Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Tehenes WordPress (mu :-)

2011. március 7. | Téma: Extrák | 39 hozzászólás

A 3.0 verziójú WordPress kiadás óta a “sima” WordPress és a többfelhasználós (multiuser, azaz mu) egy rendszerbe került. De mi is ez a “tehenes” dolog? 🙂 Mire való a WordPress MU, hogyan kell kezelni, és hogyan alakíthatjuk WordPressünket többfelhasználós blogrendszerré?

Először röviden az elnevezésről és a fenti, enyhén idegbajos címről (bocs, nem bírtam kihagyni 🙂 ): igazából a görög “mű” betűről van szó, amit angolul “mjú”-nak kell ejteni, ugyanúgy, mint a multiuser rövidítését, de ez magyarul elég viccesen hangzik…

 

Mire való a WordPress MU?

A többfelhasználós WordPress értelme az, hogy egy rendszeren belül kezelhetünk több blogot. Az egyes felhasználók maguk szerkesztik a saját blogjukat, akár saját domain-nevük is lehet, ami a tartalmukra mutat, vagy kaphatnak aldomaint is, de a saját weblapjuk tartalmát maguk tölthetik fel és a beállításokat is maguk szerkeszthetik – már amit a rendszer tulajdonosa megenged nekik.

A “szuperadmin” ugyanis meghatározhatja, hogy az egyes blogok adminjai milyen jogokat kaphatnak. Megengedheti vagy letilthatja a sablonok feltöltését, a bővítmények telepítését, és még számos beállítási lehetősége van.

Az egyes blogtulajdonosok oldaláról a Vezérlőpult ugyanúgy néz ki, ugyanazok a funkciók vannak benne (ha csak a szuperadmin le nem tiltja), mint amelyek a normál WordPressben is vannak, a használata megegyezik az egyfelhasználós változattal.

A WordPress MU hivatalos magyar oldalán a következőket olvashatod:

WordPress MU ki számára ideális?

 • Újságok és magazinok, Jó napom van!.
 • Egyetemeknek, mint a Harvard.
 • Blog hálózatoknak, mint az SFBlogs.net.

 

Hogyan telepíthetünk többfelhasználós WordPresst?

A fenti hivatalos oldalról (erről a linkről) lehet letölteni a motort (ugyan azt írja ki, hogy “A WordPress MU legfrissebb verzió az 2.7”, de ne higgy neki, a legutóbbit, jelen pillanatban a 3.1 verziót kapod 🙂 ), és a szokásos módon kell telepíteni. (Minden szükséges információt kiír telepítés közben, ahogyan azt a “sima” WordPressnél megszokhattuk.)

Egyetlen “apró” hiányossága van a dolognak – nincs languages mappa! Így aztán hiába szeretnéd, nem lesz magyar nyelvű a WordPress MU! Nem hagyhattam annyiban, gondoltam, kizárt, hogy nincs hozzá magyar fordítás. Nem volt egyszerű, de végül megtaláltam a magyar nyelvi fájlt (ide kattintva Te is letöltheted), létrehoztam a wp-content alatt egy languages könyvtárat, bemásoltam a magyar nyelvi fájlokat, visszaléptem a Vezérlőpultba – és még mindig angolul volt. (Természetesen a wp-config.php-ban előtte beírtam a WPLANG-ra a hu_HU beállítást, és mégis.)

Grrrr… Mielőtt kardomba dőltem volna, átfutottam a Vezérlőpultot még egyszer. Ha “Hálózati adminisztráció” nézetben vagy, tehát a “szuperadmin” funkciókat látod, akkor a Beállítások menüpont alatt meg fogod látni, hogy keletkezett egy új menüpont, ami eddig nem volt ott: “Nyelv beállításai” – és itt lehetett kiválasztani a magyart 🙂

Ha a társaságot érdekli a dolog, folytathatom a tapasztalataim ismertetését a MU-ról – de csak ha tényleg érdekel Titeket. Írjátok meg a hozzászólások között!

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. zsuffa eva

   Pont most gondolkodom valami hasonlóban – több blog egy oldalon, így érdekelne a dolog!

  2. Nagy Eszter

   Az, hogy egy rendszeren belül több blogot kezelhetünk az azt jelenti, hogy például az egyes oldalakon külön blogot lehet írni?

   Ha így van érdekelne a dolog.

  3. Gyula

   ez azt jelenti, hogy ha 3 különböző domain-om van, akkor is tudom egy rendszerben kezelni? amennyiben igen, akkor érdekel!

  4. D. Bikfalvi Moni

   @Eszter és @Gyula: igen, így van, pontosan. Erre való.

  5. Kovács János

   Érdekel, de pár dolgot nem értek.
   1. Lesz egy főblog és több mellékblog? Vagy mindegyik egyedi blogként tekinthető, egyik blog se foglal el kitüntetett szerepet.
   2. Írtad a pluginok telepítését is. Ha valaki feltelepít egyet, akkor azt mindenki tudja használni? Mindenki más beállítással tudja használni?
   3. Mi az, amit egy blog saját magára tud szabni? Gondolom a sablon lehet ilyen.
   Engemet érdekel, de még nem tudom, hogy mire számíthatok. A kérdéseim is erre utalnak.

   • D. Bikfalvi Moni

    Ez olyan, mint a wordpress.com vagy a blog.hu vagy a blogger.com. Bárki regisztrálhat magának egy saját blogot (akinek megengeded), és azt úgy kezeli, mintha egy külön telepítésű WP oldal lenne. Ő, a felhasználó egy sima WP oldalt lát, és minden, amit beállít, csak az ő blogjára lesz igaz. Te pedig, mint tulajdonos, látod mindenki blogját, és bele is nyúlhatsz, ha valami nem tetszik, meg adhatsz és elvehetsz jogosultságokat.

    • Kovács János

     Akkor tulajdonképpen olyan, mintha ő feltelepített volna egy wordpress blogot és azt használná. Csak van egy szuperadmin, aki ő felette áll. Illetve gondolom frissíteni a rendszert nem tudja, csak a blogjához tartozó bővítményeit.

    • D. Bikfalvi Moni

     Valami ilyesmi 🙂 Amint többet tudok, megosztom Veletek (olyan vagyok most, mint a régi orosztanárok, egy leckével a diákok előtt 🙂 )

  6. MIklós

   Moni, gondolom a WordPress-es fiúknak is feltűnt, hogy nem jól hangzik az MU, ezért inkább hivatalosan is átnevezték MS-nek :))) Szóval sok igazság van a cikkben, de nehéz a téma, hadd segitsek pár gondolattal, hiszen jó, ha néhány fogalmat eredetükből kiindulva tisztázunk és akkor később sem keverednek össze.

   A WordPress már 2010! elején eldöntötte, hogy az addig meglévő MultiUser fejlesztési oldalágát beleolvasztja a fősodorba. Korábban a multiuser install rendkivül extra erőfeszitéseket igényelt admin oldalról, amin a BuddyPress téma önálló projektként való elindulása enyhitett valamit (buddypress= wpmu+socialnetworkfunctions). Másrészt a WordPress segiteni akart azokon a többsite tulajokon IS, akik egy admin helyről szerették volna menedzselni több blogot tartalmazó farmjaikat.

   Igy lett a WP v2.9.1 és WPMU v2.7 közös utódja a WP v3, amit már lehet single-site VAGY multi-site (WordPress MS) telepitésként installálni. Ha a MultiSite mellett döntünk, akkor az EGY db WordPress motor telepítést jelent, melyről akárhány domaint menedzselhet a SuperAdmin és a site-ok SubDomain-ként, vagy SubDirectory-ként lesznek kezelve. Mindegyik site-nak lehet más a Témája, lehetnek mások a Pluginjaik, lehetnek mások a User-ek, lehet más az Adminja, lehetnek egészen más domaineken a site-ok, stb. Ezzel egyidőben a WordPress hivatalos szóhasználatában a multiuser (MU) szót felváltotta a multisite (MS) kifejezés (Lásd: http://mu.wordpress.org.)

   Másrészt WP v3 támogatja a korábban fontos multiuseres témák továbbélését úgy, hogy a BuddyPress projekt pluginné konvergálódott (ld. buddypress.org), amit letölthetünk akár multisite-os, akár singlesite-os WordPress-hez is és jelenleg 250+ további plugin tartalmaz további részleges multiuser ill. buddypress támogatást, az igazi multiuseres guruk pedig szerinetm a wp.mu oldalon találhatóak, ahonnan akár telepitett WPMS+BuddyPress is rendelhető és üzemeltethető.

   • D. Bikfalvi Moni

    Miklós, köszönöm szépen ezt az értékes kiegészítést, illetve a MU/MS történetét!

    Semmiképp nem kívánok multiuser-guruként fellépni, sőt, hiszen én is éppen csak ismerkedem még a témával. Viszont úgy gondolom, értékes lehet az ez iránt érdeklődő olvasóim számára, ha megosztom itt esetlen kezdő lépéseimet a (hívjuk ezentúl így) WPMS berkeiben.

    Úgy gondolom, sokat lehet tanulni abból, ha valaki egy lépéssel előttünk jár és nem kell beleesnünk a hibáiba. Csak ennyi a szándékom ezzel, remélem, hasznotokra lesz!

  7. Kovács János

   Ez jó arra is, hogy szegmentálni lehessen egy bizonyos területet. Az oldalak létrehozhatók úgy, hogy ezekre a blogokra mutasson. Nem emlékszem,hogy például lehet e a valami.hu/kukorica helyen lévő blognál létrehozni valami.hu és valami.hu/macska oldalra mutató oldalakat. Mert akkor az oldalak linkjei mindenhol ugyanaz lenne. Van olyan sablon, ahol az oldalak linkjei egy menüsort alkot.
   Érdemes kísérletezni, mert lehet olyan eset, amikor ez a rendszer nagyon hasznos lehet.

    • D. Bikfalvi Moni

     Mármint hogy miért ne lehetne akárhol létrehozni akármilyen linket? Belinkelhetem én a Te weblapod egyik aloldalát is a menümbe, ha akarom, pedig nem egy MU alatt vagyunk.

     Vagy valamit félreértek abból, amit írtál.

    • Kovács János

     Igazából egy egységes menürendszerre gondoltam, ami mindegyik blog esetén ugyanazt tartalmazza. Leginkább felső menüsorban gondoltam.
     Van olyan sablon, amiben nem jobb oldalra rakja az oldalak linkjeit. Tudod, a Vezérlőpultban lehet oldalakat is létrehozni. Nem blogokat.:)
     Például minden blogban felül a következő menüpontokat lehet választani: fesztiválok, receptek, éjszakai baglyok stb.
     De ez a megoldás csak akkor jó, hogyha nem akarunk 10-nél több linket felrakni, mert akkor vagy nem jelenik meg mindegyik vagy lehet a vízszintes gördítősávot alul használni. Vagy új sorban kezdi.

  8. Kovács János

   “Mielőtt kardomba dőltem volna, átfutottam a Vezérlőpultot még egyszer. Ha “Hálózati beállítások” nézetben vagy, tehát a “szuperadmin” funkciókat látod, akkor a Beállítások menüpont alatt meg fogod látni, hogy keletkezett egy új menüpont, ami eddig nem volt ott: “Nyelv beállításai” – és itt lehetett kiválasztani a magyart :-)”
   Alapból minden angolul van, úgyhogy angol menüpontokkal előrébb jutnék.:D Hogy van angolul, hogy “Hálózati beállítások”?
   Ha a szuperadmin az, amit a telepítéskor a belépő nevet és jelszót megadtam, akkor oké. De semmi változást nem érzek a smi wordpresshez képest.

   • Kovács János

    Megoldottam ezt a nyelvet másképp.:D
    A wp-config.php fájlban megkerestem ezt a sort:
    define(‘WPLANG’, ”);
    amit erre cseréltem:
    define(‘WPLANG’, ‘hu_HU’);
    Na most ott vagyok, hogy új blogot hozzak létre. Erre kell rájönnöm.:D

   • D. Bikfalvi Moni

    A Hálózati adminisztráció nyilván Network administration vagy hasonló. A MU abban különbözik első ránézésre, hogy a képernyő tetején, ott, ahol az Üdvözlet János! mellett csak a Kijelentkezést látod a sima WP-nél, ott a MU-nál van egy Hálózati adminisztráció, vagy ha abban vagy, akkor egy Adminisztráció felirat.

    Nyelv:
    János, ne bosszants: persze hogy ezt csináltam én is!!! Letöltöttem a magyar nyelvi fájlokat, feltöltöttem a languages könyvtárba, és a wp-configban természetesen be volt állítva a hu_HU, de ennek ellenére nem volt magyar nyelvű!!! Ezután jött az, amit leírtam, hogy a Beállításokban IS ki kell választani a magyar nyelvet, ennek NEM ELÉG, ha csak a configban van benne a nyelv! Irgumburgum, ennyire ne nézz már kezdőnek.

    És új blogot úgy hozol létre, hogy megintcsak átváltasz a Hálózati adminisztrációba (bocs, nem beállítások, hanem adminisztráció), és rákattintasz a megfelelő linkre – ezt igen ravaszul Új honlap létrehozása néven írják ki 🙂

    • Kovács János

     Nekem ez látszik:
     http://kepfeltoltes.hu/110307/admin_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
     weboldal/multi/wp-admin/ címen léptem be, mert a multi könyvtárba telepítettem a http://mu.word-press.hu/letoltes/ oldalról letölthető változatot.
     Nálam nem volt berakva a config fájlban úgy, ahogy mondtad. Megnéztem a sample-config fájlban is és ott sincs benne. Nekem annyi volt a gond, hogy írásvédett volt a könyvtár és nekem kellett létrehoznom a config fájlt azzal a legenerált tartalommal, amit a telepítés után készített.
     Berakom azt, ahogy kinéz az egész a belépés után:
     http://kepfeltoltes.hu/110307/komplett_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
     Én semmi különbséget nem érzek. Nem tudom, hogy miért lehet ez. És nem kevertem a hagyományos wordpressel sem, mert az nem latest.zip néven van, hanem wordpress-3.0-hu_HU.zip.

    • D. Bikfalvi Moni

     De, összekeverted 🙂 A MU csomag neve nem latest.zip, de nem is wordpress-3.0-hu_HU.zip, mert ez utóbbi a sima WP (azt telepítetted), hanem ha onnan töltötted le, amit írtam, akkor kattintás után valójában nem a latest.zip nevű fájlt kapod (pedig az látszik a státuszsorban), hanem egy wordpress-3.1.zip nevű fájlt. Na, az az igazi MU. Te egy simát telepítettél.

    • D. Bikfalvi Moni

     Persze, nekem sem volt eleve berakva a wp-config.php fájl WLPANG sorába a hu_HU, azt én raktam be. És languages alkönyvtár sem volt, azt is én hoztam létre és másoltam bele a po és mo fájlokat. De utána még mindig nem volt magyar, amíg a Vezérlőpulton ki nem választottam a magyar nyelvet.

  9. Kovács János

   Fantasztikus ez az informatika.:D
   Már nem lehet egy normális csomagot leszedni wget-tel, mert trükköznek.:D
   Holnap este beszámolok, hogy hogyan ment. Ezúttal nem fog ki rajtam.:D

  10. Kovács János

   Megoldottam, de nálam nem jött be minden elsőnek.
   Ott kezdődött a balhé, hogy úgy települt fel, mint egy sima wordpress esetén és tényleg semmivel nem különbözött tőle. Aztán használtam ezt: http://codex.wordpress.org/Create_A_Network
   Amikor a wp-admin/network.php-ra mentem, akkor kiírta, hogy engedélyeznem kell a Multisite-ot a wp-config.php-ban. Ott a /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */: után kellett beszúrnom a define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);
   Utána már a wp-admin/network.php átirányított a wp-admin/network/setup.php-ra és értelemszerűen be kellett állítanom. Már működik rendesen minden. Kipróbálom majd az aldomain-nel is, hogy az is sikerül e.

  11. Kovács János

   Én azt tapasztaltam, hogy nem lehetnek mindenkinek más pluginjai. Néztem egy létrehozott blog tulajdonosának az admin felületet a nevével és jelszóval belépve. Csak aktíválni a kikapcsolni lehet a pluginokat. A sablon forráskódját se lehet módosítani, csak fejlécet meg ilyen alapvető dolgokat.
   Elképzelhető, hogy az alapértelmezett beállítás miatt tapasztaltam csak ezt.

  12. Kovács János

   A domain dologra is kíváncsi leszek. Nagyon megkönnyítené a dolgokat, hogyha nem kéne minden oldalon frissítenem a blogokat vagy új pluginokat felrakni, azaz karbantartani.
   De ott van az a bizonyos kérdés is, hogy mi van ha egy blog teljesen el akar szakadni ettől a rendszertől, mert mondjuk új tulajdonosa lesz, aki másik tárhelyre akarja vinni és komoly változtatásokat eszközölni rajta.
   Elvileg ha jó az adatbázis szerkezete, akkor ez is megoldható.

  13. D. Bikfalvi Moni

   Jó, de mi a kérdés? 🙂

   János, végül is nekem ez teljesen jó: megírod helyettem a cikket 🙂 Kíváncsian várjuk a további tapasztalataidat, én meg addig elmegyek napozni 🙂

   Egyébként frissítésről már van tapasztalatom: a szokásos frissítés után megjelenik egy szöveg, azaz egy link, hogy “Hálózat frissítése”, katt, és akkor az egész hálózaton mindent frissít.

   Testre lehet szabni, hogy a felhasználók (a blogtulajdonosok) mit állíthatnak át és mit telepíthetnek.

   Természetesen nem lesz egységes a blogok menüszerkezete, épp ez a lényeg, hogy minden blog más, csak egy tárhelyen vannak.

   No de arról volt szó, hogy majd írok a tapasztalataimról, de nem most 🙂 még előbb meg kell szereznem azokat a tapasztalatokat 🙂

   Úgyhogy igazán nem bánom, ha “előredolgozol”, csak ne várd, hogy tudok is válaszolni 🙂

  14. Zsemberi Ágnes

   Pluginok használatát be lehet szabályozni a exclude-plugin-nal, a menük megjelenését a admin-menu-editor pluginnal. Most azon küzdök, hogy a témákkal is ugyanezt megtudjam tenni. Van egy theme-visibility-manager plugin, de ez a szerveren minden témát letilt, hiába állítom át hiddenről.
   A MultiUser módban néhány plugin nem képes működni.
   Nagyon hasznos viszont a pluginok hálózatos üzemeletetési lehetősége, illetve mu-plugins mappában való működtetése.
   Engem most napi szinten foglalkoztat ez a téma. Ezért írtam róla egy kicsit többet. Sziasztok! Zs. Á.

   • D. Bikfalvi Moni

    Kösz szépen, írj róla nyugodtan, nagyon hasznosak a tapasztalataid!

    • Zsemberi Ágnes

     Ha már biztatsz, akkor még egy kis adalék az MU-hoz.
     Az mu-plugins mappát külön létre kell hozni a wp-content mappán belül. Amelyik plugint ide bámásolod az automatikus lefut minden belépéskor (bárki is lépbe).
     Előny: csak a super admin szabályozhatja ezen pluginok ki és bekapcsolását
     Hátrányok:
     1: ha túl sok plugin van itt, nagyon lelassítja a bejelentkezést
     2: csak a multiuser módban is működtethető pluginok kerülhetnek ide
     Létezik egy Multi-themes plugin is a themes szabályozáshoz. Ennek működéshez egy ms-themes mappa kialakítása szükséges. Ezen belül a site ID-nek megfelelő almappába kell bemásolni azt a témát amit ahhoz a site-hoz szeretnél rendelni, és többi site-nak nem akarod bemutatni.
     Hát most ennyire futotta. Az az én véleményem is, hogy az MU annak ideális aki, több független site-ot szeretne üzemeltetni egy tárhelyen. Aki csak leszeretné egyszerűsíteni a tárhelyén működő blog, vagy webáruház, vagy céges weboldal stb. adminisztrálását egy CMS-sel annak elég az alap WordPress is.

  15. Nagy Eszter

   Azt hiszem félreérthető volt az oldallal kapcsolatos kérdésem.

   “oldal”-on jelen pillanatban azt értem, amit menüsorként felteszel egy wordpresses weboldalon. Mivel úgy írja az adminban, hogy “oldal létrehozása”. Mostanáig úgy értettem, hogy ezek közül egyetlen egy lehet blog, a többi pedig statikus oldal.

   A bejegyzésed viszont azt sejteti, bár nem egészen egyértelműen, hogy talán ezúttal már az ilyen aloldalakon is lehet egy-egy külön blogot vezetni.

   Te is erre gondoltál, vagy tényleg félreérthettük egymást?

   • D. Bikfalvi Moni

    Nem erről van szó. Van három domain, bármelyiket beírod a böngésződbe, egy WordPress weboldalt látsz, amelyben minden van, statikus oldalak és bejegyzések vegyesen. Az egyes WP weboldalak tulajdonosai ugyanolyan Vezérlőpultot látnak, ha belépnek, mint a szokásos.

    A hálózati szuperadmin számára viszont más a helyzet. A három blogot nem három külön helyről kezeli, hanem egy admin felülete van, és ott lát mindent, a közös dolgokat is és a három külön WP weboldalt is.

    Ha akarod, éppen megcsinálhatod azt is, hogy van egy fő WP weboldal, és annak a menüpontjai az egyes al-blogokra mutatnak, de valójában nem erre találták ki.

    Ha egy olyan weboldalt szeretnél, amelyben van néhány statikus oldal, valamint több olyan menüpont, amelyről “rész-blogokat” lehet elérni, akkor ezek a menüpontok legyenek kategóriák, és a három különböző téma bejegyzései legyenek három különböző kategóriában. Így bármelyikre kattint valaki, azt a “rész-blogot” látja, és akár ne is legyen meghatározva blog-oldal, amin minden bejegyzés látszik, csak a kategória-oldalak.

    De ehhez megint csak nem kell a MU, ez egy sima WP weboldallal megcsinálható.

  16. Zsemberi Ágnes

   Azért nyitok egy másik hozzászólást, mert továbbra sem bírok a theme-visibility-manager pluginnal. Az alábbi címen szintén találtam egy segélykérést, ami megerősíti az én gondom is.
   http://wordpress.org/support/topic/plugin-theme-visibility-manager-wpmu-new-registrants-get-only-default-theme-visibility
   Teljesen új regisztrációt követően az új felhasználó nem látja csak az alapértelmezett témát. Mit kellene átírni a pluginban?

  17. Zsemberi Ágnes

   Sikerült megoldani a sablon elrejtést is. Ha érdekes másnak is a probléma szívesen megosztom a megoldást. zsemberi.agnes@gmail.com

  18. Szenci Balázs

   Az volna akérdésem, hogy azt hogyan lehet megvalósítani, hogy a feltölthető adat a főoldalra jelen esetben az audiblog.hu-ra ne vonatkozzon, csak az újonnan regisztráltakra.
   Köszönöm válaszát!

   • D. Bikfalvi Moni

    Bocs, ezt nem egészen értem, kérlek, fogalmazd meg másképp. Milyen feltölthető adat?
    Ha valaki a saját blogján adminisztrátor, akkor ott tud csak dolgozni, a szuperadmin tud a főoldalon is és az al-blogokon is.
    De szerintem nem ezt kérdezed…

    • Szenci Balázs

     Van egy olyan opció, ahol be tudom állítani, hogy egy-eyg regisztrált oldalhoz mekkora mappaméretet engedélyezek. Csak az a bajom, hogy a fő domainen lévő oldalra is alkalmazza a wp ezt a beállítást. De én csak az aldomainen lévő oldalakat szeretném korlátozni, a sajátom nem.
     Tehát. Van az audiblog.hu oldal, ahová mostmár lehet saját oldalt regisztrálni. Mivel a tárhelyem méretei korlátoltak, megszabtam, hogy az újonnan rkezőknek max. mekkora lehet méretben a honlap. De azt szeretném, hogy a főoldalon, ahol a regisztráció is van, ne legyen érvényben ez a korlát.

    • D. Bikfalvi Moni

     Erre sajnos nem tudom a megoldást…

  19. walborn

   feltettem de nem találom a hálózat gombot és pedig csak átakarom állítani magyarra amúgy van benne gyárilag langvage mapa és magyar nyelv is van

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Szép linkek beállítása

  Keresőoptimalizálási szempontból előnyös, ha a bejegyzésekre és oldalakra "szép", azaz emberi nyelven is érthető szövegű linkek mutatnak, illetve ez egyszerűen...

  Close