Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Videók beillesztése

2010. április 16. | Téma: Extrák | 48 hozzászólás

Könnyű videókat illeszteni a WordPress oldaladba, ha egy olyan videót használsz, amely a YouTube-on található. Csakhogy marketing szempontból nem szerencsés, ha a látogatóidat így eltereled a saját oldaladról. Mi a megoldás? Kétféle is van (sőt, biztos több is, de ezek a legegyszerűbbek 🙂 ).

A YouTube-ra feltett videók beillesztése nem okoz problémát, hiszen a videómegosztó felkínálja az e célt szolgáló html kódot (az “embed” kódot) – hacsak a videó feltöltője ezt nem tiltotta le. A YouTube-os videók így néznek ki:

 

YouTube videó beillesztése

 

Az <Embed> gombra kattintva megjelenik az a kis ablak, ahol beállíthatod a beillesztett videó tulajdonságait: hogy mekkora legyen a kép, hogy milyen színű legyen a lejátszó, és ami a legfontosabb: hogy látszódjanak-e a hasonló témájú videók (“Include related videos”). Ez itt a lényeg: ha ez nincs megjelölve, akkor a videód lejátszása után a weblapod látogatóját nem éri az a kísértés, hogy körülnézzen a YouTube-on, és már el is felejtkezzen a Te oldaladról, hanem szépen ott marad, ahol volt, hiszen nincs is más lehetősége!

 

YouTube videók beillesztése

 

Az én beillesztett videóim is ezzel a módszerrel vannak feltéve ide a WP-Suli oldalaira. Az eljárásnak három nagy előnye van a szememben: a videót nem én tárolom, hanem a YouTube szervere, azaz egyrészt nekem helyet spórol a tárhelyemen, másrészt gyorsabb is így a lejátszás, hiszen a videómegosztó erre a feladatra van kiképezve. A harmadik előny pedig az, hogy a YouTube-on keresgélők is megtalálják a videómat, plusz bejövő linket is kapok az oldalamra, tehát látogatottságnövelési és keresőoptimalizálási előnye is van. (Gondolom, az közismert, hogy a YouTube a leggyakrabban használt kereső, a Google tulajdonában van – és ez érezhető is a Google találati listáin.)

 

A másik lehetőség, ha a videónkat mindenáron a saját szerverünkről akarjuk futtatni (ezt lehetőleg csak rövid videók esetében tegyük, mert nagyon lassú lehet), hogy egy lejátszó kódot keresünk az interneten, például a Macromedia alkalmazásával. Feltettem ide egy ilyen lejátszókódot, ezt használom a “Vízibolha – Vízitúrák a gyerekeiddel” oldalamon. Ha megnézed a kódot, láthatod, hogy három helyen is meg kell adni a fájl nevét és a lejátszóablak méretét – ez azért van így, hogy biztosan minden böngésző megértse. Legalul pedig egy sima html hivatkozás van a fájlra, ez (ha a látogatód beállításai ezt engedélyezik) a látogatód gépén lévő MediaPlayer segítségével játssza le a videót. (A példában .mov kiterjesztésű, azaz QuickTime videó van, de ugyanígy működik .mpg-vel is.)

 

Ha ismersz még jó módszereket, oszd meg velünk a hozzászólások között! Amúgy pedig (itt a végén elárulom a korrekt WordPress-megoldást is 🙂 ) vannak kitűnő WordPress pluginek is a YouTube-videók finomhangolására: korábban a Smart YouTube volt a kedvencem (később elromlott, erről írtam is itt a hozzászólások között), most már a Viper’s Video Quicktags nevűt részesítem előnyben. Töltsd le, kapcsold be, ismerd meg!

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Szűcs "WordPress" Ádám

   Sokkal egyszerűbb mód van erre!!!!!!

   A “Média beállítások”-nál be kell pipálni ezt: “Kísérelje meg automatikusan beágyazni valamennyi egyszerű szöveg URL címét”, majd a bejegyzésbe be kell szúrni a Youtube videó linkjét! 🙂

   Ennyire pofonegyszerű! 🙂

   Szűcs Ádám

  2. D. Bikfalvi Moni

   Igazad van, de én hajlamos vagyok rá, hogy előnyben részesítsem a kézi vezérlést 🙂 (azaz szeretek mindent én magam beállítani) – valahogy a “kísérelje meg” szókapcsolat nekem nem elég meggyőző 🙂

   De a legfontosabb: az “Include related videos” opciót mindenképpen kikapcsolva akarom tudni, és ahhoz kell ez.

  3. Piros

   Köszi, Móni!

   Pont ilyen pluginra van szükségem!:)
   Nagyon jók a magyarázatok és a rajzok!

  4. nagy csaba

   Ma már az egyik legjobb flash playernek is van wordpress pluginja (JW player), ennél jobb lejátszót nehéz találni. Ha jól van beállítva, akkor három szóval tudsz videót beszúrni bármelyik blogbejegyzésbe, ha pedig kedved van alaposan kiismerni, akkor minden paraméterét állítani tudod.
   Csak keress rá a wp pluginek között, könnyű megtalálni.

  5. wágner anna

   Szia Móni!
   Nagyon jók ezek az írások. Én most próbálok összerakni életemben először egy wp oldalt, és nagyon sokat segítesz.
   Igazából én pont azt próbálom elsajátítani, hogy mikor nem kell turkászni a kódban:)Csak erre a “kísérelje meg” üzenetre jutott eszembe a Macskafogóból, a “Nyomja meg a nullás gombot és nyugodjon békében asszonyom.”:)))Sokszor rámtör ez a nullás gomb érzés amikor ilyeneket olvasok. Köszi mindent.

  6. Laci

   A you tube videoknak még az az előnye ha mondjuk (maradjunk a wp sulinal) wp suli 01 , 02, 02 al cimzem meg a videókat a google előrébb hozza őket hiszen egy sorozat.

  7. Zsú - Csodanő.hu

   Szia! Na végre tőled is tanulhatok, eddig drupaloztam, de most megismerkedek a WP-vel is. :)) Én sokat használok priát, fizetős videókat, ahol nem lehet youtubeot használni. Amiket eddig lestem: Flowplayer for WordPress, vagy Stream video player…

  8. Zsú - Csodanő.hu

   Hadd valljak itt szerelmet: másfél évnyi Drupal szenvedés után meg kell vallanom (így, egy nap WP után), hogy SZERELMES vagyok a WordPressbe. Nincs mit tenni. Szexi, kezelhető, gyors, egyszerű. Móni, te vállalsz plugin írást is?

  9. Zsú - Csodanő.hu

   Á, jó is, hogy mondod, kiteszek ma egy cikket…

  10. Kutasi Kovács Zoltán

   Szia!
   Nekem ebben a formában nem sikerül beágyazni. Bemásolom és nem történik semmi. Ugyanakkor, ha a videó linkjét másolom be, akkor meg minden oké. Mi lehet a gond?
   Ja… Nekem nincs bejelölve az első kis kocka, de ennek ellenére a videó végén megjelennek a hasonló videók.

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!
    Ez klasszikus probléma.

    A beágyazást a bejegyzésszerkesztő html nézetében kell bemásolni. Utána frissíteni és kilépni a szerkesztőből. Ha átkapcsolsz vizuális (grafikus) nézetbe, a kód eltűnik, mert a WordPress beépített “butabiztos” védelme azt hiszi, elrontottad. Tehát bármilyen kód beillesztése után már nem szabad kapcsolgatni grafikus és html nézet között. Egy másik bejegyzésben majd visszakapcsolhatsz grafikusra (megjegyzi, miben voltál utoljára), de abba már ne menj vissza, ahová a videót raktad.

    A linknél viszont az történik (ezt nem a WordPress, hanem a YouTube csinálja), hogy a YouTube úgy van megírva, hogy bármely webes környezet által felismeri a linket, és az alapértelmezett nézetben meg is jeleníti beágyazva a videót. Gondolj csak a Facebook-ra – ott is ugyanez történik, de nem a Facebook van így megírva, hanem megint csak a YouTube eljárása dolgozik így. Természetesen ekkor megjelennek a kapcsolódó videók is, mert itt az alapértelmezett nézetet választja a YouTube, és ezt Te nem tudod befolyásolni, míg az embed kódnál igen.

    • Kutasi Kovács Zoltán

     Szia Móni!
     Köszi a gyors választ!
     Természetesen html nézetben másolom át, de teljesen mindegy, hogy a “közzététel” opciót választom, vagy az “előnézet” lehetőséget, a vége ugyanaz: Nem történik semmi!
     Nem lehetséges, hogy valahol a beállításoknál valamit be vagy ki kell kapcsolnom a pozitív eredmény érdekében?

    • D. Bikfalvi Moni

     Hm… fura. Ha adsz egy admin hozzáférést, megnézhetem. Addig is ellenőrizd, hogy a Beállítások -> Média -> Beágyazásoknál be van-e kattintva a videók lejátszása – ámbár ha link esetén megjelenik, akkor valószínűleg igen… Akkor meg próbáld ki, mi van, ha kiveszed innen a pipát 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    info kukac wp-suli pont hu
    De majd csak holnap, jó? Mára bezár a bazár…
    Jó éjt 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    Megnéztem.

    A gond ott van, hogy ez egy MultiSite oldal, és a hálózati adminisztrátor úgy látszik, hogy letiltotta a külső kódok beillesztését. Megpróbáltam a régi object-es kóddal is az iframe helyett, de az sem ment. Kikapcsoltam a két videolejátszó bővítményt, hátha azokkal akad össze, de az sem ment. Úgyhogy marad a linkes beillesztés… azzal a hátránnyal, hogy a kapcsolódó videók is meg fognak jelenni, mert ilyenkor ez nem kapcsolható ki.

    (Megjegyzem, nekem a linkes változat sem mutatott semmit, csak a linket, pedig megpróbáltam úgy is, hogy a videolejátszó bővítmény be volt kapcsolva és ahogy írta, szögletes zárójelbe beírtam a video ID-ját.)

    Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni…

  11. Kutasi Kovács Zoltán

   Köszönöm és semmi baj!
   Nekem, a sok “szenvedés” után már az is nagy öröm, hogy találkoztam egy jó diagnosztával. Tudomásul veszem a helyzetet és pont.
   Még egyszer nagyon köszönöm, hogy dolgoztál rajta!
   Viszlát!

  12. Császár-Sallai Adrienn

   Szia Móni!

   Most járok itt először, és nagyon tetszik az oldal. Most kezdtem el egy honlapot csinálni wp-ben, így találtam ide. Már hasznosítottam is néhány dolgot innen. 🙂
   Viszont ezzel a smart youtube pluginnal nem boldogulok. Kiválasztottam egy videót a youtube-on, amit szerettem volna az oldalsávban megjeleníteni. De hiába másoltam be a widgetbe a kódot, amikor a mentés gombot megnyomtam, akkor eltűnt az egész kód, és semmi nem látszik a videóból csak a title, amit beírtam neki. Párszor még megpróbáltam, de semmi. 🙁
   Kérlek segíts, mert nem tudom, mit kellene csinálnom?

   Üdv:
   Adri

   • D. Bikfalvi Moni

    Épp most frissítettem az erről szóló írásomat. Onnan másolom ki a választ (lásd alul). De még az is lehet a baj, hogy widgetbe próbálod betenni. Elvileg csak bejegyzésbe lehet, oldalsávba nem.

    Megjelent a bővítmény új verziója. Frissítettem is, ahogy kell, és csúnya meglepetés ért: elkezdett hibásan működni. Remélem, hamarosan javítják, de jelenleg az a helyzet, hogy simán megjeleníti a videókat akkor is, ha csak beilleszted a videó linkjét. Ez azért baj, mert ha csak hivatkozni szeretnél egy videóra, akkor nem tudsz… Pedig van egy olyan opció a beállításainál, hogy “Parse links with http:// prefix same as httpv://”, azaz a v betű nélküli linkeket is használja fel, és ez nálam nincs bepipálva, mégis működik. Ha meg bepipálom, akkor a v-vel ellátott linkű videókat nem illeszti be… Egyszóval úgy néz ki, pont az ellenkezőjét csinálja, mint amit kellene. Pedig korábban jó volt…

  13. Kutasi Kovács Zoltán

   Szia Móni!
   Lenne egy olyan problémám, hogy szeretném letölteni a “lightbox” plugint, de a helyzet az, hogy nincs plugin fülecske a vezérlőpultos oldalon, sőt, sehol sem találom. Tudnál segíteni? Mi lehet a gond?
   Előre is köszi szépen!

   • D. Bikfalvi Moni

    Ha nincs plugin menüpontod, akkor multisite WordPressben dolgozol. Mint a pagony.net vagy a wordpress.com. Ezeken csak az előre hozzáadott bővítményeket használhatod, azok közül válogathatsz. Szólj a rendszer-adminnak, hogy mit szeretnél.

  14. Manya

   Szia Moni!

   Nekem nem műkszik jól a fenti kóddal, a saját szerverről való beágyazás.
   Próbáltam avi, flv és mpg formátumban is.

   Megnyílik egy lejátszósáv és ha megnyomom a play gombot, középen csak kőrözik, mint amikor éppen tölt be. De aztán nem történik semmi, bármennyit várok.

   Lehet rosszul hivatkoztam be?
   Nálam a honlap tartalom a public_html mappában van, ezért így hivatkoztam be:
   ../wp-content/videos/fájlnév.mpg

   Ez jó így? Nem tudom a két pont honnan értendő…

  15. Istvan

   Szia Moni

   Szoktam wp-s oldalakat csinálni ismerősöknek és felmerült egy kérdés alkalmas e a wp arra, hogy egy olyan cégnek csináljunk vele honlapot amelyik a honlapján élőben akarja sugározni a saját tv és rádió műsorát.Létezik e erre plugin és gondolom a szervertől is függ. Ez egy kis helyi tv.
   Válaszodat köszönöm

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!

    Elvileg igen. Ha a lejátszó ablak egy embed kóddal beilleszthető egy weboldalba, akkor a WP-oldalba is beilleszthető.

    • jabalazs

     Sziasztok!
     Egy olyan weboldalt akarok csinálni, ahova saját készítésű videókat töltenék fel. Ezek egy része fizetős lenne, azaz, csak azok a tagok nézhetnék meg, akik befizetnek x összeget. A hozzáférés persze nem örök időkig tartana, hanem ha megnézett y számú videót, akkor nem nézhet meg több fizetős videót, egészen addig, amíg újra nem fizet.
     Az lenne a kérdésem, hogy vajon létezik olyan plugin, amelyikkel egy ilyen rendszert ki lehet alakítani?

    • D. Bikfalvi Moni

     Szia!
     Erre tökéletes megoldás egy webáruház, ahol a letölthető termékek (a videók) esetében megadhatod, hogy hányszor vagy mennyi ideig töltheti le egy felhasználó az adott tartalmat, illetve ezzel előfizetéseket (rendszeres fizetéseket) is tudsz kezelni.
     Nem minden webáruház tudja ezt, így érdemes megnézni a leírásukat, mielőtt választasz.

  16. Neo

   Tisztelt poszt író!
   Az írása teljes értékű volt számomra,azonban szeretnék tanácsot kérni öntől.
   Az egyik videóm kikerült egy számomra nagyon kompromittáló sitera(beágyazott tartalom).
   A videónak letiltottam a beágyazását,azonban az továbbra is megjelenik.
   Ön mit javasol?

   • D. Bikfalvi Moni

    Kedves Neo!
    Sajnos ebben nem tudok segíteni, ez internetjogi kérdés. A YouTube-nak illetve a kérdéses oldal szerkesztőjének kell írnia, hogy függesszék fel a video közreadását. Ha a kérdéses oldal nem magyar, akkor nem sokat tud tenni… De érdemes lenne ez ügyben konzultálni valakivel, aki nálam jobban ért ezekhez a dolgokhoz. Például jó szívvel tudom ajánlani Róth Dénest (http://onlinejog.hu/).
    Sok sikert!

  17. Anett

   Kedves Móni!
   Olyan kérdésem lenne, hogy van egy youtube videó az oldalsávomban, minden böngésző alatt megjelenik és elindul hiba nélkül, de az explorer nem mutat semmit csak egy kis piros X-et. Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a segítséget!
   Üdv: Anett

  18. krlany

   Szia!

   Én videót beágyazni tudok. A youtube videókkal sosincs nincs problémám, de egyes videómegosztókkal igen. Pl. most ezt az indavideos filmet nem tudom valamiért beágyazni. http://film.indavideo.hu/video/f_kolorado_kid Akárhányszor beteszem és elmentem, eltűnik.
   Nincs valami tipped véletlenül, hogy miért?

   Köszönöm

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!
    Írtam ezt már itt a hozzászólások között, persze nem biztos, hogy Nálad is ez a gond, de ez az első tippem így látatlanban:
    A beágyazást a bejegyzésszerkesztő html nézetében kell bemásolni. Utána frissíteni és kilépni a szerkesztőből. Ha visszakapcsolsz vizuális (grafikus) nézetbe, a kód eltűnik, mert a WordPress beépített “butabiztos” védelme azt hiszi, elrontottad. Tehát bármilyen kód beillesztése után már nem szabad kapcsolgatni grafikus és html nézet között. Egy másik bejegyzésben majd visszakapcsolhatsz grafikusra (megjegyzi, miben voltál utoljára), de abba már ne menj vissza, ahová a videót raktad.

    • krlany

     köszi a választ, de nem ez a baj… egy html kód beillesztése alap esetben nem okoz problémát. beillesztettem, ráfrissítettem, kiléptem és akkor is eltűnik. kipróbáltad? neked működik?

     csináltam egy teszt posztot. semmi más nincs benne, csak egy dailymoiton-os videó beillesztve. itt:
     http://rakenrollfoka.wordpress.com/2014/01/19/teszt/ amint látod a kódot beillesztettem, mivel ott a videó aláírása. viszont itt is azt csinálja, hogy ami az iframek között van, azt eltünteti.
     amikor rányomok a frissítésre, ezt az iframes sort kitörli a kódból:
     , a többit meg otthagyja, ezért van ott az aláírás.

     a soundcloud is ezt csinálta, de ott ők jófej módon csináltak egy embed kódot direkt csak a wp-nek és azóta remekül működik.

    • D. Bikfalvi Moni

     Megnéztem az oldaladat.
     1) wordpress.com -os oldal, azaz nem úgy működik, mint egy sima saját tárhelyes – lehet, hogy ez is okoz valamit.
     2) A Dailymotionhöz speciel nem értek, de megnéztem, gyakorlatilag ugyanolyan a felülete, mint a YouTube-é, vagy legalábbis amilyen az régebben volt. Van egy Export funkciója, abban találsz egy iframe kódot, másold ki azt és illeszd be a bejegyzés html nézetébe.

     …vagy éppen ezt csináltad, és mégsem jó? Akkor sajnos passz… Lehet, hogy mégiscsak a wordprss.com nem engedi. Vagy nem tudom. Vagy ha saját tárhelyes változaton is próbáltad, akkor esetleg összeakad valamelyik bővítménnyel.

     Sajnálom, hogy nem tudok konkrétabbat segíteni…

    • krlany

     “vagy éppen ezt csináltad, és mégsem jó?”
     igen éppen ezt. a dailymotion kódját ha beillesztem a felét kitörli, ami a videóra vonatkozik és iframes, a többi részét, ami a linkelhető szöveg, azt meghagyja.

     jelen pillanatban az a helyzet, hogy a youtube-on kívül semmi mást nem enged beágyazni, se indavideót, se kukkero-t, se dailymotiont. a soundcloud-ot is csak azért, mert ők saját beillesztőkódot gyártottak a wordpress-hez.

     köszönöm, hogy foglalkoztál vele és megpróbáltad… már csak az a kérdés, hogy ki tudná nekem megmondani akkor, hogy hogyan is működik ez? mert nem hiszem el, hogy a wp lekorlátozta volna a többi videómegosztót, inkább csak valami csel van valahol, amire rá kellene jönni.

     halihó

    • D. Bikfalvi Moni

     Talán érdemes lenne megkérdezni a wordpress.com fórumán? Vagy ez saját tárhelyes WP-nél sem működött?

    • D. Bikfalvi Moni

     Kipróbáltam itt a WP-Suli oldalán, és működik az embed kód (az iframe-es):
     http://www.wp-suli.hu/haladoknak/extrak/dailymotion-video-teszt/
     Úgyhogy valami a Te oldaladon akad össze valamivel…

    • krlany

     Az enyém nem saját tárhelyes, csak simán regisztráltam wp-re.

     Pfff… Hogy csináltad? Én akárhogy próbálom, nekem csak a szöveget jeleníti meg, a videót nem mutatja… http://rakenrollfoka.wordpress.com/2014/01/19/teszt/

    • D. Bikfalvi Moni

     Akkor ez a gond, a wordpress.com tiltja le. Én csak simán beillesztettem a kódot és működött. Gyere hozzánk 🙂 – az alap tárhelyünk 6.000 Ft + ÁFA (=7.620 Ft) egy évre, előtelepített WP-vel, a szerverünk a WP-re van optimalizálva, és csak WP-s oldalak futnak rajta. http://www.pagonymedia.hu/csomagjaink/domain-tarhely/

    • krlany

     Jaja, tényleg a wp.com a gond… csak youtube-ot és vimeot enged beilleszteni, legalábbis alaphelyzetben, a premium nem tudom mit tud. de most már legalább tudom a korlátaimat…

     köszi a tippet, egyenlőre nem költözöm. tavasszal költöztem ide, mikor a freeblog meghalt… 2006-tól ott nyomtam… egyenlőre elegem van a blog körüli herce-hurcából… de ha kialakul, megfontolom.:)

  19. Hortobágyi Móni

   Szia Móni,
   Beágyaztam egy teszt videót ebbe az oldalba: http://lyllootrike.com/index.php/lyllootrike_videos/

   ezzel a kóddal:

   Szépen be is teszi, de az oldalon aztán nem lehet lejátszani, mi lehet a baj? Van bármi tipped? Mondjuk most néztem meg, hogy ha feltöltöm a tárhelyre és onnan rakom be, akkor sem engedi elindítani… ez tárhely jogosultsági dolog lehet? Vagy benézek valamit nagyon…
   Köszönöm szépen előre is!

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Oldalsáv nélküli oldalak

  Akik nem ismerik a WordPresst, csak hallottak róla, azok így aggódnak: de én nem akarok blogot, én "normális" weboldalt akarok!...

  Close