Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Ti kérdeztétek

2010. június 25. | Téma: Általános információk | 24 hozzászólás

 

Lassan közeledik az a pillanat a WP-Suli illetve a mögötte álló cég, a Pagony Multimédia Stúdió életében, amikor az 50. általunk készített WordPress weboldal is elkészül. Közben alakul már az az anyag is, amely a WordPresshez készült webshopokat járja körül alaposan. Hogy a nyári szünet szépségeit már ne is említsem 🙂 Mindezek mellett talán nem csoda, ha kevesebb idő jut a blogbejegyzésekre, de a hozzászólásokat, az e-mailben érkező kérdéseket mindig megválaszolom. Ezekből gyűjtöttem össze most egy csokorra valót.

 

“Megvettem egy sablont. A főoldalon a fejlécben megy egy flash, a láblécben meg hivatkozások vannak beállítva. Azt szeretném, ha mind a fejléces flash, mind a lábléc minden oldalon megjelenne. Hogyan lehetne ezt megoldani?”

Ez sablonfüggő, de be lehet így álítani. Valószínűleg van egy home.php vagy home-header.php fájl, amit csak a főoldal esetében hív be alapból a motor. Ezt kell átállítani úgy, hogy mindig behívja. Keress egy olyan utasítást, hogy if(is_home()) – ez nézi, hogy az oldal a főoldal-e, és ha igen, a mögötte lévő dolgokat ez hívja be. De az is lehet, hogy van egy menü a Vezérlőpultban, amelynél beállíthatod, hogy a főoldalon megjelenő dolog minden oldalon ott legyen-e, vagy nem. Ezt abból is láthatod, ha találsz get_theme_option utasítást, mert akkor azt onnan szedi. Pontos választ csak belülről, a Vezérlőpultodból tudnék adni, ha adsz egy adminisztrátori hozzáférést.

 

“A honlapodon, ha jól érzékelem, egy hírlevél modult használsz, ami nekem nagyon szimpatikus. Meg szabad tudni, hogy melyikről van szó, hogy én is be tudjam ezt állítani magamnak?”

A Silihost Autorespondert használom. (A linkre kattintva tudod megnézni.)  (Ha megrendeled, akkor léci ezen a linken keresztül tedd, hadd kapjak egy kis affiliate jutalékot 😀 )

 

“A honlapomon a blogbejegyzéseknél, illetve a galériában támaszkodnék a WordPress motorra. Ha jól értem, a többinél statikus lapokról lenne szó, amelyeket külön-külön meg kell szerkesztenem, ugye?”

A statikus lapokat is meg tudod oldani a WordPress alatt. A Vezérlőpulton az Oldalak -> Új hozzáadása menüpontban tudod szerkeszteni őket. Ezeknek a kinézetét a sablon page.php fájlja állítja. Többféle lapot is definiálhatsz, némelyik sablonnal jön pár előregyártott is, de Te magad is csinálhatsz ilyet. Lásd itt a blogon a http://www.wp-suli.hu/haladoknak/oldalsav-nelkuli-oldalak/ című cikket, ezen azt is megmutatom, hogy ha nemcsak hogy statikus oldalt akarsz, de oldalsáv sem kell hozzá, akkor mit kell tenned.

 

“Egyelőre egy dolog van csak, ami nagyon fontos, az pedig az, hogy a képek függőlegesen egy vonalban legyenek az oldal szélén. Nem boldogulok vele, de vajon miért?”

Annyi volt a hiba, hogy a li utasítást használtad előtte, azaz listáztál néhány dolgot, és a képet még ezen belülre, tehát a felsoroláson belülre raktad. A felsorolás mindig be van húzva mindkét oldalon. Ezért nem ment ki a széléig, mint a másik két kép. Feljebb raktam, ahol simán egy bekezdés volt, és adtam neki egy felső margót, hogy ne csússzon rá a szövegre (margin-top: 20px;), így szép lett az oldal.

Egyébként érdemes mindig sorkizártan írni, nemcsak azért, mert jobban néz ki, hanem azért is, mert csak akkor tudsz üres sort beszúrni. Írsz egy szóközt és ENTER, és az meg is marad mentés után. Ha nem sorkizárt a szöveg, és kihagysz egy üres sort, mentés uán az eltűnik, a WordPress szerkesztője felülírja.

 

Hogyan lehet kétnyelvű WordPress oldalam?

Ha azt szeretnéd, hogy az egész oldal meglegyen angolul is meg magyarul is, akkor egyszerűen két WP-t kell telepítened, két adatbázissal, az elsőt mondjuk a magyar, a másikat mondjuk az angol alkönyvtárba, az elsőből csinálsz egy exportot, átteszed az újba importtal, és az újban lefordítasz mindent angolra. A későbbiekben pedig minden bejegyzést megírsz mindkét nyelven és a megfelelő helyre bemásolod őket.

Ha csak a menünek kellene angolul lennie, azt nem tudom 🙂 – bár sok értelmét nem látom, hogy csak a menü legyen angolul, a tartalom meg magyarul (kivéve, ha csupa képről van szó 🙂 ).

Az angol zászlócska képét fel kell töltened a tárhelyedre, ahová a képeket szoktad, és a header.php-ba kell beillesztened a hivatkozást rá, de hogy ezt pontosan hová, azt a sablonod határozza meg.

 

Milyen technikai feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy egy saját WordPress oldalt indíthassak?

Négy dologra lesz szükséged ehhez: egy domain-névre, egy tárhelyre, egy MySQL adatbázisra, és egy WordPress motorra. A mi cégünk, a Pagony Multimédia Stúdió mindezekkel el tud látni.

A kedvenc mondásunk: “Elég nagyok vagyunk ahhoz, hogy kiváló szolgáltatást nyújtsunk, de elég kicsik ahhoz, hogy képesek legyünk minden ügyfelünkkel személyesen törődni.”

Konkrétabban 🙂 :

– Domain-név regisztráció: nálunk rendelt tárhelyszolgáltatás esetén ingyenes;

– Domain-név fenntartás: magyar .hu domain esetén a Silihost, nemzetközi .com domain esetén a GoDaddy díjszabása szerint, mindkét esetben jelenleg 1.600 Ft + ÁFA / év;

– 1 GB tárhely, korlátlan számú aldomainnel, korlátlan számú e-mail címmel, korlátlan számú SQL adatbázissal, korlátlan FTP-forgalommal, php, cgi, javascript stb futtatható, 12 órás ügyfélszolgálattal: 1.000 Ft + ÁFA / hó vagy 10.000 Ft + ÁFA / év;

– Tárhelyszolgáltatás aldomainen: http://domainneve.pagonymedia.hu típusú névvel az első három hónapra ingyenes;

– Tárhely beállítása: jelszavak, jogosultságok, e-mail címek beállítása, adatbázisok felépítése ingyenes;

– WordPress motor telepítése: a legfrissebb elérhető magyar nyelvű változat telepítése a legfontosabb bővítményekkel nálunk rendelt tárhelyszolgáltatás esetén ingyenes.

Összefoglalva: ahhoz, hogy a nálunk elérhető szolgáltatások segítségével elinduljon az oldalad, összesen 13.200 Ft + ÁFA = 16.500 Ft befektetésére lesz szükséged, amelyben benne van a tárhely egy évre, a domain-név két évre, és fel van telepítve rá egy alap WordPress weboldal. Ezenkívül 15 napra is szükséged lesz, amíg a .hu domain-név a várólistán van. A .com-os domaineket néhány óra múlva már használatba lehet venni.

 

És most jöhet a Te kérdésed: mi okozza jelenleg számodra a legnagyobb gondot?
Kérdezz, felelek! 🙂

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Szűcs "WordPress" Ádám

   Szia Móni!

   Fel lehet tenni trükkös keresztkérdéseket is? Mondjuk Joomla-ról? 😀

   Kellemes hétvégét:

   Ádám

  2. Szűcs "WordPress" Ádám

   Hogyhogy tegnap jelent meg a cikk, és ma kaptam értesítőt róla?

   Ádám

  3. Szűcs "WordPress" Ádám

   Én meg már azt hittem elvesztem a listádról! 🙂

  4. Szűcs "WordPress" Ádám

   Miért, ahhoz van kötve? Nálam úgy van, ha a közzétételre kattintok, egyből megy a mail is.

  5. Silihost

   A Joomla kerülendő, nem győzöm publikálni a sebezhetőségeket, épp a Joomla webshopban találtak egy brutális exploitot, a többi szokásos napi modul-terméséről nem is beszélve:
   http://joomla-biztonsag.hu

   Amióta rendszeresen nyilvánosságra van hozva WP alatt, próbálkoznak megtörtni a silihost.net-et, az elmések azt hiszik, Joomla fut alatta:
   http://silihost.net/?p=582

  6. Ildikó

   Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni egy dolgozat megírásához WP-témában. Egy 2 perces kérőívet kéne csak kitölteni. Köszönöm!!
   http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHFvVHdSazNHZkx5MUxMb1dyZG83OWc6MQ

   Köszönöm:

   Ildikó

  7. Ada

   Hogyan tudom megváltoztatni a feltöltött sablonom betűtípusát?

   Köszönöm,
   Ada

   • D. Bikfalvi Moni

    Megjelenés -> Szerkesztő -> style.css – itt van megadva minden formázási lehetőség, itt adhatsz meg betűtípust is. Az én kedvenc CSS-magyarázó oldalam (ide fordulok, ha nem vagyok biztos valamiben): http://www.w3schools.com/css/default.asp

    • Silihost

     Ezt nem javasolnám, mármint a felületen keresztüli módosítást. Előfordult olyan, hogy az ügyfél netkapcsolata megszakadt, vagy a böngésző lefagyott, és nem írta vissza a WP-felület a fájlok tartalmát, így elveszett a CSS – eképpen maradt részünkről a biztonsági mentésből történő visszaállítás, mert az ügyfélnek nem volt meg az aktiális állapot. Mindenképpen fájl letölt, biztonsági mentés a módosítás előtt, majd módosítás saját gépen, és fájl visszatöltése kellene legyen a munkamenet.

    • D. Bikfalvi Moni

     Teljesen igazad van, de ezt most csak technikailag írtam le. Természetesen mindenféle változtatás előtt (meg amúgy is, rendszeres időközönként) kell biztonsági másolatot készíteni a fájlokról és az adatbázisról. Ha saját gépen módosítasz, aztán felmásolsz, az persze biztosabb, de sokkal lassabb is, a kisebb változtatásokat rém macerás lenne egyesével kipróbálni. De még ha meg is szakad a kapcsolat írás közben, vagy lefagy a gép, azért az eredeti FTP-tartalom nem fog eltűnni a tárhelyről, legfeljebb az utolsó módosítás.

     Ha tehát van biztonsági másolat, akkor nyugodtan lehet kísérletezni az admin-felületen keresztül, legfeljebb visszamásoljuk a biztonsági másolatot, ha valami elromlik.

  8. Évi

   Melyik az a plugin, ami a kommenteknél a választ beilleszti az eredeti kérdés alá (úgy, mint itt)?
   És az email értesítő kéréshez melyik plugint használod?

   Köszi: Évi

  9. Barb

   KEdves Móni!

   Hogy tudok egy blogoldalon nyitólapot csinálni? Tehát, hogy ne rögtön a blogbejegyzések jelenjenek meg a főoldalon, hanem egy nyitólap, mint pl.: a gzadagmami.hu-n Vida Áginál?

   Sőt, akár kategóriánként szeretnék egyet.

   Köszönöm,
   Barbara

  10. Barb

   Szia Móni!

   Lassan elkészül az oldalunk… 🙂 Nagyon hálás lennék, ha meg is néznéd, véleményt mondanál, mert még nagyon képlékeny. De gondolom, hogy sok ilyen kérést kapsz… 🙂

   A kérdésem a következő: Hol kell átírni a “Kérek értesítést, ha új hozzászólás érkezik a témához” feliratot magyarra? A comments.php-ban nem találom, sem sehol.

   Köszönöm,
   b

  11. Barb

   Te valami guru vagy…. órákig keresgélek mielőtt kérdeznék, aztán mikor megírom a kérdést, rögötn megtalálom a választ.. 😀

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Három pont nulla

  Pénteken nagy változás történt a WordPress háza táján: végre hivatalosan is megjelent a 3.0 verzió (becenevén a Thelonious). Aki rászánja...

  Close