Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Globalizáció és lokalizáció

2010. október 20. | Téma: Testreszabás | 26 hozzászólás

 

A legtöbb ember számára az a kérdés, hogy “Neked melyik a kedvenc Gettext PO editor-od?” ahhoz hasonló, mint ha azt kérdeznék tőle, hogy mikor a legjobb fogorvoshoz menni… Sajnos már nem emlékszem, hol olvastam ezt a kis szösszenetet, de kiválóan jellemezte az én érzéseimet is, amikor először szembekerültem a WordPress témák és bővítmények “korrekt” magyarítási eljárásának buktatóival.

A “korrekt” szó jelen esetben azért van idézőjelben, mert amikor korábban arról írtam, hogy hogyan lehet a “magyarul nem tudó” sablonokat mégis rávenni, hogy magyarul “szóljanak” a honlapunk látogatóihoz, akkor azt a megoldást javasoltam, hogy magában a kódban (a php fájlokban) írjuk át a megjelenő angol nyelvű üzeneteket magyarra. Néhányan ekkor megróttak, hogy ez nem helyes eljárás, hiszen ha az adott sablont vagy bővítményt frissítik, kezdhetjük elölről az egész munkát. A korrekt eljárás az lenne, ha a nyelvi fájlokat fordítanám le, mert azok függetlenek a php fájloktól, így nem gond a későbbi frissítés sem.

A probléma csak az volt, hogy ezekhez a sablonokhoz és bővítményekhez nem voltak nyelvi fájlok.

Hogy az elejéről kezdjem a történetet (és elnézést, de egy kicsit most muszáj “technikainak” lennem), a WordPress fejlesztői gondoltak arra, hogy rendszerük minél több ember számára használható legyen, anélkül azonban, hogy nekik kellene a világ valamennyi nyelvét beszélniük. Ez a címben említett globalizáció; a lokalizáció pedig a saját nyelvünkre való lefordítást jelenti. Ehhez a fejlesztők a nyílt forráskódú illetve ingyenes szoftverek szokásos lokalizációs eszközét, a GNU gettext eljárást választották.

Az eljárásnak három lépése van.

Az elsőnek a lényege, hogy a WordPress motor, valamint a szabályt betartó sablonok és bővítmények a php nyelv két függvényét használják: az egyik, a __($message) nem magát a szöveget, az “üzenetet” írja ki, hanem azt változóként adja át egy másik függvénynek; a másik, a _e($message) egyenesen a képernyőre ír. Mindkettő esetében a rendszer megpróbál fordítást keresni a $message-hez, és ha talál ilyet, akkor azt a szöveget írja ki, ha nem, akkor magát a $message-et.

A második lépésben egy program végigpásztázza a php fájlokat, és kiszedi a forráskódból az összes $message-et, amelyet a __() vagy a _e() függvények zárójelei között talál. Ebből készít egy speciálisan formázott fájlt, az úgynevezett POT (Portable Object Template) fájlt. Ha le akarsz fordítani egy sablont vagy bővítményt, ez az első, amelyet keresned kell. (Vigyázz, ha Microsoft Office van a gépeden, a .pot fájlokat diavítetítésnek hiszi a géped!)

A harmadik lépésben lesz szükségünk a bevezetőben emlegetett Gettext PO editor programra. Ezekből számos található az interneten, leggyakrabban a Poedit nevűt szokták ajánlani, én is ezt teszem. Ez a program egy könnyen kezelhető felületen tárolja mind az eredeti angol, mind a lefordított szöveget, egy PO (Portable Object), azaz .po kiterjesztésű fájlban, amelyet a .pot alapján készít elő. Ez tehát egy szerkeszthető, átírható fájl, amelyet bármikor a magad képére formálhatsz (tehát ha például létezik magyar fordítás, de tegező, Te viszont magázódót akarsz, át tudod írni magadnak). Minden alkalommal, amikor elmented a .po fájlodat, automatikusan keletkezik egy gépi nyelvre lefordított MO (Machine Object) fájl is – és ez az, amelyet végül is használni fog a rendszer. A gépi nyelvre fordítás azért szükséges, mert ennek a használata sokkal gyorsabbá teszi a rendszert, mint ha szövegesen kellene keresgélnie.

Magához a fordításhoz tehát a .po-ra van szükséged, a tárhelyedre azonban elegendő a .mo fájlt feltölteni.

A .po és .mo fájlok neve tartalmazhatja a bővítmény nevét is, például antivirus-hu_HU.po, de sokszor egyszerűen csak hu_HU.po a fájl neve. A magyar nyelvre utaló két hu közül az első, a kisbetűs a nyelvet, a második, a nagybetűs az országot jelzi, nálunk a kettő nyilván ugyanaz, de például a spanyol esetében van es_ES és es_PE is, az előbbi Spanyolországra, az utóbbi Perura vonatkozik.

Minderről további, részletes leírást olvashatsz a WordPress dokumentációjában ide kattintva, illetve az eljárással foglalkozik többek között Urban Giraffe és a Weblog Tools Collection cikke is (mindhárom angol nyelven van).

Ha pedig a kiválasztott sablonhoz, bővítményhez nem tartozik sem .pot, sem .po fájl, marad az, hogy beleturkászol a php kódba 🙂

 

Az általam lefordított sablonok és bővítmények .po és .mo fájljai, illetve az ilyenekkel nem rendelkező, egy-két fájlból álló bővítmények magyar nyelvre átírt php fájljai ingyenesen letölthetőek erre a linkre kattintva. (A gyűjtemény folyamatosan frissül.)

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Kiss Ida

   Hát, hát… legföljebb újból átírom, ahogy eddig is tettem…

  2. Farkas Anikó

   Hihetetlen dolgokat tudok meg:) Köszi.

  3. Jakab Emese

   Moni!

   Ha az általam választott sablonhoz vannak különböző nyelvű .po meg .mo fájlok, de hu_Hu nincsen, azok egyikéből lehet hu_HU-t csinálni?
   Ha igen, hogyan? Egy kicsit homályos, amit olvastam. Tudnál esetleg segíteni?
   Még egy kérdés: ha a .php-ban írom át a szövegeket magyarra, a honlapon az ékezetes betűk nem mindenhol jelennek meg rendesen.. erre van esetleg valami ötleted, hogy mitől lehet, és mit lehetne átállítani, hogy működjön? (A WhooThemes Mainstream sablonról van szó.

   Előre is köszi a választ!

   Emese

   • D. Bikfalvi Moni

    Legegyszerűbb, ha átnevezed azét a nyelvét, amelyiket ismered, pl az angolt, tehát en_US.po helyett legyen hu_HU.po, aztán a Poedit fordítóval nyisd meg és írd át az üzeneteket.

    Ha a php-ban rosszak az ékezetek, akkor PSPad Editorral szerkeszd, és a Formátumot UTF-8-ra válaszd ki (akkor is kattints rá, ha látszólag abban van most is), így mentsd el, utána már jó lesz. Nem tudom, miért csinálja, de tapasztalat.

  4. Boda Istvan

   Szia Móni!

   Eddig mindig a kódban turkászva fordítottam de nem volt tökéletes.Gondoltam kipróbálom ezt a poedit es forditást de valamiért nem sikerül. Szóval van egy Fthemes-es sablonom suv cars a neve megnyitom van langueges mapája abban van egy translate po fájl .megnyitottam poeditel leforditottam lett a mappában po meg mo fájl feltöltöttem a sablont de semmi.Mit csináljak? Ilyen en_en meg hu_Hu nem volt meg nem is lett a mapában. Segitségedet köszönöm:Istvan

  5. istván

   Ezer köszönet!!!!!

  6. csudi

   Sziasztok!

   Segítséget szeretnék kérni, boszimamához hasonló problémával küszködök, de nem tudok tovább lépni rajta.
   Abundance témát használok, amire woocommerce webáruházat telepítettem. Mivel a webáruház pluginnak nincs magyar nyelvű fordítása, ezért
   az angol nyelvi fileokat lefordítottam magyarra és felmásoltam az összes lehetséges mappába őket (wp content/languages és a plugins/woocommerce/languages)

   De semmi változás, illetve telepítettem a WPML plugint, de ezt írja ki, miután bekapcsolom.
   WooCommerce Multilingual is enabled but not effective. It requires WPML in order to work

   Ha valaki tudna segíteni, azt meghálálnám!
   Köszi!

   • KardiWeb

    Üdv,

    A Woocommerce nyelvi fájl neve pontosan így néz ki:
    woocommerce-hu_HU.mo
    woocommerce-hu_HU.po

    És alkönyvtárhelyesen:
    wp-content/plugins/woocommerce/woocommerce-hu_HU.mo
    wp-content/plugins/woocommerce/woocommerce-hu_HU.po

    Ha így mégsem menne akkor a tárhely szolgáltatód kérd meg, hogy indítsa újra az apache webserver-t. Utána működnie kell.

    Üdvözlettel,
    KardiWeb

   • Roland

    Sikerült megoldanod? Én is a woocommerce magyarításával közdök. Nincs véletlenül egy működő fordításod?

    köszi

    • D. Bikfalvi Moni

     Nekem még nincs, de valószínűleg lesz, mert most fogadtam el egy megbízást, amelyhez kelleni fog.

    • Roland

     Én már lefordítottam a lényegi rész kb 70%-át, de sajna valami hibát jelez a poedit és nem tudom megcsinálni a bináris állományt. Ha gondolod, azt bedobom a közösbe (ha nem gond, hogy tegező formában van). Az a gond, hogy nekem durva gyorsban kéne, mert már tegnap késő volt 🙂

     Próbálkoztam a WP e-commerce-el is, de sajna azt amint felrakom, megborul tőle a WP, és nem jövök rá miért. Ha angol WP alá rakom angolul, akkor hibátlan, de amint átállítom a lokalizációt, rotty…

    • D. Bikfalvi Moni

     Nem tudom, az-e a gond, de a Poeditnél miELŐTT elkezdesz fordítani, be kell írni a beállításoknál a többesszám kódját: nplurals=2; plural=(n != 1);

     Amióta ezzel kezdem, azóta nem jelez hibát a Poedit, azelőtt nekem is gyakran jelzett. Bár azért megcsinálta a .mo-t, de hibát jelzett közben. Szóval nem biztos, hogy Nálad is ezért van a hiba.

    • D. Bikfalvi Moni

     Ja, és sajnos most nincs időm segíteni a fordításban… Valaki más?

   • Roland

    Bocsánat, egyel feljebb szántam a lenti kérdést 🙁

    • Robi

     Sziasztok,

     Időközben esetleg elkészült a magyarítás a woocommercehez? Engem érdekelne!

     Köszönöm előre is!

     Robi

    • D. Bikfalvi Moni

     Az előző és az előző előtti verzióhoz teljes volt a fordítás, most sajnos megint frissítették a bővítményt, így újra meg kell csinálni, tehát per pillanat éppen nincs tökéletes verzió. Szólok, amint lesz, de most nagyon sok a melóm…

    • Robi

     Köszönöm válaszod. Igaz, nekem is legújabb 1.6.1 verzió van fent, de gondolom sokból nem tartana egy korábbi verziót beszerezni, amelyhez van tökéletes Magyarítás. Szóval, engem érdekelne a korábbi verzió is, mert eléggé sürgős lenne. Szeptemberben nyitni akarunk…
     Erre az e-mail címre várom ajánlatod: trebor.gyan@gmail.com Köszönöm szépen!

  7. D. Bikfalvi Moni

   Bocs, passz… Kapásból nem tudom a választ, mert nem ismerem sem a sablont, sem a bővítményt. Foglalkoznom kellene vele pár órát, és az most részint nem megy (kb március 18-ig tele vagyok munkával), másrészt az már díjazós.

   Valaki más esetleg?

  8. Eszter

   Előbb cselekszem, aztán olvasok. 🙁 Lefordítottam egy plugin .mo fájlját dreamweaverrel. Most látom, hogy a .po-t kellett volna másképpen. Akkor most kezdhetem előlről az egészet?

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Az oldalsáv testreszabása

    A legtöbb sablon úgy érkezik, hogy az oldalsávjában egy halom előre elkészített dologgal (legutóbbi bejegyzések, legutóbbi hozzászólások, archívum, naptár,...

  Close