Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

A menük logikája a WordPressben

2013. október 21. | Téma: Tartalomkezelés, szerkesztés | 75 hozzászólás

A WordPress ugyan blogmotorként indult, de ma már sokkal, de sokkal többre képes, mint pusztán blogot megjeleníteni. Régebben csak kategóriák és oldalak lehettek menüpontok, de amióta bevezették a saját menük funkcióját, azóta néhány kattintással könnyen elkészítheted az igényeid szerinti menüpontokat. Ezzel a WordPress alkalmassá vált bármilyen célú weblapok elkészítésére.

 

A tartalomkezelés logikája

Alapesetben kétféle tartalom létezik a WordPressben: bejegyzések és oldalak. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk: amiből sok van, az bejegyzés, amiből egy, az oldal. A bejegyzéseket kategóriákba kell sorolni. Ezek legtöbbször az egyes témák, de ha nem klasszikus blogot írsz, hanem egy céges honlapot vagy egy szakértői oldalt szeretnél létrehozni, akkor a kategóriáid lehetnek például a “Híreink”, a “Szolgáltatásaink”, a “Rendezvényeink”, az oldalak pedig a “Rólunk”, a “Partnereink” és a “Kapcsolat”.

A kategóriák illetve az oldalak egymás alá rendezhetőek, tehát például létrehozhatsz a “Szolgáltatásaink” kategória alatt egy “Vállalkozóknak” és egy “Magánszemélyeknek” kategóriát, a “Rólunk” oldal alatt pedig egy “Cégünk története” és egy “Munkatársaink” aloldalt. A WordPress a felső szintű kategóriát vagy oldalt szülőnek hívja.

 

A menük logikája

Mielőtt a technikai kivitelezésnek nekilátnál, érdemes végiggondolnod, hogy pontosan mit is szeretnél. Viszonylag könnyű kitalálni a menüpontokat, de azt is el kell döntened, hogy melyek lesznek a kategóriák, és melyek az oldalak.

Abban is határoznod kell, hogy mi legyen a felsőszintű menüpontokkal (amelyeknek vannak almenüpontjaik), mármint hogy ezek kattinthatóak legyenek-e vagy sem. Ha úgy döntesz, hogy legyenek kattinthatóak, akkor oda külön tartalmat kell tenned – viszont sok weblap-olvasó nem kattint a felsőszintű menüpontokra, csak hagyja, hogy lenyíljanak, és rögtön alattuk választ, úgyhogy életbevágóan fontos információt, amelyet máshol nem találnak meg, ide nem érdemes tenned.

Például a céges weboldalunkon én azt akartam, hogy a “Szolgáltatásaink” főmenüpontra kattintva látszódjon minden szolgáltatásunkról egy bevezető szöveg, és egy “Tovább” gombra kattintva lehessen a teljes ismertetést elolvasni, de ha valaki nem akar a főmenüpontra kattintani, és azután a megfelelő szolgáltatásra újra kattintani, akkor ezt is megtehesse, mehessen a lenyíló menüből egyenesen a neki érdekes szolgáltatáshoz.

Erre a feladatra az a megoldás, hogy a “Szolgáltatásaink” egy kategória, az egyes szolgáltatások pedig bejegyzések. A menüt úgy alakítottam ki, hogy főmenüpontnak a kategóriát, almenüpontoknak pedig az egyes bejegyzéseket állítottam be.

Ha azt akarod, hogy a felsőszintű menüpontok ne legyenek kattinthatóak, akkor egy egyszerű trükköt kell alkalmaznod – erről a bejegyzés legvégén írok.

 

A menük technikai létrehozása

Erről egyszer már írtam (a bejegyzés második részében), de jobb, ha minden megvan egy helyen.

Először is: a WordPress “fordítva gondolkozik”, vagyis nem a menüpontokat kell létrehozni először, majd megtölteni tartalommal, hanem először létre kell hozni a szükséges kategóriákat, bejegyzéseket és oldalakat (a linkeket nem), azután ezekből összeállítani a menüt. Természetesen nem kell mindent azonnal feltöltened tartalommal, azt később is bármikor megteheted – most elég, ha beírod a címüket és közzéteszed őket.

A menü létrehozásához kattints a Vezérlőpulton a Megjelenés -> Menük menüpontra. Itt két fület látsz, az egyik (az alapértelmezett) a “Menük kezelése”, a másik a “Menü megjelenési helyek kezelése”. Kattints a “hozzunk létre új menüt” linkre, nevezd el az új menüt, kattints a Menü létrehozása gombra, majd a bal oldali ablakokban pipáld be, hogy mely elemeket akarod beletenni a menübe. Látható, hogy választhatod akármelyik statikus oldalt, akármelyik kategóriát, akármelyik bejegyzést (ha webáruházad van, akkor termékkategóriákat is választhatsz), illetve saját linkeket (hivatkozásokat) is megadhatsz. (A “Főoldal” csak akkor jelenik meg a listában, ha az “Összes” linkre rákattintasz.)

Válassz ki néhány elemet, a Hozzáadás a menühöz gomb megnyomásával ezek bekerülnek a jobb oldali mezőbe, ahol kattintással és húzással rendezd el őket a kívánt sorrendbe. Ha egy almenüpontot akarsz létrehozni, kicsit húzd el jobbra az adott menüpontot. Ha azt akarod, hogy valamelyik menüpont új oldalon nyíljon meg, akkor az oldal tetején a “Képernyő beállításai” rolón pipáld be, hogy mutassa a “Hivatkozás cél”-t is, ott tudod ezt beállítani. A menüpontok alatt találsz egy olyan beállítási lehetőséget, hogy “Automatikus oldal hozzáadás“, ha ezt bepipálod, akkor új oldal létrehozása esetén az automatikusan bekerül a menübe.

Ha a sablonod támogatja a saját menüket (manapság már ritka, hogy ne támogassa), akkor ez alatt találsz még egy “Sablon helye” lehetőséget is – ez kicsit félre van fordítva, valójában éppen a menühelyről van szó, azaz itt jelölheted meg, hogy a menü a sablonban hol jelenjen meg. (Ugyanerre való egyébként az oldal tetején a másik fül, a “Menü megjelenési helyek kezelése”.) Vannak sablonok, amelyeknél csak egy menühely van, a legtöbbnél kettő, de van olyan, ahol akár három is. Végül ne felejts el a Menü mentése gombra kattintani!

Ha azt akarod, hogy egy felsőszintű menüpont ne legyen kattintható, akkor a következőt kell tenned. Hozz létre egy linket (“Hivatkozás”-t, ahogy a WordPress magyar változata fogalmaz a 3.6 verzió óta). A “Hivatkozás szöveg”-hez írd be a menüpont nevét, az URL-hez pedig semmi mást, csak egy kettőskeresztet, azaz egy # jelet (http:// nélkül). Kattints a “Hozzáadás a menühöz” gombra – ő lesz a főmenüpont. Add hozzá az almenüpontokat, húzd őket jobbra, és mentsd el – készen is vagy. Egyszerű, de működik.

 

Azt hiszem, ez minden, de ha kihagytam valamit, kérdezz rá bátran a hozzászólások között.

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Taubert István

   klassz, szájbarágós, érthető! 😉

   Annyit tennék hozzá gyakorlati – mind SEO, mid felhasználó – szempontból, hogy a kategóriákat, célszerű(bb) amolyan FŐ kulcskifejezések számára fenntartani, a címkéket alkulcsszavak számára.

   Röviden:

   Ugyebár a blognak, weboldalnak, van jellemzően minimum 5, max 10 kulcskifejezése úgy globálisan, ezek lesznek a potenciális kategóriák. Az aloldalaknak illetve blogposztoknak is van 3-7 kulcskifejezése, ezek pedig a címkék. A kategóriák osztoznak a globális attribútumokon, a bejegyzések

   • D. Bikfalvi Moni

    Igen, annak szántam, főleg kezdőknek, de haladóknak is jó sorvezető lehet.

    SEO-ügyben: ha az All-In-One-SEO-Packot használod, abban be lehet állítani, hogy a kategóriákat és a címkéket is vegye figyelembe kulcsszóként.

    • Taubert István

     Valóban, de…

     1. ezt nem elsősorban, mint seo technika javasoltam, hanem mint stratégia a távlatos blogoláshoz
     2. attól tartok, hogy sokak számára túl szofisztikált a All-In-One-SEO-Pac, bár kiváló cucc.
     3. tehát, ha a gondolkodásmódunk rááll akkor hasznosabb, mint bármely plugin 😉

  2. Katalin

   Köszönöm, Móni!
   Kár, hogy amikor összeraktam a menüimet, még nem volt ez az írás! Igaz, akkor is sokat tudtak segíteni a bejegyzéseid.
   A következő “rendrakás” alkalmával elő is veszem ezt az új sorvezetőt! Már nagyon pókhálós az eredeti rendszerem.
   Sok sikert Neked!
   Kati

  3. ani

   Tudom, hogy nem feltétlenül ide illő kérdés-habár elvileg az ingyenes wordpress.com blog és a tárhelyre telepítős egyformán műkszik…?

   Egy tárhelyre telepített wp mellett egy ingyenes wp blogon is “gyakorlok”:a problémám a következő:van az “Oldalak” widget, amivel a szélső sávba oldalakat tudok tenni-kvázi menüpont szerűen.
   Ha nem szeretném minden oldalt ott látni, oldal id címével ki tudom “venni”-ez a tárhelyre telepített wp weboldalon tökéletesen működik is.

   Az ingyenes blogon viszont nem:szeretnék kivenni oldalakat a widgetből, amit az oldal id azonosítójával lehetne megtenni…de ott az oldalaknak nincs id azonosítójuk, mint a tárhelyes wp oldalon:akkor nincs is lehetőség arra, hogy ne mindegyik oldal szerepeljen a widgetben, és nem lehet szelektálni az oldalak megjelentetését illetően?
   Vagy persze valami nagyon tudatlant kérdeztem, és az ingyenes wpblogon- mivel nincs tárhelyre telepítve-nem is lehet id címe az oldalaknak?

   De akkor minek van benne az ingyenes blogba is widgetként az “Oldalak” ha nem is lehet használni..mivel én nem találom az oldalak id címét-ami a tárhelyesen “csont nélkül” megvan?Mert ott is ugyanúgy megvan az egyes oldalak kizárásának lehetősége, csak oldal id nincs hozzá..vagy béna vagyok:)

   Köszönöm előre is:)

   a:)

   • D. Bikfalvi Moni

    Nem, a wordpress.com sajnos nem pontosan úgy működik, mint a saját tárhelyre telepített. Például bővítményeket és sablonokat sem tudsz hozzáadni, csak a meglévők közül válogathatsz.

    Az Oldalak widget arra való, hogy minden oldalt megjeleníts az oldalsávban. Ha nem ezt akarod, akkor más megoldást kell választanod. (A másik hozzászólásodra válaszul leírtam, hogy mit, de ide is átmásolom, hogy meglegyen ennél a cikknél is.)

    Tehát az egyik lehetőség: hozz létre egy újabb menüt a szükséges oldalakkal, és az Egyéni menü widgettel tedd ki ezt az oldalsávba. Végtelen számú menüd is lehet akár, ezekből elhelyezel a menühelyeken annyit, amennyit lehet, a többit pedig az oldalsávban.

    A másik lehetőség a Linkek (Hivatkozások) widget használata. Ez az újabb WP-ből kikerült, csak akkor van Hivatkozások menüpontod most már, ha régen is használtad ezt a funkciót, de bővítményként továbbra is elérhető.

    Persze akár egy Szöveg widgettel is meg tudod csinálni ugyanezt – némi html ismerettel. De az már nem lenne “programozói tudás nélküli” eljárás, ugye 🙂

  4. ani

   Drága Móni:)

   Nagyon köszönöm-mint mindig, nagyon sokat segítettél:)-a következő, kimondatlan kérdésem az egyéni menü widget lett volna-eddig ezzel még nem tudtam mit kezdeni-de mostmár megy:)-Köszönöm:)

   a:)

  5. Patak Gyömbi

   Szia Moni!

   A szoptatós könyvem honlapját wordpress-re cserélemépp, és persze megint elakadtam. A sablonban (http://smthemes.com/demo/forlady/) a felső menüsor automatikusan megjelenteti az új oldalakat. Ezt szeretném kiküszöböli, mert az oldalakat csak menüként szeretném a slider alatt. (most bejegyzésként tettem fel őket, és a kategóriák lettek a menüsorban, de így meg egyéb gondjaim vannak…) Tudom, hogy volt már erről leírás, meg vmi oldal id dolog… amit viszont egyáltalán nem találok a szerkesztőmben (Ami egyébként 5szöri nekifutásra is angol maradt…)
   Köszönöm előre is!
   Gyömbi

  6. Csende Sándor

   Szia Móni!

   Hát nekem eltűntek a bejegyzéseim. Próbálgattam az adatbázis mentést, visszatöltést, és pikk, azóta nem jönnek be a bejegyzések. Ráadásul kezdőlapnak is ez volt beállítva, és sitty-sutty nincs sehol. Illetve az adminban minden ott van, csak a főoldal nem jön be. Ilyennel már találkoztál? Az lenne a kérdésem, hogy alapból mi a linkje a bejegyzéseknek? Mert valahol csak tárolódnak, és ha azt adnám meg kezdőlapnak akkor talán ott lennének a főoldalon a bejegyzések.

   • D. Bikfalvi Moni

    A Beállítások -> Olvasás menüpontban tudod beállítani, hogy a kezdőlapon a bejegyzések legyenek vagy valamelyik statikus oldal.

    “Alapból linkje” nincs a bejegyzéseknek (helyesebben mindegyiknek saját linkje van, pl domainneved.hu/bejegyzes-cime); viszont ha egy menüpontnak egy kategóriát választasz, akkor az abba a kategóriába tartozó bejegyzések meg fognak jelenni rákattintva.

    Vagy ha egy statikus oldal a kezdőlapod, akkor készíts egy Blog nevű, teljesen üres oldalt, és azt add meg a bejegyzések oldalának a Beállítások -> Olvasás menüpontban. Akkor a bejegyzések linkje az lesz, hogy domainneved.hu/blog. Ezt a megoldást egyébként a Google nagyon szereti és nagyra értékeli, ezért van így nálam is.

  7. krisz

   Szia

   Egy olyan kérdésem lenne a legutolsó hozzászólással kapcsolatban, hogy:
   Nálam a kezdőoldal a legfrisebb 1 db blogbejegyzés + vannak még más dolgok is alatta. A lényeg, hogy szeretnék egy blog menüpontot is a fölső menüsorba. Mivel nem egy statikus oldal a kezdőoldalam, így nem tudom kiválasztani a blog oldalt a bejegyzések oldalának. Szerinted hogy lehetne máshogy? Köszönöm a választ.

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!
    Tegyél ki menüpontnak kategóriát. Ha az összes bejegyzést szerepeltetni akarod, akkor készíts egy “Blog” nevű kategóriát, és minden bejegyzést ebbe (is) kattints be, azután ez a kategória legyen a menüpont.

    • krisz

     Köszönöm! Pont így tettem. Érdekes, hogy ha rászánom magam a kérdés feltevésére, tuti rájövök magamtól is…:D köszi, hogy mindig válaszolsz! jó éjt!

  8. Robi

   Szia,

   A következőben kérem a segítségedet, sehogy sem tudok rájönni van-e megoldás.

   Azt szeretném, ha a nyitóoldalként megjelenő statikus oldalon ne legyen menü, míg a többi oldalon legyen.

   Erre tudsz valamilyen megoldást?

   Köszi előre is
   Robi

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia!
    Persze, van erre egy tuti kis bővítmény, az a neve, hogy “If Menu”. Telepítsd a Bővítmények -> Új hozzáadása menüpontban, kapcsold be, és lesz egy plusz sor a menüpontok szerkesztődobozában. Ha bepipálod az “Enable Conditional Logic” lehetőséget, akkor egy csomó feltétel közül választhatsz, például azt, hogy “Hide” és “Front Page” – ezzel eltünteted az adott menüpontot a főoldalról. Persze ha az összesre megcsinálod ezt, akkor egy menüpontod sem lesz a főoldalon.

  9. ani

   Én is köszönöm 🙂 Pont ezen gondolkodtam , hogy hogyan kellene olyan “loading pages”-es főoldalt csinálni.

  10. Robi

   Szia Móni, azt hogyan tudod megoldani, hogy egy adott oldalról elrejted a menüt. Egy sales oldalt akarok csinálni ahol nincsenek menüpontok. Használom már az általad javasolt If Menu plugint is (amire korábban kellett azt sikerült vele megoldanom), viszont ezzel a bővítménnyel csak azt tudom kiválasztani (a különféle user jogosultságokon kvül), hogy az adott menüpontot pl. elrejti ha az oldal a “főoldal”, “oldal” vagy “bejegyzés”.

   Köszi előre is
   Robi

  11. Robi

   Ja bocsi, elfelejtettem az oldalcímet beírni, hátha segít:

   http://aprobolmilliokat.hu/landing1/

  12. kri

   Van egy wp oldalam, amit duplikáltam egy aldomainre. Ezen az aloldalon minden ugyanúgy néz ki, a menüpontok is ugyanazok, de a menüsorban jött hozzá még egy új (ami ráadásul kezdő oldalnak van beállítva) Azt szeretném, hogy az aloldal menüire való kattintással az eredeti oldal megfelelő menüi jöjjenek be. (kivéve azt az egyet, ami új, az természetesen maradjon az aldomainen. Ez hogyan lehetséges? Előre is köszönöm a segítséget!

  13. Eszter

   Kedves Móni!

   Azzal a feladattal fordulok hozzád, hogy sajnos nem jelennek meg a kategorizált bejegyzéseim az azonos nevű oldalakon. Azt szeretném, hogy ha valaki ránéz a főoldalra és épp nem olyan érdekes neki az aktuális bejegyzés de épp egy menüpont (oldal) érdekli akkor ott is el tudja olvasni a cikket. Ne kelljen lefelé görgetnie a bejegyzéseket percekig hogy megtalálja.
   Például itt ez a cikk:
   https://kepkedo.wordpress.com/2015/01/09/d-i-y-regi-szekreny-komodda-szuletese/
   Remekül ott van a bejegyzéseknél de a diy menüpontba nem tudom bevarázsolni. Tehát lényegében duplikált megjelenést akarok. Segítenél nekem?

   • D. Bikfalvi Moni

    A menüpontok nemcsak oldalak, hanem kategóriák, bejegyzések, termékek, címkék, és még számtalan más is lehetnek.

    A “DIY” menüpont ne oldal, hanem kategória legyen, és az adott bejegyzést kategorizáld be ebbe a kategóriába.

  14. Attila

   Lehet kicsit nem ide illik, akkor elnézést érte, de már nagyon nem lelem a választ kérdésemre. Adott egy oldal, amin szeretnék olyat, h a bejegyzések meghatározott külön-külön oldalon jelenjenek meg. Akár a kategória szerinti csoportosításban. Nos… gondolom ez egy apró dolog, hogyan tudom ezt megtenni? http://negyenklub.hu/ Itt a híreink alatt.

  15. Ádám

   Tisztelt Móni!
   Az lenne a kérdésem hogy hogy lehet úgy elkészíteni a menüt hogy telefonon nézve ne egy gomb legyen a menü ami ha rányomunk szétnyílik, hanem ott is hozza a teljes menüt?

   • D. Bikfalvi Moni

    Kedves Ádám!
    A mobilon ez szándékos, hogy a kisebb felbontású telefonokon is könnyű legyen navigálni.
    A style.css fájlban át lehet írni a @media hivatkozásoknál, hogy hány pixeles szélesség alatt váltson át erre a lehetőségre a sablon.
    Vagy olyan sablont kell használni, ami nem reszponzív – de ezt az ügyfelek sem szeretik, illetve a Google is büntetni fogja, úgyhogy nem ajánlom…

  16. Csicsu

   Szia Móni!
   Apró dolog, de nem tudok továbblépni most, új menüpontot szeretnék létrehozni, minden oké, odahúzom, almenüpontot is létrehozom, és amikor menteni szeretném a menüt, az addig bepipált Sablon helye: Primary Menu -ről eltűnik a pipa, a frissen odahúzott menüpontok is eltűnnek, nem tudja elmenteni.

   Mi lehet a gond?

   Köszi szépen, Csicsu

   • D. Bikfalvi Moni

    Milyen érdekes az élet – én is pont ezzel küzdök most. Mintha korlátozná valami, hogy hány menüpont lehet egy menüben. Nekem egy olyan menüt kellett volna létrehoznom, amelyben 107 db menüpont van, de 90 után ugyanazt tapasztaltam, amit Te.

    A WordPress fórumban utánaolvastam a kérdésnek, és kiderült, hogy ez azért van, mert minden egyes menüpont 10-11 változóval (hidden mezővel) kerül elmentésre, így a max_input_vars változó alapértelmezetten 1000-re állított értéke nem enged elmenteni több menüpontot.

    Elméletileg a php.ini fájlba be lehet írni, hogy php_value max_input_vars 2000 (mondjuk) (vagy akár nagyobb számot is) – ez a legtöbb esetben segített, de pl ahol a Suhosin PHP be van kapcsolva, ott további módosításokra is szükség van.

    Ha a tárhelyhez tartozik cPanel, és van benne PHP változók menüpont, akkor ezt a módosítást ott is meg lehet tenni.

    Ha ilyen lehetőség nincs, akkor kézzel (Jegyzettömbben) létre lehet hozni egy fájlt ezzel a sorral, elmenteni php.ini néven és feltölteni a tárhely gyökerébe (ahol a WordPress fájlok is vannak).

    Én most mindenesetre megírtam ezt a szóban forgó tárhely ügyfélszolgálatának, hogy ők mit tanácsolnak.

    A fórumban a vonatkozó beszélgetést itt lehet elolvasni:
    https://wordpress.org/support/topic/menu-size-limit

  17. Császár-Sallai Adrienn

   Szia Móni!

   A Storefront sablont használom woocommerce pluginnal, és szerettem volna a termékkategóriákat menüpontként létrehozni. Nem tudom, hogyan lehet kiválasztani, mert a kiválasztható kategóriák nem a termékkategóriák, hanem gondolom a bejegyzésekhez beállított kategóriákra vonatkoznak. Ezen felül csak woo commerce végpontok közül lehet választani. Remélem, hogy érthetően fogalmaztam. 🙂 Tudsz tippet adni?

   Köszi előre is!

  18. csacsa

   van egy üzleti oldalam és létrehoztam egy oldalt benne és közzétettem és ezt írja ki Felhasználói oldal (Front Page), Bejegyzések oldala ez normális?
   10 napja csináltam az oldalt és nem lát a google

  19. csacsa

   köszi ha a te tanfolyamodat elvégszem kapok valami papírt ?,mert szeretném ezt csinálni mármint a weblapkészítés

   • Melinda

    Bocs, ez kellett, mert én már írtam ide egy kisregényt, de nem küldte el. Valami token hibát dobott, és annyi. Na próba 2…

    Szia!

    Hát én sajnos elég hamar elakadtam. Még teljesen új vagyok WP-ben. (Eddig csak Joomlát használtam) Innen-onnan tájékozódva próbálok haladni, plusz saját kútfőből.

    Nálam nincs “Menü megjelenési helyek kezelése” fül.

    A “Hozzáadás a menühöz” gomb inaktív.

    Sajnos nem találtam sehol olyat az egész képernyőn, hogy…
    “Képernyő beállítasi”,
    “Hivatkozási cél”,
    “Automatikus oldal hozzáadás”,
    “Sablon helye” (bár a leírás alapján ez nem is feltétlenül lenne ott, sablontól függ)

    (Pedig még Ctrl+F-eztem is.)

    Tudsz segíteni esetleg, hogy ez mind mitől lehet? :S

    Hálásan köszönöm előre is!

    • D. Bikfalvi Moni

     Elsőre azt tippelem, hogy nem vagy Adminisztrátor. Másodikra azt, hogy a sablonod nem támogatja a Saját menüket. Harmadikra azt, hogy nem vagyok én a delphoi jósda, hogy távolból gyógyítsak 🙂 Úgyhogy légyszíves küldj egy hozzáférést az info kukac wp-suli pont hu címre, megnézem és megfejtem a rejtélyt.

    • D. Bikfalvi Moni

     Először is: a “Képernyő beállításai” az új fordításban már “Mit lássunk?” lett, az ott van, működik.

     A többi tényleg nincs ott, mégpedig azért, mert még nem hoztad létre a menüt. Mielőtt bármit csinálnál, létre kell hoznod egyet. Amit most látsz, az csak egy minta, még nem élő menü.

     Tehát kattints először a kék “Menü létrehozása” gombra, és utána már mindent látni fogsz. Hajrá! 🙂

     U.i. A jelenlegi admin nevű felhasználó helyett hozz létre egy másikat, ezt pedig töröld, mert ezzel csak idő kérdése, hogy mikor törik fel az oldalad… Lásd http://www.wp-suli.hu/kezdoknek/telepites-frissites/az-elso-ot-tennivalo/

    • Melinda

     Oh, öcsém, én teljesen abban voltam, hogy a menü létrehozásának folyamata az is, hogy mit pakoljunk bele a menübe (ezért volt problémám, hogy ez a része inaktív volt), ez a lépés valahogy nagyon kimaradt nálam :$ Köszönöm szépen a segítséget! Sajnos néha az ember nem látja a fától az erdőt :$ 🙂
     A jó tanácsot köszönöm, olvastam róla, de úgy vagyok vele, hogy ez még csak abszolút egy gyakorló oldal, nem igazán veszne kárba semmi, ha fel is törnének.

  20. Fehér Sándor

   Szia Moni! Szeretném kérdezni, mikor látható egy létrehozott oldal/blog? Vagy beállitást hagytam figyelmen kívül? Mert a keresőmotorok nem találják. Köszi a segítséget 🙂

  21. Vári László

   Kedves Móni!
   Most kezdem a wp használatát (joomláról tértem át).
   Nem olvastam végig mindent, ha a kérdésemre benne van a válasz, akkor csak annyit írj.
   A kérdésem:
   Van egy intézmény, annak van 3 iskolája. Azt szeretném, ha a fenti (vízszintes) menüben lenne a 3 iskola neve, esetleg egy kezdőlap. Ez mindég kint lenne. Ha rákattintanék az egyik iskolára akkor a megjelenő lapon bal oldalon lenne egy menü (függőlegesen). Pl. Iskoláról, Tanárok, Dokumentumok, Képek, stb.
   Ha másik iskolára kattintanék (fent), akkor ugyan az a menü jelenne meg a bal oldalon, de értelemszerűen a menüpontok már mást nyitnának meg (ugye másik iskolába más tanulók járnak, más tanárok vannak)
   Megoldható-e ez a wp-es, lehetőleg ingyenesen. Előre is kösz! Vári László, Békés

   • D. Bikfalvi Moni

    Kedves László!
    Igen, megoldható. Csak annyit kell tenni, hogy létre kell hozni egy főmenüt a három iskola nevével, valamint három további menüt mindegyik iskolának a saját menüpontjaival.
    Ezeket a menüket az oldalsávba, widgetként kell betenni, az “Egyedi menü” nevű widgettel.
    Kell még a “Widget Context” nevű bővítmény, amellyel be kell állítani, hogy melyik aloldalakon melyik widgetek jelenjenek meg.

    De az is jó megoldás, ha három alkönyvtárba telepítesz három további WordPresst, és minden iskolának saját külön weboldala lesz. Így (hidd el nekem) kevesebb macera lesz a szerkesztéssel.

    • Vári László

     Kösz Móni!
     Megpróbálom az előbbi megoldást. A második megoldás az nem szolgáltató függő? domain név is kell az új honlaphoz. Nekem a tárhelyen van egy web mappa, és abba raktam a wordpress cuccokat.
     Hova kellene mappákat létrehozni?
     De mondom először az elsőt próbálom meg, de elég lassan haladok. Mégegyszer kösz!

    • D. Bikfalvi Moni

     A web mappa alatt létrehozhatsz almappákat, és mindegyikbe külön kell telepítened egy-egy WP-t. Nem szolgáltatófüggő.

  22. Vári László

   Most rögtön a kezdetekkel baj van. Szerverhibát jelezve leállt a rendszer. A szolgáltató javaslatára letöröltem és újraraktam a wp-t. Most a következő a problémám: kategóriákkal készítek menüpontokat. Készítek egy bejegyzés, hozzárendelem a kategóriához, akkor a főoldalon megjelenik a bejegyzés, de bármelyik menüre kattintok a “Not found” oldal jelenik meg.

   • D. Bikfalvi Moni

    A Beállítások -> Közvetlen linkek menüpontban beállított linkszerkezet csak akkor fog működni, ha a tárhelyen van egy .htaccess fájl. Ez egy sima szöveges fájl, Jegyzettömbben is létrehozhatod, csak figyelj arra, hogy ne .htaccess.txt legyen a neve, mert akkor nem fog működni. A tartalma ez legyen:

    (kacsacsőr)IfModule mod_rewrite.c(kacsacsőr)
    RewriteEngine On
    RewriteBase /
    RewriteRule ^index\.php$ - [L]
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule . /index.php [L]
    (kacsacsőr)/IfModule(kacsacsőr)

    Alkönyvtáras telepítésnél az alkönyvtár (almappa) nevét is bele kell írni, két helyen:

    (kacsacsőr)IfModule mod_rewrite.c(kacsacsőr)
    RewriteEngine On
    RewriteBase /almappa/
    RewriteRule ^index\.php$ - [L]
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule . /almappa/index.php [L]
    (kacsacsőr)/IfModule(kacsacsőr)

    A (kacsacsőr) helyett persze a “kisebb” illetve a “nagyobb” jelet írd majd be.

  23. Vári László

   Szuper vagy! Működik! Kezdhetem az első lépéseket.
   Kösz!

  24. Vári László

   Hol lehet belepiszkálni a sablonokba. Konkrétan a színek, vonalak, betűk, hátterek. Valamelyest értek a html-hez. Vagy csak azokat a dolgokat lehet változtatni, amiket a sablon felajánl a szerkesztő menüben?
   Hol vannak olyan sablonok (free) amelyeket elég jól lehet változtatni?

  25. Vári László

   Valóban! A css-el a html oldalak megjelenését írjuk le. Meg is találtam a sablonban. Most barátkozom ezzel és az Egyedi menükkel.
   Még egyszer kösz az eddigi segítséget!

  26. G@besz

   Szép napot!
   Olyannal küzdök, hogy szeretnék egy olyan menü felépítést, hogy gombra kattintva megnyisson egy google-drive megosztott mappát. Egy menü-fa lenne, amiből kronológiai sorrendben lehetne a feltöltött képeket megnézni, amik külön mappákban vannak…Remélem nem fogalmaztam túl lilán 😀 Előre is köszönöm a segítséget 🙂

  27. vpetya

   Kedves Móni!

   Egy sablon beállítása után, a tartalom feltöltésekor már nem jeleníti meg az oldalakat.
   Real expertet használom, és szerkesztés során minden rendben lévőnek tűnik, és látszik.
   Találkoztál már ilyen problémával? Az eddigi példák, próba tartalmak(ingatlanok) eddig látszódtak, már ezeket sem tudja meghívni:(
   Előre is köszönöm a segítséged.

   • D. Bikfalvi Moni

    Sajnos látatlanban nem tudok gyógyítani… De ha eddig jó volt, akkor amit most csináltál, az okozza, pl összeakad az új sablon a bővítményekkel vagy hasonló.

    Javaslom, hogy olvasd el ezt a bejegyzést: http://www.wp-suli.hu/kezdoknek/altalanos/shrek-hagyma-wordpress/ és próbáld meg ennek alapján kideríteni, hogy hol van a hiba.

    • vpetya

     Köszi.
     Közben megtaláltam a hiba megoldását, bár az okát még nem.
     A közvetlen link beállítása okozta, hogy nem jelenítette meg a kész, és nézetben működő oldalt. Ezt átállítva minden megjelenik újra, rendesen. Hogy ez miért nem működik egyik napról a másikra, ilyen jellegű módosítások nélkül, azt nem tudom.
     Üdv
     vpetya

    • D. Bikfalvi Moni

     Ja, bocs, azt nem írtad, hogy a hiba a MENÜPONTOKRA kattintva adódik… Mert akkor a közvetlen linkeket mondtam volna én is.

     Azért van szükség ennek a beállítására, mert ilyenkor hozza létre a WP a .htaccess fájlt, és anélkül valóban nem működnek rendesen a menük.

     Örülök, hogy megjavult!

  28. Ani

   Kedves Móni,

   Először is ne haragudj, ha butaságot kérdezek, még kezdő wordpress-es vagyok 🙂
   Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges e, hogy különböző oldalakon különböző főmenük jelenjenek meg? Vagy ugyanaz a menü, de más menüpontok látszódjanak?
   Segítséged előre is köszönöm!
   Ani

  29. Schoolboy

   “Válassz ki néhány elemet, a Hozzáadás a menühöz gomb megnyomásával ezek bekerülnek a jobb oldali mezőbe, ahol kattintással és húzással rendezd el őket a kívánt sorrendbe. Ha egy almenüpontot akarsz létrehozni, kicsit húzd el jobbra az adott menüpontot. Ha azt akarod, hogy valamelyik menüpont új oldalon nyíljon meg, akkor az oldal tetején a “Képernyő beállításai” rolón pipáld be, hogy mutassa a “Hivatkozás cél”-t is, ott tudod ezt beállítani.”
   – idéztem az oldalról. Sokat dobna a lap érthetőségén, ha ilyen helyekre képernyőmentéseket szúrnál be. Így nehézkesen, vagy alig értelmezhető.

   • D. Bikfalvi Moni

    Igazad van, de ott van az is az idézett helyen, hogy “erről egyszer már írtam”, és ott a link az eredeti cikkre (http://www.wp-suli.hu/haladoknak/extrak/sajat-menuk-letrehozasa/) – ott vannak a képernyőfotók.

    Más kérdés, hogy azóta ez már kicsit másképp néz ki, és jó lenne frissíteni a cikket, új képernyőfotókat betenni – tervbe van véve a régi cikkek frissítése, de többszáz van, és ez nagyon időigényes.

    Addig is, amíg ezt lesz időnk megvalósítani, azt javaslom, hogy a böngésződ egyik fülén olvasd a cikket, a másik fülén legyen megnyitva a saját oldalad Vezérlőpultja, és ahogy olvasod, rögtön csináld is. Így fogod a legjobban megtanulni, még jobban is, mintha csak látnád.

    Remélem, ez segít.

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Szavazás újratöltve

  Már három éve, hogy írtam a WP Polls szavazáskészítő bővítményről (itt olvashatod el a cikket: http://www.wp-suli.hu/haladoknak/bovitmenyek/szavazaskeszito-bovitmeny/), meglehetősen tömören, és nem...

  Close