Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Megjött az új, 3.5-ös verzió. Figyelj oda, mit csinálsz!

2012. december 13. | Téma: Telepítés, frissítés | 37 hozzászólás

A WordPress legújabb, 3.5-ös sorozatszámú verzióját Elvin Jones amerikai dobos emlékére “Elvin“-nek keresztelték, de alighanem ez a legkevésbé fontos információ. Sokkal lényegesebb, hogy – amint arra már sokszor felhívtam a figyelmet – mindenképpen frissítsd a motorodat, hiszen az új verzió nemcsak szebbé és jobbá tette kedvenc tartalomkezelőnket, hanem számos hibát és biztonsági rést is javított. Nem utolsósorban pedig a keresők büntetésbe helyezhetik a weblapodat, ha azon elavult CMS fut, sőt, akár a tárhelyszolgáltatód is letilthat a szerveréről.

Frissítés előtt ne felejtsd el a szokásos biztonsági, elővigyázatossági tennivalókat (lásd részletesebben a “Frissítsünk, de okosan” című cikkben), mindenesetre nálam gond nélkül lefutott a frissítés, és minden a legnagyobb rendben dolgozik tovább.

Előfordulhat azonban, hogy olyan bővítményt használsz, amely a korábbi WP verzióval rendben működött, ezzel viszont összeakad és hibát okoz. Ilyenkor ne ess pánikba, hanem kapcsolj ki minden bővítményt, nézd meg, hogy így stimmel-e, és ha igen, akkor kezdd el egyesével visszakapcsolni a bővítményeket, és mindegyik után ellenőrizd, hogy jó-e még a rendszer. Ezzel a módszerrel hamar kiszúrhatod a hibás bővítményt. Ha ez nem annyira fontos, akkor egyelőre hagyd kikapcsolva. Ha valóban általános a hiba, a WordPress többmilliós nemzetközi felhasználótábora nagyon gyorsan észreveszi és szólnak a fejlesztőnek, ő pedig hamarosan kijavítja és küldi a fissítést. Ha fontos bővítményről van szó, és nincs időd kivárni, amíg megjön a frissítés, akkor nincs más hátra, keresned kell az adott feladatra egy másik bővítményt a WordPress.org hivatalos oldalon.

 

Gondot okoz számodra a frissítés? Félsz, hogy elrontasz valamit, hogy eltűnnek a tartalmaid, vagy összeomlik a weboldalad? Ne aggódj, segítünk! Ha még nem ismered karbantartási szolgáltatásunkat, nézd meg, mit kínálunk Neked mindössze napi 80 Ft-ért! »

 

A WordPress 3.5 újdonságairól nem írok bővebben, csak beillesztem ide az (angol nyelvű) bemutató videót, illetve alább azt a képet, amelyet frissítés után láthatsz a Vezérlőpultodon, és amely minden lényegesebb újdonságról tájékoztat.

 

 

WordPress 3.5

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Nóra

   Nos, bekövetkezett, amitől mindig rettegtem, de eddig mindig megúsztam… A címlapon, ahol a 7-8 cikk egy-egy képe, és a “read more”-ig olvasható lead-ek vannak, azok fölé bejön egy ilyen “Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /web/ezmegazin/ezmegazin.hu/wp-content/plugins/nextgen-gallery/lib/tags.php on line 318 and defined in /web/ezmegazin/ezmegazin.hu/wp-includes/wp-db.php on line 990”, mióta frissítettem. Most kikapcsoltam persze az összes bővítményt és így is ott van. Azt vágom, hogy a Nextgen gallery-vel van vmi drámája, csak azt nem értem, hogy nem általánosan használom azt a bővítményt, simán médiatárban vannak a képeim. Három cikkhez használtam mindössze Nextgent. Tapasztaltatok ilyet Ti is? 🙂 Mit kéne tennem? 😀
   Nagyon köszönöm! 🙂

  2. Szűcs "WordPress" Ádám

   “Nem utolsósorban pedig a keresők büntetésbe helyezhetik a weblapodat, ha azon elavult CMS fut.”

   Moni, megteszed, hogy megírod ennek a kijelentésnek a HITELES forrását? Illetve milyen büntetés járhat érte? Mert rengeteg ellenpéldát tudnék hozni. Azért a WordPress nem a Google tulajdona (még 😀 ), hogy a Google biztosan meg tudja mondani egy-egy weblapról a verziószámot (ha akarom át is verhetem).

   • D. Bikfalvi Moni

    ÉN vagyok a hiteles forrása. Nem azzal büntet, hogy a keresőben hátrasorol, hanem egyszerűen feketelistára tesz. Több ügyfelemnél volt már ilyen, az olvasóik szóltak, hogy jelez a vírusirtójuk, amikor rá akarnak menni a weblapra. Lefuttattam rá egy scant, és kiderült, nem vírus van, hanem a WordPress verzió elavult, ezért a Google feketelistára tette az oldalt, és azok a vírusirtók, amelyek figyelembe veszik a Google jelzéseit, azok ilyenkor vírust kiáltanak. Az érdeklődők pedig megijednek és elmennek. Ez elég nagy büntetés…

    Aki képtelen arra, hogy lefuttassa a frissítéseket, az azzal sem fog foglalkozni, hogy hogyan lehet eltüntetni a WP verziószámot a kódból. Különben is, mi értelme lenne ennek? Nem egyszerűbb frissíteni, mint “átverni” a Google-t? 🙂

   • Sipos Csaba / SIBA Tech Kft.

    Üdv: Szűcs “WordPress” Ádám és mindenki más!

    Igen jól tudod a WordPress nem a Google tulajdona, de van egy alapigazság, amit szem előtt kell tartani.

    A Google algoritmusokat senki nem ismeri ezért jobb az elővigyázatosság, frissíteni kell. Ha megérkezik a frissítés a WordPress-re azt el is kell végezni, mert azért adják ki, ugye!

    Köztudott, a hibás oldalakat bünteti a Google és nem csak vírus veszély miatt, ahogy Móni mondta, hanem azért mert a 2012-as Google webmester irányelvekbe belekerült ez a tényező is. 2012-ben rengeteg olyan tényezőt helyezett el a kereső az algoritmusába, ami azért van, hogy neked ne legyen jó!

    A keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek a mai napig próbálják meghatározni, felismerni (pontosítani) azokat a tényezőket, ami miatt visszasorolást kaphat a honlapod, tehát ezt a tényezőt se hagyjuk figyelem nélkül.

    Azért hogy ne legyünk nyugodtak a 2012-es évben lefutott először a Pingvin és Panda 3.6-os algoritmus, szépen el is vitte a honlapok 3-4%-át. Kis időre rá most már a Pingvin 1.1 Google algoritmus kaszált majd újra a Panda, de már a javított 3.7-es verzióval. Nagyon felborult a találati lista. A SEO-val foglalkozó szakemberek csak fogták a fejüket miért kerültek előre az ezer éves, elhanyagolt honlapok. Lefuttatott a Google egy EMD szűrőt és most már a Pingvin 3-as verzióját.

    Ezt a történetet azért írtam le, mert a Google jelezte a minőségi irányelvekben, hogy fő szempont a látogató központúság – látogatói élmény, hibátlan tartalom és oldal. Ez bele is van építve az algoritmusokba, ami azt jelenti: Törekedni kell a hibátlan oldal létrehozására és itt nem helyesírásra gondolok! Ezt az állapotot pedig máshogy nem éred el, csak ha az alap dologgal kezdesz, mint a WordPress napra készen tartásával. Frissíts okosan, mert ellenkező esetben (akár) visszasorolást is kaphatsz érte!

    Boncolgatnám még a témát, de kihűlt a kávém és nélküle nem tudok létezni valamint össze vissza írok mindent! 🙂

    Ja, Ádám! Én meg arra lennék kíváncsi, milyen ellenpéldákat tudsz hozni (ahogy írtad), hogy a Google nem büntet egy-egy régebbi elhanyagolt oldal miatt. Ha van ilyen példád, oszd meg velem, hátha összefüggést találunk az algoritmusok és tapasztalataid között.

    További szép napot mindenkinek!

    • D. Bikfalvi Moni

     (Már megint moderációsba rakott…)

    • Szűcs "WordPress" Ádám

     Szia Csaba!

     Én is foglalkozok keresőoptimalizálással, és pontosan tisztában vagyok azzal, amit leírtál. 🙂

     Nem azt mondtam, hogy nem kell frissíteni a WordPress-t, hiszen én is azt tanítom, hogy kell frissíteni.

     Csupán azt firtattam, hogy valóban befolyásolja a Google-beli helyezéseket a WP verziószám? Mert én nem tapasztaltam ilyen negatív hatását a régebbi WP verziónak. Nyilván, ha egy biztonsági rést kihasználva MEGFERTŐZIK a weboldaladat, akkor lesz büntetés. De akkor sem a verziószám miatt, hanem a vírusveszély miatt.

     Ha pedig elrejted/átírod a verziószámot? Akkor mi alapján dönti el a Google, hogy milyen WP verziót használsz? Akkor mi alapján büntet/nem büntet, ha tényleg ehhez (is) köti a büntetést? 🙂

     Fejből nem tudok publikus példát, de sokszor beleszaladtam már nagy forgalmú oldalba, amelyet régi WP hajtott. Ha beírod a Google-be, hogy Powered by WordPress X.x.x, akkor fogsz találni elég példát.

    • Szűcs "WordPress" Ádám

     Azért egy példát küldök:

     Ford közösségi oldala, 2.8.5-s verzióval:
     social.ford.com/readme.html

     Elég nagy oldal?

  3. Nóra

   Sziasztok! De gyorsak vagytok! Minden bővítményt kikapcsolva is megmarad a randaság 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    Akkor a sablonnal akad össze valami. Vagy nem 🙂 Bocs, de ezt csak “belülről” tudnám megmondani. (Ha ideiglenesen áttérsz a TwentyTen sablonra, akkor is megmarad a hiba? Ezt még kipróbálhatod.)

    Most szerintem másold vissza FTP-vel az eggyel korábbi WP-t. De vigyázz, mit írsz felül! A wp-admin és a wp-includes könyvtárat egy az egyben törölheted, a gyökérből mindent, kivéve a wp-config.php-t és a .htaccesst, de a wp-content könyvtárban egyesével kell, óvatosan, hogy a saját tartalmaidat (sablonjaidat, bővítményeidet, feltöltött fájljaidat) nehogy bántsd.

  4. Szűcs "WordPress" Ádám

   Én még ilyennel nem találkoztam, de ha találkoztál ilyennel, biztos így van.

   Kezelek olyan oldalakat, ahol ősrégi WordPress megy, (még van régi admin felületes 2.6.5-s verzió pl.) és olyan szikla pozíciók vannak a Google-ben, hogy csak na, és semmi büntetés nem jár érte.

   Vannak olyan esetek, amikor azért nem csak pár kattintás (lenne) a frissítés, hanem több bővítmény összehangolt frissítésére/újraprogramozására is szükség lenne, és van úgy hogy ez sem időben/sem anyagilag nem érné meg.

   ui.: Megyek, átírom a verziószámaimat 4.0-ra, aztán majd látja a G, hogy CSAK NEKEM van 4.0-s WP-m, és az “elavult 3.5-söket” jól lebünteti 😀 Na jó, ez csak vicc volt.

   További szép napot!

   • D. Bikfalvi Moni

    Úgy látszik, van ilyen is, olyan is… Lehet, hogy a 2.6.5-öst már el sem hiszi, azért nem teszi feketelistára 😀 (ez is csak vicc, persze) Nem lehet, hogy abban a bizonyos ősrégi WP-ben nincs kiírva a verziószám, és azért nem látja a nagytesó?

    (Kezdőbbeknek: van bővítmény is erre a célra, pl a Website Defender, és eredetileg azért szokás – érdemes – eltüntetni a verziószámot a forráskódból, hogy a hackerek dolgát megnehezítsük.)

  5. Szűcs "WordPress" Ádám

   Ki van írva a verzió 🙂

   De lehet a G meglátja, és tényleg ugrik: “Ennek már elég büntetés a régi WP admin felület, minek húzzam még le én is?!” 😀

  6. Márk

   Wpconfigba tegyétek be ezt a prepare() függvényen és ezt a warningot most minden olyan esetben dobja a WP ahol nem a helyes használat történik, Pluginok, témák miegymás.

   Ezzel kiüthető és nem látszik, ha meg már frissült minden más és a téma és plugin fejlesztők kezelték ez a problémát, akkor ki lehet szedni.

   • Márk

    na a kódrészletet kiszedte a motor.
    Mit lehet csinálni, hogy benne maradjon?

    • D. Bikfalvi Moni

     Át kell írni a < és > jeleket valami másra, pl { és } -re. Mindjárt megcsinálom, és kösz a kiegészítést!

    • D. Bikfalvi Moni

     Ááá, a csuda vigye el, a Vezérlőpulton sem látszik a kód. (Általában pedig látszani szokott.) Léci küldd el még egyszer úgy, hogy a < és > jeleket helyettesíted valami mással! Vagy lehet, az is jó, ha a kódrészlet elé odaírod azt, hogy {code}, a végére meg, hogy {/code}. Elvileg az is működik, legalábbis a bejegyzésekben biztos. (Kipróbálnám, csak most rohannom kell…)

  7. Edit

   Szia Móni!

   Azt szeretném kérdezni, hogy az alapból ott lévő, de soha nem használt két sablont -Twenty Eleven, Twenty Ten- is kell e frissítenem?

   Igyekszem mindig naprakész lenni a frissítésekkel, de ehhez a kettőhöz még soha nem nyúltam. És most szöget ütött a fejemben a kérdés, hogy lehet ez is egy biztonsági rés?

   Köszönöm a választ.

   Edit

   • D. Bikfalvi Moni

    Én azokat is frissíteni szoktam, mert igen, akár ott is lehet egy biztonségi rés, még ha nem is használod, de a tárhelyeden fent vannak, mégpedig mindenki tudja, hogy hol, a wp-content/themes/twentyten és wp-content/themes/twentyeleven könyvtárban.

    Igazából akár le is törölheted ezeket a sablonokat. Max akkor kellhet az egyik, ha olyan hiba jelenik meg, mint Nóránál, és tesztelni kell, hogy az alapsablonnal is jelentkezik-e a hiba. De ilyen célra meg bármikor vissza lehet tenni.

  8. marczipan

   Ügyes, klassz szolgáltatás ez a karbantartás! Moni, a honlapod láblécének is az alsó fele szerintem egy kicsit gyengélkedik. Gondolom, csak elkerülte figyelmed, szólok, ha még más nem tette volna meg. 🙂 Ciao

   • D. Bikfalvi Moni

    Jé, tényleg. Nem is vettem észre. Sose tekerek le odáig 🙂 És ez most valami WP-hiba, mert hiába van úgy beállítva, hogy ott egy “ures” nevű menü jelenjen meg, ami a nevéhez hűen üres, mégis kiteszi az összes oldalt. Na, majd mindjárt “megerőszakolom” szegény sablont. Kösz, hogy szóltál!

    • marczipan

     Nincsen mit. 🙂 Mi okozhatta, az új verzió? (most készülök frissíteni, tegnap már nem maradt időm az összes oldalra…)

    • D. Bikfalvi Moni

     Igen, az új verzió okozza. Összeakad az Elegant Themes sablonokkal, helyesebben nem megfelelően kezeli a menüket, vagy legalábbis a footer menüt.

     Valószínűleg hamarosan jön az első alverziós frissítés az ilyen apróságok javítására. Mindig ez történik, hiszen ahogy mi is, úgy mások is észreveszik ezeket a sokmillió WP felhasználóból, és jelzik is a fejlesztők felé.

   • D. Bikfalvi Moni

    Kikommenteltem a footer.php-ból a lábléc-menüt behívó kódrészletet, így már jó. (Ha valakit érdekel, mit csináltam 🙂 )

  9. Nóra

   Sziasztok! Moni, a wp-sulis e-mailedre elküldtem a kódot, amit Márk ide beírt. Nincs gépközelben, de nekem még akkor megküldte, csak tegnap nem tudtam reagálni. Bocs. 🙂 Szép hétvégét!

  10. D. Bikfalvi Moni

   Márk fenti hozzászólása:

   (a { jelet majd helyettesítsd < jellel, amikor használod ezt a kódot) Wpconfigba tegyétek be ezt a {?php után közvetlenül: error_reporting(0); @ini_set(‘display_errors’, 0); nem csinál mást, csak kiüti a warningokat. Az a helyzet, hogy a WP változtatott a $wpdb->prepare() függvényen és ezt a warningot most minden olyan esetben dobja a WP ahol nem a helyes használat történik, Pluginok, témák miegymás.

   Ezzel kiüthető és nem látszik, ha meg már frissült minden más és a téma és plugin fejlesztők kezelték ez a problémát, akkor ki lehet szedni.

  11. Kovács Kati

   Sziasztok,
   Nekem olyan problémám van a 3.5-re frissítéssel, hogy eddig, a 3.4-el működött a képek feltöltése a médiatárba, de most nem. Felöltök egy képet, és a következő hibaüzenetet kapom: kimenet/bemenet hiba. Azután a következő bejelentkezéskor a médiatárba mégis megjelenik a fénykép, többször is, de nem tudom szerkeszteni, csak az eredeti méretében tudom a bejegyzésbe berakni. Nincs valami ötletetek, hogy mi lehet a gond? Előre is köszönöm,
   Kati

   • Kovács Katalin

    Közben felfedeztem még egy hibát, gondolom a fentivel összefüggésben van. Ha a médiatár menüben felöltött képet szeretnék szerkeszteni, akkor az oldal alján a következő hibaüzenet jelenik meg:
    Fatal error: Out of memory (allocated 45350912) (tried to allocate 30720 bytes) in /data/c/s/csiribi-csiriba.hu/web/wp-admin/includes/class-wp-comments-list-table.php on line 233

   • D. Bikfalvi Moni

    Az ilyen hibáknál könnyen lehetséges, hogy nem az van, amit ír, hogy a memóriakeretet lépte túl, hanem egyszerűen összeakad valamelyik bővítmény az új WP-verzióval. Ez a hibajelzés ugyanis gyakran megjelenik, de szinte sohasem az a probléma, amit kiír az üzenet. Lásd a http://www.wp-suli.hu/kezdoknek/altalanos/hibakereses-wordpress/ cikkemet erről.

    Sok sikert!

  12. Kovács Katalin

   Sziasztok,
   Az előző hozzászólásomnál hogy jelenhetett meg valaki másnak a fényképe????

  13. Nóra

   Na, megint nem jelenik meg a hozzászólásom… szóval már itt a 3.5.1, az ember szíve meg ismét helyben jár :p

  14. Abos Emoke

   Sziasztok!

   En most telepitettem a WP 3.5.1-es verziojat, es nem tudok feltolteni kepeket, pedig atallitottam a wp-content/uploads konyvtarat 777-re.

   Szerintetek mi lehet a problema?

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Mit tegyek, ha feltörték a WordPress oldalamat? (És hogyan lehet megelőzni?)

  Pár hete vasárnap az egyik közismert tárhelyszolgáltatót érte hacker-támadás, amelyet gyorsan észleltek és ki is javítottak. Az ilyen jellegű betörések...

  Close