Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

93 WordPress oldal 20 perc alatt

2011. április 22. | Téma: Általános információk | 44 hozzászólás

A múlt héten részt vettünk a Vállalkozz Hatékonyan Klub idei Kapcsolatépítő Napjain mint kiállítók. A résztvevőknek a névjegyükért cserébe egy ajándék weblapot ígértünk, természetesen WordPress rendszerben. Készítettem egy segédletet is ehhez az ajándék weblaphoz, hogy az is el tudjon indulni a szerkesztéssel, aki még sohasem találkozott WordPress oldallal, de a történetnek nem ez volt az érdekes része.

Mivel a kiállítás vendégei közül összesen kilencvenhárman kérték el az ajándék WordPress oldalukat, ezért ennyi weblapot kellett előkészítenem. Mivel nem igazán volt kedvem 93 aldomaint létrehozni, 93 adatbázist beállítani és 93 WordPress telepítést végigcsinálni (egy ebből nagyjából huszonöt percig tart, tehát testvérek között is közel negyven óra munkám lett volna ezzel), egyértelmű volt számomra, hogy valami egyszerűbb megoldást kell találnom.

Korábban már írtam a “tehenes” WordPress, azaz a WordPress MU (multiuser) változatáról, és ígértem, hogy mesélek még az ezzel kapcsolatos tapasztalataimról. Arról már hallottam, hogy a 3.0 verzió óta a MU tulajdonképpen megszűnt mint önálló fejlesztés (noha továbbra is letölthető és telepíthető ez a változat is), ehelyett a MU és a “sima” WordPress egyesült, tehát a 3.0 verziótól a WordPress alapból is alkalmas többfelhasználós oldalak üzemeltetésére.

Utánanéztem, hogy hogyan is működik ez, és rögtön ki is próbáltam a teszt oldalamon. A feladat elsőre igen egyszerűnek tűnt, hiszen csak át kellett írni a wp-config.php fájlt, azaz csak be kellett illeszteni egy plusz sort a define('WP_DEBUG', false); sor után, mégpedig ezt:

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Elmentettem a fájlt és felmásoltam a tárhelyre, felülírva az eredetit, majd beléptem a tesztoldal Vezérlőpultjára. Az Eszközök menüpont alatt találtam egy új almenüpontot: Hálózat beállítása. Rákattintottam és kíváncsian vártam, hogy mi lesz.

Az lett, hogy a rendszer kiírt egy csomó üzenetet, hogy mi a dolgom most. Bizonyos sorokat be kellett másolnom a wp-config.php fájlba, másokat a .htaccess fájlba, ezeket feltölteni a tárhelyemre, majd belépni újra a Vezérlőpultba. Idáig ment is minden, mint a karikacsapás.

Ezután jött az érdekesség, mármint a rendszer kipróbálása. A Hálózati adminisztráció részben létrehoztam egy új aloldalt, meg is kaptam az üzenetet, hogy rendben van, az új oldal létrejött.

Csakhogy amikor meg akartam nézni – 403. hiba. A webhely elutasította a lap megjelenítését.

Ha ez érdekel Titeket, akkor a következő két bejegyzésemben részletesen leírom, hogy miért nem működött a multisite oldalam, és végül hogy sikerült mégis működésre bírni – de csak akkor, ha leírjátok itt a hozzászólások között, hogy érdekel, és tudni szeretnétek. Ez végül is viszonylag kevés embert érint, úgyhogy lehet, hogy nem érdemes sokat foglalkozni vele. Döntsétek el Ti.

Mindenesetre a végeredmény az lett, hogy a 93 oldalt összesen 20 perc alatt hoztam létre. Azért ez nem rossz időspórolás 🙂

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. szabopal

   asszem ez nem kérdés 😀

   ÉRDEKEL!!!

  2. marczipán

   Egyértelmű, hogy érdekel! 🙂

  3. D. Bikfalvi Moni

   Ugyan fel nem foghatom, hogy Húsvét Vasárnap este miért nincs jobb dolgotok (vagy inkább dolgUNK, khm… 🙂 ), mint a WP-Suli oldalain bóklászni, de kívánságotok természetesen parancs, úgyhogy hamarosan jön a WPMS kalandjaim részletes ismertetése 😀

  4. Szűcs "WordPress" Ádám

   Érdekel! 😀

   Mennyi “érdekel” hozzászólás kell, hogy leírd? 🙂

   Ádám

  5. Balogh Eszter

   Csatlakozom, engem is érdekel 🙂
   Boldog Nyuszi-ünnepet kívánok mindenkinek!
   Eszter

  6. Barbi

   Szia Moni!

   Érdekel hát, még szép!
   Figyelj csak, kicsit részletesebben leírhatnád azt is, hogy végül is hogyan lett ebből 93db különálló weboldal az ügyfeleidnek, mert számomra ez még most sem világos. Egy tárhelyen hoztad létre őket? És a domain nevek? Vagy? Bocs, ha nagyon butákat kérdezek, de tényleg nem értem…

   Szió és sok locsolót holnapra! 🙂

   Barbi

  7. Vandlik György

   Érdekel, persze, hogy érdekel. .-. * !
   E mellé persze, kívánok Kellemes Húsvéti Ünnepeket is…
   * George

  8. horizont

   Nagyon-nagyon érdekel!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Előre ie köszönöm fáradozásodat!!!

  9. Éva

   Kedves Móni!

   Nagyon érdekel, ha nem lenne nagy fáradság videót is készíthetnél. Kellemes Ünnepeket! Éva

  10. Sz.Bea

   Szia Moni,
   hasonlón gondolkodtam pont, de jó, hogy Te meg írsz róla 🙂
   Mindenkinek Kellemes Nyuszit 🙂
   Itt szakad az eső, sok locsolót már nem kívánok…

  11. eperjesi aniko

   🙂

   igen-igen:)
   engem is érdekel.-és nagyon köszönöm a munkádat:)

   üdv:a

  12. Nádai Péter

   Szia Moni!
   Népszerűbb vagy mint a húsvéti nyuszi!
   Minket is érdekel a dolog!
   Péter

  13. Larsson Mária

   Móni!

   Nagyon ügyes vagy. Érdekelnek a gyerekkönyvek is? Akkor a figyelmedbe ajánlom a következö wordpresses honlapot:
   http://konyvmutatvanyosok.wordpress.com/

   Most kezdtük el, és éppen fejlesztjük, csinosítjuk.

   Üdvözlettel Göteborgból:

   Larsson Mária

   Ps.: Én a blogspotot használom, mert számomra sokkal egyszerübb, mint a wordpress. De van wordpresses honlapom is, amit a svéd wordpress-suli létrehozója segített átalakítani. 18 euróért.
   http://www.melissaofficinalis.blogspot.com

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!
    A blogspot is nagyon jó, én is azon kezdtem, de ha “igazi weblapot” szeretnél, nem pedig “csak” blogot, akkor arra jobb a WordPress. És szereti is egymást a két rendszer, hiszen a Bloggerből néhány kattintással át lehet vinni az egész tartalmat a WordPressbe. Lásd: http://www.wp-suli.hu/alapok/blog-atkoltoztetese/ (A képek már nem frissek, most nem egészen így néz ki a felület, de az elv ugyanaz, csak most már telepíteni kell az importálót, mert átrakták bővítménybe, nem az alaprendszer része.)

  14. Laki Elvira

   Kedves Móni!

   Engem is érdekel:)
   üdvözlettel:
   Elvira

  15. D. Bikfalvi Moni

   Köszönöm a nagy érdeklődést, szerdán jön a folytatás! 🙂

  16. Levente

   Hali4

   Akkor ha jól értem, tudok több aloldalt létrehozni. Pl:akármi.tatosszalon.hu
   Tehát lehet külön aldomaines oldal, egy tárhelyen?

   Köszi!

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia! Persze, de ehhez nem kell a multisite. Aldomaines WP oldalt annyit csinálsz, amennyit akarsz, helyesebben ha a tárhelyszolgáltatód megengedi, hogy létesíts aldomaineket. És nem kell több adatbázis sem, mert ha különböző előtagokat adsz nekik a wp-config.php-ban, akkor lehetnek egy adatbázisban is akár. Csak annyi a nehézség, hogy annyiszor kell telepíteni a WP-t, ahány aloldalt akarsz, és külön-külön lesz Vezérlőpultjuk. Ez 2-3 oldalnál még nem gond, de ha sok van, akkor kényelmetlen. Nos, erre jó a multisite: ha sok aldomaint akarsz, akkor egyszerűbb ezzel kezelni őket.

  17. Radó Hajnal

   Sziasztok, szia Móni.

   Írd, amit szeretnél, én csak “megfigyelek” itt csendben, mert Móni, amiket írtál, azok nekem még nagyon “magasak” 🙂

  18. Kri302

   Szia Móni!
   Várom én is a honlapot, meg az infokat is.
   üdv.Kriszta

  19. masikzsuzsi

   Kedves Móni!

   Érdekel, természetesen!
   Köszi!

  20. Bea

   Kedves Móni!

   Engem is érdekelne…

   Köszönöm! 🙂

  21. Gerzsbet

   Móni!
   Segíts, kérlek!
   51 Posts van a hírek menü alatt. Ez természetesen nem fér egy oldalra. Szeretném elérni, hogy lapozhatni lehessen közöttük. Ugyanakkor be van állítva : “A static page” , “Post page” .
   Azt sem tudom, hogy kezdjek hozzá, csak azt tudom, hogy meg kell oldanom a problémát.
   Köszönöm!

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!
    (De miért angol nyelvű a WordPressed?… Na, mindegy…)
    A bejegyzések (postok), gondolom, a Hírek menüpont alatt jelennek meg, ez van beállítva a bejegyzések oldalának (Post page). Nézd csak meg a weboldalon, nincs vele semmi gond: 10 bejegyzés van egy oldalon, alatta ott a link: “Régebbi hírek”, azzal lehet lapozni. Ha egyet visszalapozol, akkor már két navigációs link van a 10 bejegyzés alatt: “Régebbi hírek” és “Újabb hírek”.

    Tehát nem értem: mi a gond? Lehet lapozni rendesen.

    • gerzsbet

     Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod!
     Igazad van. Pontatlanul fogalmaztam, valóban lapoz, de nem úgy ahogyan én szeretném. Azt szeretném, ha alul számokkal lennének jelölve az oldalak (minden oldalon 10 hír, ahogyan most van) és azokra kattintva, a közbenső oldalakon lévő hírekhez is könnyebben el lehetne jutni.

    • D. Bikfalvi Moni

     Ó, már értem. Akkor a wp-pagenavi nevű bővítményre van szükséged. Lépj be a Bővítmények menüpontba, katt az Új hozzáadására, írd be a keresőbe, meg fog jelenni egy lista, abból válaszd ki és telepítsd.

  22. gerzsbet

   Már telepítettem a WP-PageNavit, de semmi 🙁
   Az alábbi van kiírva:
   Activate
   Akkor most aktív, vagy ha rákattintok? Hm….

  23. GERZSBET

   Kedves Móni!
   Amikor az előzőekben úgy éreztem, nincs tovább, Te mindig kisegítettél. Most hasonlóan érzek.
   Az oldal Galériájában lévő képanyagot hogyan lehetne a Galérián belül ARCHÍVUM link mögé tenni, majd az aktuális képanyagot (flash-eket) hónapokat jelölő mappákba tenni? Pl. Szeptember, Október…….. mappák látszanának a Galéria menüben és arra kattintva jelennének meg az adott hónap képei, alattuk meg az archívum link.
   Kérlek szépen segíts!
   Köszönöm előre is.

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!
    Kézzel.
    Hozz létre egy menüpontot Galéria néven, az alatt oldalakat a hónapok neveivel, és az adott galériákat illeszd be ezekbe az oldalakba. Lehet, hogy sok munkának tűnik, de igazából nagyon hamar megvan.

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Többszerzős blogok

  Kellemes lehet, ha csapatban dolgozhatsz a blogodon - ehhez a WordPress megad minden segítséget. A nyílt oldalon már összefoglaltam a...

  Close