudsz bekérni, amelyeket a honlapod látogatói visznek be.

   Ami az adatokból még számol is, azt ajánlatkészítő szoftvernek hívják. Lehet ilyet vásárolni, vagy le lehet programoztatni javascriptben.

   Ne keverjük össze ezeket!

  6. Anikó

   Én már használtam ezt a táblázatkészítőt.
   Olyanra jó pl. hogy többféle ajánlatod van, és a sorok az összetevőket tartalmazzák. Az oszlopokban a pipák, a végén a megrendelési (kosárba) lehetőség, linkkel a megrendelési űrlaphoz.

  7. Csaba

   Kedves Moni!

   Nem ehhez a témához kapcsolódik a következő kérdésem.
   Van arra mód wordpress alatt, hogy a nyitólapon ne a bejegyzések
   jelenjenek meg, hanem egy oldal?

   Köszönöm.

   Üdv: Csaba

   • D. Bikfalvi Moni

    Természetesen van. A Beállítások -> Olvasás menüpontban választhatod ki, hogy mi legyen a kezdőoldalon. Ha egy statikus oldalt választasz kezdőlapnak, de a blogot is meg akarod jeleníteni, akkor készíts egy statikus oldalt “Blog” néven, ez legyen teljesen üres, és a Beállítások -> Olvasás menüpontban ezt add meg, mint a “bejegyzések oldala”.

    De vigyázz, ez sablonfüggő: van olyan sablon, ami ezt nem veszi figyelembe (például az Elegant Themes sablonjai). Az ilyen sablonoknak van külön saját menüpontjuk, és ott adhatod meg, hogy mi legyen a főoldalon.

  8. Magyari János

   Kedves Móni!

   Az Akismet nem fogadja el a saját kódját. Ezt írja ki már sokadszorra-A kulcs helytelen. Mégegyszer, alaposan kellene ellenőrizni!

   Igaz most már egy csúszkát kell nullára állítani az ingyenességhez.

   A másik dolog. A Wordnek van Demo változata? Nem merem élesben szerkeszteni az oldalam mert akkor duplikáció lenne a még meglévővel. Az előnézet meg nem jeleníti meg az oldalsávot. Vagy oldalakon nem lehet oldalsáv?
   Nagyon jól szórakozom a wordpressel. Kisérletezgetek mi mire való és mit csinál. De mivel csak egy ingyenes szolgáltatásom van, nem sietek. Egy fórumszerű dolgon gondolkozom.
   Valóbane első vagy Kedves Mónika aki lépésről lépésre megmutatod az alapvető dolgokat.
   Még tizedét sem olvastam el az oldaladon lévő információnak. De ráérünk nem sietünk sehova igaz? Ez nagyon tetszik a Vezérlőpultban.

   szeretettel jani

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!

    Mentsd el a bejegyzést (vagy oldalt) Vázlatként, úgy meg tudod nézni. De ha nem jelenik meg az oldalsáv, az nem ennek a hibája, akkor úgy van beállítva, hogy ott éppen ne legyen oldalsáv. Vannak különböző típusú oldalak, az Alapértelmezetten kívül – ez sablonfüggő.

    Jó mulatást és kísérletezgetést!

    És még egy ötlet: ha nem akarod, hogy mások lássák, amit csinálsz, kapcsold be a Maintenenace Mode bővítményt! Ilyenkor ha be vagy jelentkezve, látod az oldalt, ha nem, akkor csak egy üzenetet, hogy karbantartás alatt van az oldal.

  9. Magyari János

   Az Akismet megoldódott. Robot másolás ellen van beállítva. Sokadjára vettem észre, hogy lehagyja az utolsó számot. Be akartam biggyeszteni de azt sem engedte. Be kell írni!
   szeretettel jani

  10. Scott

   Sziasztok! Tud valaki segíteni abban, hogy a honlapon, hogy lehet a tartalmi részben pozícionálni a tartalmi részben? Érdekelne még, hogy tudom a sorokat színezni, vagy áttetszővé tenni hogy kép kerüljön a táblázat mögé?
   Köszi

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!
    Ehhez mindenképpen kell valamilyen kódolási ismeret. Vagy a bővítményben kell saját stílust definiálni (css-ben) és azt használni, vagy talán egyszerűbb, ha az adott táblázatot megírod vagy valakivel megíratod html-ben és a kapott kódot a bejegyzésszerkesztő html nézetében bemásolod.

  11. Scott

   Szia! Köszi, megpróbálom most css-ben a stílust felvenni. utánna meglátom…

  12. Biró Viktória

   Szia Móni!

   Egy receptes honlapom van és összetett keresőt szeretnék csinálni rajta, hogy a receptek közül több szempont alapján lehessen választani! Milyen bővítményt javasolsz?

   • D. Bikfalvi Moni

    Próbáltam rákeresni, ki is próbáltam néhányat, de nem találtam semmi értelmeset. Az ElegantThemes sablonok között van egyébként egy ingatlanos, és abban négyféle módon tudsz keresni, de valójában ott is egyszerre csak egyféleképpen. Tehát hiába adod meg, hogy milyen árú, hányszobás és milyen jellegű ingatlan legyen, csak az egyik keresőfeltételt veszi figyelembe.

    Úgyhogy tartok tőle, hogy egyedileg kell programoztatni ilyet. Másvalakinek van esetleg ötlete?

  13. Biró Viktória

   Szia Móni!
   Köszönöm a választ! Nekem lehet, hogy ez a megoldás is elég! Külön külön, de több szempont alapján lehet keresni? Ez talán működhet!

  14. Szalkai Titi

   Sziasztok!

   A WP-Table Reloaded támogatása ha jól látom, megszűnt, jogutódja a TablePress bővítmény. Szerintem ez utóbbi jobb, mert pl. a betűnagyság akkora benne, mint a szöveg többi részében.
   http://tablepress.org/

   További kellemes honlapozást.
   Titi

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  SEO Scorer – érdekes ötlet

  Megint szakítok a saját hagyományaimmal, és egy olyan bővítményt ajánlok a figyelmedbe, amelyet én magam még nem próbáltam ki. Elsőre...

  Close