Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Menüpontok a WordPressben

2010. március 18. | Téma: Általános információk, Tartalomkezelés, szerkesztés | 40 hozzászólás

 

Sokszor megkérdezik tőlem, hogy lehet-e “menüpontokat” létrehozni a WordPressben. Természetesen lehet, bár a rendszernek nem egészen ez a logikája. Alapvetően kétféle “menüpontot” kezel a WordPress, és ezek (ahogyan azt már megszokhattuk) rendkívül rugalmasan testre szabhatóak.

A WordPress ugye alapvetően blogmotor, tehát az alapfeladat az, hogy az egyes bejegyzéseket fordított időrendi sorrendben megjelenítse. A bejegyzéseket (ahogy erről korábban már írtam) kategóriákba lehet rendezni. Ezzel el is érkeztünk az egyik megoldáshoz, amellyel a menüpontokat létrehozhatjuk: a sablonunk fejlécében (header.php) vagy az oldalsávjában (sidebar.php) a php wp_list_categories utasítás az, amely kilistázza a kategóriákat (ezt szoktam én tartalomjegyzéknek hívni), és máris van egy menürendszerünk. Természetesen nem kell a kódban matatnunk ehhez, a sablonok beállítása is legtöbbször lehetővé teszi, hogy kiválasszuk, akarjuk-e a kategóriák megjelenítését a fejlécben, és az oldalsávba illeszthető widgetek között is megtaláljuk ezt.

A másik lehetőségünk az oldalak használata. Az oldalak nem blogbejegyzések, hanem fix, “statikus” lapok, azaz tartalmuk nem változik (hacsak át nem írjuk őket :-)). Itt a WP-Suli oldalán a fenti menüsor (Főoldal, Segítség!, Megtanulhatom?, Szótár, A szerzőről, Trójai?!) ezeket a statikus oldalaimat listázza ki. A php kódokban ezt a wp_list_pages utasítással érjük el, különben pedig ugyanúgy a sablonbeállításoknál illetve a widgeteknél választhatjuk ki a megjelenésüket.

A fenti két php utasításnak vannak olyan változói, amellyel finomhangolhatjuk a kategóriák illetve az oldalak listázását, ezek közül néhányat a Vezérlőpulton keresztül is állíthatunk, másokat viszont csak a kódban. A php nem egy bonyolult nyelv, én nem tudok php-ban programozni, de egyszerű logikával könnyen rá lehet jönni, mi mire való.

Az oldalak és a kategóriák is egymás alá rendelhetőek, például nálam az Alapok főkategória (a WordPress “Szülő”-nek nevezi) alatt vannak az alkategóriák (a “Gyerekek”): az Általános információk, a Bejegyzések, oldalak, a Címkék, kategóriák és a Telepítés, frissítés. A listázó utasítás egyik tulajdonsága, a depth=1 azt állítja be, hogy az egymás alá rendelt oldalak vagy kategóriák közül csak a főoldalak illetve főkategóriák (az “1. mélység”) látszódjon, így “rejtett” oldalakat tudtam létrehozni, amelyekre csak a szövegeből van link – ilyen például a tananyagok megrendelésére szolgáló oldal. Ez ugyanolyan statikus oldal, mint a Megtanulhatom?, de nem látszik a menüsorban. A kategóriáimnál viszont fontos, hogy minden alkategória is látszódjon, ezért ott nem alkalmaztam ezt a megoldást.

Több ilyen változót használhatunk a kategóriáink és oldalaink kilistázásánál, ezekről majd a haladóknak szánt anyagrészekben lesz szó.

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Márti

   Móni, egy tárhelyen futhat több különálló domain vagy minden domainnek saját tárhelye kell legyen?

  2. D. Bikfalvi Moni

   A tárhelyszolgáltatótól függ. Pl nálunk, ha megveszed az alap tárhelyszolgáltatást, akkor azon egy domain lehet, de ha több domaint akarsz rá, akkor megoszthatod a tárhelyedet köztük, és ennek csak egy minimális plusz adminisztrációs díja van. Hogy konkrétan írjam, az 1 GB-os tárhely 1 domainnel évi 10.000 Ft + ÁFA, ha megosztod több domainre, akkor minden további domain esetében plusz 1.000 Ft + ÁFA az éves díj. De mondom, ez minden szolgáltatónál más, van, aki a tárhelyen belül végtelen számú domaint enged és van, aki csak egyet, tőle függ.

  3. Gyula

   Kezdő kérdésem lenne a menükhöz:
   Ha van oldalt kategória, az u.a. mintha fent vannak a menüpontok? Tehát egyik megoldás elég..?
   Ha kérhetem lesd meg a készülő oldalt, úgy látod a konkrét sablonnál.
   Idevágó másik kérdés: Az angol elnevezéseket itt hogy tudom magyarítani?

  4. Gyula

   Na meg a másik menü téma: Az almenüket beállítottam, meg is tekinthető bejelentkezve, de a szülő menü alatt nem látszik (pl. a kínálat alatt létezik: http://wificafe.hu/?page_id=66 , de “kintről” nem). Lehetséges az, hogy adott sablonnál nem alkalmazható almenü???

  5. Gyula

   Kicseréltem a sablon és ott láthatók az almenüpontok. Ott az a bajom, hogy a letöltött sablon megtartotta az eredeti (telefonos) tartalmat. Viszont ez már magyar szöveggel is bír…

   Hogy söpörhetem ki a sablonból az idegen tartalmat, videót..?

  6. D. Bikfalvi Moni

   Várjávárjávárjá 🙂 Túl gyors vagy 🙂

   Mindjárt ránézek és válaszolok. Pill.

  7. D. Bikfalvi Moni

   Megnéztem. (Nem idevágó, de fontos megjegyzés: nem jól olvasható ezen a csíkos háttéren a szöveg.)

   Szóval nem értem a kérdést, mert most én nem látok almenüt. Kellene? A sablontól is függhet, meg attól a depth=1 változótól is, amiről fentebb írtam. Ha ez benne van a kódban, akkor csak a főkategóriát/főoldalt fogja kilistázni.

   Az idegen tartalmat és az angol üzeneteket is a kódból tudod kitörölni illetve átírni. Vezérlőpult -> Megjelenés -> Szerkesztő -> megjelennek a fájlok, oldalt kiválasztod a sidebar.php-t, ez az oldalsáv, ebből ki tudod törölni, ami nem kell (előtt csinálj biztonsági mentést!), illetve az összes fájlban átírhatod az angol üzeneteket magyarra.

   Az első kérdésre pedig: ezek szerint nem volt egyértelmű a bejegyzés. Menüpontok vagy az oldalak, vagy a kategóriák lehetnek. Ha oldalt vannak a kategóriák, akkor azok már nem feltétlenül kellenek felülre. Ez csak döntés kérdése. Momentán Nálad az oldalsávban a kategóriák vannak, fent az oldalak.

   Van még egy változó: hide_empty=0 Ha ez bent van a kódban a wp_list_categories változójaként, akkor azokat a kategóriákat, amikben még nincs bejegyzés (tehát még üresek), azokat nem fogja mutatni. Töröld ki, és akkor látszanak az üres kategóriák is.

  8. D. Bikfalvi Moni

   No, látom, már egy új van rajta. Most a felső sor az oldalakat listázza, és az aloldalak is előbújnak, ha fölémegyünk az egérrel. Klassz, jól néz ki. A keresés alatt pedig a kategóriák lesznek. Ha ez nem kell, akkor a header.php-ból tudod kitörölni vagy lehet, hogy a sablon beállításaiban is letilthatod. A “Featured Video” lehetőséget is általában le lehet tiltani a sablon-beállításokban, nem kell a kódba nyúlnod.

  9. Gyula

   Hú, köszi! Most értem vissza. Értelmezem, végrehajtom…

  10. Gyula

   Helló, újra Én…
   Több sablon kipróbálása után az a következtetésem, hogy nem mind (inkább kevesebb) támogatja az aloldalak használatát. Vagy van valami amiről nem tudok (ez nem kizárt).

  11. D. Bikfalvi Moni

   Igazad van, elsősorban a sablon határozza meg, de inkább azt, hogy az aloldalak hogyan jelenjenek meg. Ha a sablonban nincs lehetőség lenyíló menüre, viszont a wp_list_pages mögött nincs depth=1, akkor meg fognak jelenni az aloldalak is, csak éppen nem egymás alatt vagy szép lenyíló menüben, hanem egymás mellett.

   • Anikó

    Szia!
    Szép vasárnapot!

    Csak az oldalak látszódnak, úgy tűnik, a sablon nem engedi a legördülőt, pedig szeretnénk.
    A fejrész kódban megnéztem.
    Ezt kellene módosítani?
    php wp_list_pages(‘title_li=’);

    Köszi!

    • D. Bikfalvi Moni

     Ez ennél jóval bonyolultabb. A lenyíló menü általában egy javascript, és a css-ben is jó pár sort meg kell írni, amelyek meghatározzák a lenyíló részek kinézetét. Válassz olyan sablont, amelyik tudja a lenyíló menüt, mert nem értdemes szívni vele, hogy beleprogramozd. Megpróbálhatod kiturkászni egy olyanból, amelyik tudja, de szerintem hamarabb találsz egy másik hasonló sablont, amelyik alapból tudja és nem kell macerálni.

  12. Gyömbi

   És hogyan lehet azt megcsinálni, hogy az aloldal (Szenna)NE látszódjon a menüsorban, de az oldalsávba tett (szintén Szenna és környéke elnevezésű) widget-ben igen? (www.lazidombi.hu – Szenna és környéke az oldal, Szenna az aloldal…)

  13. Gyömbi

   Megcsináltam!! 🙂 Elolvastam a hozzászólásokat…

  14. Gyömbi

   Jaj, most meg látszik a menüsor végén “halványan”, hogy : oldalak

   de a kódban sehol nem látom ezt a szót… lehet, hogy azért, mert éjjel negyed egy van? 🙂

  15. D. Bikfalvi Moni

   Menj aludni 🙂

   Bocs a késedelmes válaszért, de igazából valóban leírtam már ezt: a depth=1 változótól függ, hogy az aloldal megjelenik-e vagy sem. Ha nem megy, majd segítek, de a hét végéig nemigen lesz szabad percem…

  16. D. Bikfalvi Moni

   header.php-ban a wp_list_pages után kell lennie.

  17. D. Bikfalvi Moni

   egy ilyen sor van a kódban: (kacsacsőr) li class=”pagenav” (kacsacsőr) Oldalak

   (de nem tudom, melyik fájlban, mert kintről csak a html eredményt látom)
   (és különben is negyed egy van 🙂 )

  18. tobias

   Üdv!
   Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehet egy bejegyzést az egyik oldalhoz hozzarendelni, úgy értem, hogy bejegyzés esetében jobb oldalt kiválasztható, hogy melyik kategóriába tartozzon.
   Az megoldható pl. hogy létrehozok egy pl. “növények” kategóriát, és az abba bekerülő bejegyzéseket hozzárendeljem egy ugyancsak növények nevü oldalhoz, és így minden olyan bejegyzés ami növények kategóriát kap automatikusan bekerül az oldalra is.
   Vagy egyszerűbben ki rakható kategória oldalnak, vagyis fel a vízszintes sorba? s rákattintva mintegy új oldalként jelenjen meg a tartalma?
   köszönöm

  19. tobias

   Értem, köszönöm a gyors választ. Tehát csak ugy tudom elérni amit akarok, hogyha a kategóriáimat kihelyezem az oldalra kattintásra. Akkor az, hogy egy általam kiválasztott oldalon belül folyamatosan frissüljön a tartalom azáltal, hogy egy bizonyos kategóriához rendelt bejegyzések oda kerüljenek fel, az nem lehetséges:(

   • D. Bikfalvi Moni

    De igen, lehetséges. Pontosan az lesz az eredmény, amit szeretnél: lesz a honlapodnak egy olyan oldala, amelyen folytonosan frissülve az adott kategória bejegyzései fognak látszani, azok mind, és csak azok, a többi nem. Nem ezt akartad? Nem jól értem?

  20. tobias

   Azt hiszem rosszul fogalmaztam, sajnálom…
   Pontosan azt akarom, de nem ugy, h jobb vagy bal oldali widgetben megjelenitett kategória név alatt legyen elérhető az adott kategóriéban jegyzett bejegyzés, hanem fent ahol az oldalak nevei vannak, mintegy honlap egyik oldala. Csak azt szeretnem hogy az oldal az ne statikus legyen, hanem dinamikusan változzon a tartalom amikor az adott kategóriában bejegyzés születik. De ne csak egy oldal (Főoldal pl.), hanem minden oldalnak tudjak alárendelni úgymond egy kategóriát.
   Közben találtam egy plugint az a neve, hogy Page 2 Category, ami az oldalak tartalmát kategóriák közé tudja sorolni, na nekem is ilyesmire lenne szükségem, de forditva, a kategoriákat rakja be azon oldal alá amit én szeretnék.
   Nem tudom így érthető-e, sajnos jobban nem tudom elmagyarázni, nem nagyon értek a wordpresshez, nemrég kezdtem ismerkedni vele.
   Köszönöm a segítséget, ha lehet a problémán segíteni.

  21. Tamás

   Szia Móni!

   Van egy sablon, ahol a szülő menüpontok egymás mellett találhatóak, a legördülő menü pedig értelemszerűen az adott menü alatt függőlegesen, felsorolásszerűen.
   Az lenne a kérdésem, hogyan lehet azt megcsinálni (meg lehet-e egyáltalán?), hogy a szülő menüre kattintva az almenük nem egymás alatt, hanem az alatta lévő sorban (a főmenü alatt) szintén egymás mellett helyezkedjenek el, mint maga a főmenü?

   • D. Bikfalvi Moni

    Természetesen megoldható, a sablon style.css fájljának kell megmondani, hogy hogyan írja ki a menüt. Tehát programozási feladat.

    (Elég egyszer feltenni a kérdést, válaszolok rá akkor is 🙂 – csak nem hétvégén 🙂 )

  22. Támba Zsolt

   Sziasztok!Hogy tudom a menüneveket átírni?pl a categories menüpontot akármi másra.Köszi a segítésget előre is

  23. Kati

   Sziasztok!
   Lehet máshol már szerepelt, de nem láttam, így a saját tapasztalatomat szeretném itt leírni a menü létrehozásával kapcsolatban:
   jó pár napot “szenvedtem” vele, mert sehogysem akart összejönni és biztos voltam benne, hogy amúgy nagyon egyszerű a dolog: itt is részletesen le van írva, máshol is utána olvastam és egyszerűen elkeveredtem az információk közt. Aztán az hozta a megoldást, mikor az egyik oldalon írták, hogy a ‘Beállítások’-on belül az ‘Olvasási beállítások’-nál lehet a ‘legutóbbi saját bejegyzés’ vagy a ‘statikus’ oldalt kiválasztani (és én nem blogot, hanem honlapot szeretnék kialakítani). No, itt volt nálam a bibi – nem volt ‘statikus’-ra beállítva az oldal. Azóta könnyedén megy az ‘Oldal’-ak létrehozása és a ‘Menü’-ben a megjelenítésük.
   Köszönöm! 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat, de kénytelen vagyok egy kicsit tisztába tenni, amit írtál.

    A Beállítások -> Olvasás menüpontban azt állíthatod be, hogy a főoldalon mi legyen: a legutóbbi bejegyzések vagy valamelyik statikus oldal. Ha azt választod, hogy valamelyik statikus oldal legyen, akkor még mindig létesíthetsz egy helyet a bejegyzéseknek is. Hozz létre mondjuk egy Blog nevű üres oldalt, és azt add meg a bejegyzések oldalának.

    Persze ez nem kötelező, ha egyáltalán nem akarsz bejegyzéseket használni, azt is megteheted, hogy csak statikus oldalakból állítod össze a weblapodat.

    De ennek az egésznek a világon semmi köze a menükhöz. Olyan menüt csinálsz, amilyet csak akarsz. Állhat az egész menü csak oldalakból, vagy csak kategóriákból, vagy csak saját linkekből, vagy ezekből mind, vegyesen, összevissza is. Ahogy akarod. Teljesen rugalmas.

    De a lényeg az, hogy az olvasási beállításoknak és a menüknek a világon semmi közük egymáshoz, és ezt muszáj volt ide leírnom, hogy ne zavarjuk össze a kezdőket.

  24. Kati

   Köszönöm, ez akkor nekem sem volt tiszta (félkezdő-haladó vagyok…) 🙂

  25. Anett

   Szia!

   Nekem csupán egy kérdésem lenne /biztos pofon egyszerű, de még kezdő vagyok/:
   Hogy lehet azt beállítani, hogy a kategóráknál amikor rámegyek a kurzorral, de nem kattintok rá, ne írja ki, hogy az xy kategória összes bejegyzése?

   Előre is nagyon köszönöm a segítséget:
   Anett

   • D. Bikfalvi Moni

    Annyira nem pofonegyszerű. A sablon kódjából kell kivenni. De hogy pontosan honnan, az sablononként változó, és mivel nem adtad meg az oldalad címét, még sejtésem sincs – de ha tudnám is a domainedet, akkor is csak úgy tudnám megmondani, ha belépnék az oldalad Vezérlőpultjába.

    • Anett

     Már ez is nagy segítség volt, köszönöm szépen!
     Legalább tudom, hogy hol keressem!

     További szép napot:
     Anett

  26. kriszta

   Szia!

   Engem az érdekelne, hogy hogyan lehet egy kétszintes menünél beállítani, hogy a szülő ne legyen kattintható? köszi!

   • kriszta

    Köszönöm, rátaláltam a válaszra! 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    Azért beírom, mert közérdekű: vagy a sablonban beállítható ez, vagy ha nem, akkor főmenüpontnak egy Hivatkozást kell beilleszteni a menübe: a link (az url) csak egy kettőskereszt (#) legyen, a címke pedig a főmenüpont szövege. Így a főmenüpont nem lesz kattintható (helyesebben ha valaki rákattint, nem történik semmi, marad, ahol van), viszont az almenüpontok lenyílnak.

  27. Zoltai Diana

   Szia!

   Még csak most ismerkedem a WP-vel. Az lenne a kérdésem, hogy egy bejegyzést hogyan tudok oldalhoz rendelni. A kezdőlapon megjelennek a bejegyzéseim, de szeretném, ha a hozzátartozó menünél is megjelenne. Már biztosan volt róla szó, de nem találom.
   Köszi

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Interjuh :-) Vidi Ritával

  Folytatódik interjuh :-) - sorozatunk, másodikként Vidi Rita mesél WordPress-es tapasztalatairól - és minő véletlen, előző alanyunk, Dr Farkas Anikó...

  Close