Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Telepítsünk WordPresst!

2010. február 16. | Téma: Telepítés, frissítés, WordPress alapok | 91 hozzászólás

Mire lesz szükséged, ha saját tárhelyre telepített WordPress rendszert szeretnél? Részletes telepítési leírás lépésről lépésre, videóval. Itt kezdd a weblapod felépítését!

 

“- Hol is kezdjem?”

“- …mondjuk az elején?…”

 

Minden a fejben dől el, idézik sokan a manapság divatos mondást, úgyhogy ha fejben már eldöntötted, hogy a WordPress lesz a Te blogod vagy weblapod motorja, akkor ideje fizikailag is tenned érte, hogy odakerüljön minden elem, ahol annak lennie kell. Jó, jó, de hogyan?

A WordPress híres arról, hogy akár öt perc alatt fel lehet telepíteni, de azért ehhez kell egy kis előkészítő munka. Ehhez három dologra lesz szükséged: egy tárhelyre, a WordPress programra, és egy adatbázisra. Nézzük sorban ezeket.

Tételezzük fel, hogy tudod, mi az a domain-név, és mi az a tárhely. (Ha ezek sincsenek meg, akkor kezdd itt: webdesign szótár.) Ha még nincs saját domain-neved és tárhelyed, akkor szerezz be egyet; rengeteg szolgáltató van a piacon, különböző feltételekkel, ebbe nem szeretnék belemenni – ha nincs időd vacakolni ezzel, és megbízol bennem, válaszd a mi cégünket, semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint mások, sőt 🙂

Ha ez megvan, és esetleg már volt valami a tárhelyeden, egy korábbi weblap-kezdemény, amelyre nincs szükséged, akkor törölj le mindent róla, de ha akarod, egy külön alkönyvtárba is feltöltheted a WordPresst. Ehhez FTP-kapcsolatra van szükséged; ha nem tudod, mi az, kérdezd meg orvosodat, gyógyszerészedet, vagy inkább ne is, hanem nézd meg a szótárban, és aztán gyere vissza ide.

Ha még nincs meg, ajánlom, hogy töltsd le a Total Commandert és barátkozz meg vele, magyar nyelvű, shareware (azaz harminc napig ingyenesen használható, utána regisztráltatni kell egy csekély összegért), rengeteg mindenre jó, és WordPress-telepítésnél nincs párja.

A második dolog, hogy le kell töltened magát a WordPress motort. Ja, azt nem mondtam, hogy az ilyen letöltött holmik mindig összetömörítve érkeznek (legtöbbször .zip fájlként), tehát használat előtt ki kell csomagolni őket – még egy dolog, amire a Total Commander kiválóan alkalmas.

A harmadik pedig az adatbázis. Ha magad piszkálhatod a tárhelyed kezelőfelületét (mondjuk a CPanel vagy a Plesk kezelőfelület segítségével), akkor létre kell hoznod egy SQL adatbázist – ha pedig ez kínaiul hangzana Neked, akkor kérd a tárhelyszolgáltatód segítségét. Ő érteni fogja.

Miután létrejött az adatbázis, három dolgot kell tudnod róla:

1. mi a neve,

2. mi a hozzá rendelt felhasználó neve, és

3. mi a felhasználóhoz rendelt jelszó.

Amikor ezek megvannak, és kitömörítetted a WordPress programot valahová a gépeden, akkor kikeresed benne a wp-config-sample.php nevű fájlt, és megnyitod a Jegyzettömbbel, vagy ha van ilyesmi a gépeden, akkor egy html-szerkesztővel, mint amilyen például a PSPad Editor. Nehogy Wordöt használj, mert az elrontja! Megnyitás után a Mentés másként paranccsal mentsd el wp-config.php néven, a megfelelő helyekre írd be a tárhelyszolgáltatódtól kapott fenti három adatot (cseréld ki az adatbázisodneve, felhasználóneved, jelszavad szavakat a megfelelőekkel a 20., 23. és 27. sorokban), mentsd el, és készen is vagy.

Ezek után semmi más dolgod nincs, mint hogy az összes fájlt felmásolod a tárhelyedre az FTP-programod segítségével (lásd Total Commander), majd elindítod a böngésződet (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, vagy amit éppen használsz), és a címsorba beírod ezt:

http://domainneved.hu/wp-admin/install.php

(Természetesen a domainneved.hu helyére az igazit írd… és ne felejts el a végén Entert nyomni :-))

Ekkor elindul a WordPress telepítés. Néhány másodperc múlva megkéri, hogy nevezd el valaminek a blogodat – teljesen mindegy, mit írsz ide, ez később bármikor megváltoztatható -, és adj meg egy e-mail címet, amely a továbbiakban az adminisztrációs cím lesz, azaz ide kapsz majd minden értesítést. Ezzel tulajdonképpen kész is vagy: kapsz egy jelszót, amelyet másolj ki, lépj tovább a belépési felületre, ott a felhasználónévhez írd be, hogy admin, a jelszóhoz az előbb kapott jelszót, katt a Bejelentkezés-re, és máris megérkeztél a blogod Vezérlőpultjára.

Ilyen egyszerű.

Az alábbi videó élőben is bemutatja, amit fentebb elolvashattál – remélem, ezzel együtt már teljesen világos, mit kell tenned. Ha nem, kérdezz!

MEGJEGYZÉS: ez a videó még 2010 februárjában készült, és azóta se volt időm újat csinálni, elnézést… A WordPress azóta számos frissítésen esett át, és a telepítés folyamata is változott egy kicsit – annyiban, hogy már nemcsak admin lehet a felhasználónév, és nem automatikusan adja a jelszót, hanem Te adhatod azt meg – de ettől függetlenül a lényeg ma is ugyanez. (Előbb-utóbb összeszedem magam, és gyártok egy új videót…)

 

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Gyömbi

   Moni!

   Nagyon köszönöm, számítógépes analfabétaként a misszionárius tevékenységedet! Áldjon meg érte az Isten! 🙂 Rengeteg időt és szerencsétlenkedést spórolsz meg nekem!!

   Remélem sikerül együtt haladnom Veled, és nemsokára elbüszkélkedhetek az új honlapommal!

  2. D. Bikfalvi Moni

   Szívesen 🙂 Már most is büszke lehetsz magadra – csak így tovább! Sok sikert!

  3. Edit

   Kedves Móni!
   Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Remélem sikerül végre hasznosítani valamit, mert ugye teljesen amatőrként igen nehéz lépést tartani a web-világával!
   Gratulálok és még egyszer köszönöm!
   Edit

  4. D. Bikfalvi Moni

   Köszi, kedves Tőletek, és hajrá!

  5. Laki Elvira

   Kedves Móni!

   Nagyon köszönöm a korrekt információt.
   További sok sikert mindenkinek.
   Üdv: Elvira

  6. Skultéty Andrea

   Móni!

   Ha már angol nyelven telepítve van a WordPress, akkor hogyan lehet ezt “felülírni”, hogy magyar nyelvű legyen?

  7. D. Bikfalvi Moni

   Andrea, úgy érted, hogy korábban angol nyelvű WordPresst tettél fel, vagy a sablon angol nyelvű?

   Előbbi esetben ugyanúgy kell eljárni, ahogy itt fent leírtam. Ments le mindent, törölj, aztán másold fel a magyar változatot, majd tedd vissza a wp-config.php-t, a sablont, a bővítményeket és a képeket. Vagy az is jó, ha csak a wp-content/languages mappát másolod fel a magyar telepítőcsomagból, és a wp-config.php fájlban a nyelvet (lang) átállítod magyarra (hu_HU), azzal is magyarrá változik a WP Vezérlőpult.

   Ha a Vezérlőpultod magyarul beszél, de az oldalon az üzenetek angolok, akkor a sablonod angol, ezeket az üzeneteket a Megjelenítés menüpont Szerkesztés almenüjében fájlonként át tudod írni magyarra. Kicsit molyolós munka, de megéri.

  8. SuperP

   Én a WP ingyenes tárhelyes blog változatát töltöttem le. Sajnos a sablon hátterek elég gagyik, nem találtam semmi témába illőt. Máshonnan viszont sikerült letöltenem WP-s nagyon jó hátteret, de sajnos nem tudom hogyan kell behozni a saját weblapomra. Tudna valaki segíteni?
   Nagyon köszönöm!

  9. D. Bikfalvi Moni

   Úgy érted, hogy nem saját tárhelyen van a blogod, hanem a WordPress oldalán? Ez esetben sajnos nem férsz hozzá a blog fizikai helyéhez, így csak az adott sablonok közül választhatsz.

   Saját domain kb évi 1600-1800 Ft. Saját tárhely a MegaCP-nél 3900 Ft egy évre, ha jól emlékszem. Ha ennyit nem ér meg az oldalad, mert mondjuk csak egy hobby-blog, akkor sajnos be kell érned a megadott sablonokkal, de ha ennyit bele tudsz fektetni, akkor már szabad lesz a világ, olyan sablont használsz, amilyet akarsz.

  10. SuperP

   Nagyon köszönöm a gyors választ! A szomszédomtól jön a net így sajnos a szolgáltató adatait nem tudtam a telepítéshez. (Így csak az ingyenes WP-t tudtam telepíteni.) Először meg szeretném tudni mit tudok kihozni az oldalamból és ha már megy akkor szívesen fektetek bele többet. Egyelőre viszont termékem sincs és nem akarok abba a hibába esni, hogy pénzkeresés helyett csak kiadásaim legyenek.
   Még egyszer köszönöm!

  11. D. Bikfalvi Moni

   Akkor egyelőre használd az ott adottakat, de ha bóklászás közben meglátsz egy szép sablont, töltsd le és tedd el, hátha később jól jön! 🙂

  12. Gyömbi

   Szia Moni!

   Elkezdtem végre a honlap létrehozását, de máris elakadtam…
   a tárhelyen fent van a wordpress, de nem tudom telepíteni. Azt írja, Sikerült kapcsolódni az adatbázis szerverhez (ami azt jelenti, hogy a felhasználónév és a jelszó helyes), de nem sikerült kiválasztani az adatbázist.

   Pedig az is ott van…
   Én igazából a felhasználónévre gyanakszom, amit a wp-config.php jegyzettömbjében kell megváltoztatni.

   Mi a felhasználónév? A MySQL hostnév, vagy a MySQL azonosító? Én az azonosítót írtam be…

   Várom a választ!:) Előre is köszönöm!

  13. Gyömbi

   ÁÁÁ! Közben sikerült!! Csak elírtam egy s betűt! 🙂 🙂 🙂

  14. Gyömbi

   Valamit mégis elszúrtam….

   Ezt írta a bejelentkezési oldal tetején:
   Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /web/alkossteis/kismamacompany.hu/wordpress/wp-config.php:1) in /web/alkossteis/kismamacompany.hu/wordpress/wp-login.php on line 302

   Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /web/alkossteis/kismamacompany.hu/wordpress/wp-config.php:1) in /web/alkossteis/kismamacompany.hu/wordpress/wp-login.php on line 314

   és még sok ilyet, mikor a belépés-re klikkeltem… 🙁 🙁

   ???

  15. Gyömbi

   Vagy a MySQL hostnév jelentené az ‘izét”, amit a localhost helyére kell írnom?? Kipróbálom..,
   Jól elbeszélgetek itt magamban, éjfélkor… 🙂

  16. Gyömbi

   Sikerült!!!!! 🙂 🙂

   A Notepad volt az oka!!!
   A PS Pad editorban látszott, hogy a kód elején van kb 6 üres karkter!!!
   Húúúúú… De hosszú menet volt…

   Milyen jó, hogy mégegyszer elolvastam a bejegyzést! 🙂 Már mindent próbáltam…

   Köszi!!

  17. Márti

   Mindent a leírtak szerint csináltam, de miután beírom a böngészőbe az oldal installálásához szükséges címsort, nem jelenik meg semmi. Hol rontottam el?

  18. D. Bikfalvi Moni

   Gyömbi: van néha előnye is, hogy nem tudok azonnal válaszolni – megválaszolod magadnak 🙂 Kösz, hogy segítettél magadnak! 🙂 Ügyes vagy!

  19. D. Bikfalvi Moni

   Márti: mi a domain-név? Megnézem, mit ír ki.

  20. Gyömbi

   Mégsem sikerült egészen…
   Az egész wordpress mappát átmásoltam, nem csak a tartalmát… Így a domainnév.hu/wordpress címmel jelenik meg a wp blog… Total Commanderrel átmásoltam a tartalmat, és töröltem a mappát. Mégis, most, ha beírom a http://domainneved.hu/wp-admin/install.php-t, ezt írja:
   “Már telepítve van

   Úgy tűnik, a WordPress már telepítve van. Új telepítéshez először törölni kell a táblákat a régi adatbázisból.”

   Ezek szerint magán a tárhelyen kéne törölnöm az adatbázis tartalmát?
   De azt meg hogy?? Csak azt látom, hogy tudnám az egész adatbázist magát törölni… De gondolom, azt nem kéne… Mert akkor újra írhatom a config.php kódot is, nem??

   SOS…

  21. D. Bikfalvi Moni

   Igen, mert a wp-config erre mutat. Töröld ki nyugodtan az adatbázist, aztán hozd létre újra ugyanazokkal az adatokkal.

   (Bocs, hogy nem válaszoltam gyorsabban, kötőhártya-gyulladásom van, alig látok…)

  22. Gyömbi

   sikerült megtalálnom, hol kell törölni a táblákat… phpmyadmin… 🙂

   Na befejezem a monológom…
   Remélem, nem kell többet itt hangosan gondolkodnom 🙂

  23. D. Bikfalvi Moni

   Ne zavartasd magad 🙂 Lényeg, hogy sikerült, és megint tanultál valamit! 🙂 Ügyes vagy!

  24. Móni

   Szia Móni!

   Lenne egy nagy problémám. Abszolút kezdő vagyok wp terén, de szeretném most telepíteni, s megismerni. Feltelepítettem az Easy php-t (mely tartalmazza a php-t, mysql adatbázist, Appache webszervert), a legújabb kiadását a wp-nek, elkészült a lokális adatbázis, beállítottam a felhasználói jogokat mindenre, átállítottam a wp-config.php fájlt, bemásoltam mindent a megfelelő mappába, elindítottam az index php-t, ami egy ideig dolgozik, de látszólag nem történik semmi, és fehér oldalnál kiírja az internet explorer, hogy kész.

   Szerintetek mi lehet a gáz? Lokális szerveren nem megy? Szerintetek melyik ingyenes szolgáltatóhoz kellene feltenni? Az új kiadással együttműködik a fw?
   Egyszerre lehet két weblapot fejleszteni a wp-szel?

   Köszönöm szépen előre is a válaszodat!

  25. D. Bikfalvi Moni

   Szia!

   Soha nem próbáltam lokális szerveren, úgyhogy nem tudom, de szerintem ez így nem jó. Ha gyakorolni akarsz, indíts egy WP-t a wordpress.org oldalon. Ingyenes, csak kevesebb sablon van hozzá.

   Akárhány weblapot fejleszthetsz vele, mindegyikre külön fel kell telepíteni a WordPresst.

  26. Móni

   Köszi a gyors választ.
   Akkor is telepítenem kell, s a tárhelyem lesz náluk?
   Bocsi, de teljesen új nekem.

  27. D. Bikfalvi Moni

   Nem kell telepítened, csak regisztrálnod kell, és kapsz egy feltelepített blogot, amihez 85 sablon közül választhatsz kinézetet.

  28. Móni

   Köszönöm.Sikerült localhostra telepíteni.
   Ha két oldalt akarok vele fejleszteni, akkor az elejétől végig kell vele játszani a telepítést az adatbázislétrehozástól kezdve?
   Esetleg tudok adatbázisban nevet változtatni, ha a másik honlapot akarom mégis előbb megcsinálni?
   Köszi

  29. D. Bikfalvi Moni

   Igen, ha két oldalt akarsz, akkor mindkettőt külön végig fel kell telepíteni, és mindkettőhöz kell egy adatbázis. Mindegy, melyiket csinálod először.

  30. Tina

   Olyan szuper a leírás és a video, hogy öröm követni, köszi!:-)

   Mégis elakadtam… Minden megvan, adatbázis, file-ok felmásolva a megfelelő helyre és… “Nem sikerült létrehozni az adatbázis kapcsolatot” és még pár kérdés alul… Ha mind okés (Biztos, hogy helyes a felhasználónév és a jelszó? Biztos, hogy jó adatbázis szerver cím került beírásra? Biztos, hogy fut az adatbázis szerver?), mi lehet még? Csak a szolgáltató tud választ adni, gondolom…?

  31. D. Bikfalvi Moni

   Ha csak nemrégen állítottad be az adatbázist, előfordulhat, hogy még nem ment át az internet regisztrációs rendszerén (nem tudom ezt értelmesebben megfogalmazni), és csak várni kell. Van, hogy öt perc, van, hogy pár óra is kell hozzá, hogy megtalálja az adatbázist a WP. Tárhelyszolgáltatótól is függ, úgyhogy ha 24 óra múlva sem megy, akkor fordulj hozzá.

  32. Tina

   Köszönöm! Még akkor csináltam az adatbázist (1,5 hete), amikor a domainnév még nem is volt aktív… Az most hétfőtől már él, de a dolog nem működik. Ez vajon lehet gond? Márminthogy túl gyors voltam…:-) (Írtam a szolgáltatónak 2 nappal ezelőtt, még nem jelentkeztek…)
   Csináljak új adatbázist és kezdjem előről az egészet, az vajon segíthet? (Ilyenkor a régi adatbázist törölni kell?)

  33. D. Bikfalvi Moni

   Attól nem függ, én is van, hogy megcsinálom előre, mielőtt a domain élne. Kérdezd meg a szolgáltatódat, sajnos nincs jobb ötletem…

  34. Tina

   Nagyon szépen köszönöm, Moni! Még egyszer gratula a kezdeményezéshez, be-benézek még a jövőben is!:-) (Majd esetleg jelzem, ha kiderül, mi volt, hátha másoknak is tanulságos lesz.)
   Tina (a fengshuis kismama az árképzős taliról…;-))

  35. Ildikó

   Szia Moni!
   Első találkozásom a Wp-vel és nem igazán jött össze a sikeres telepítés. Egy hozzáadott domainhez akartam feltenni , létrehoztam hozzá adatbázist, felhasználót, átírtam a localhostot, a config.php-t, totalcommanderrel felmásoltam a hozzáadott domainem könyvtárába,mégis amikor telepíteni akarom a domainnév/wp-admin/install.php-t azt írja ki, hogy nem létezik ezen a szerveren. Mit csinálok rosszul? Lassan már az összes hajam kihullik.

  36. D. Bikfalvi Moni

   @Tina: szívesen és köszönöm 🙂

  37. D. Bikfalvi Moni

   @Ildikó: első lépés: tárhelyszolgáltatót megkérdezni, hogy az adatok stimmelnek-e. Ha igen, akkor adnod kell hozzáférést, mert így kívülről sajnos nem látom, hol a hiba. Lehet, hogy egész egyszerű. Ha a szolgáltató szerint az adatok rendben vannak, akkor írd meg privátban az FTP-hozzáférésed és a CPanel-hozzáférésed adatait, hogy bele tudjak nézni (info kukac wp-suli pont hu).

  38. Ildikó

   Nem tudom mit jelent, mi a különbség, de nekem nem CPanel-es tárhelyem van, hanem iworx nevű. Ezen múlik valami?

  39. D. Bikfalvi Moni

   Az ugyanaz. Mármint hogy úgy értem, hogy az Interworx a szolgáltató neve, és a CPanel az admin-felület neve. És mivel az Interworx a CPanelt használja, ezért ez esetben a kettő ugyanaz 🙂

  40. Ildikó

   Ok, köszi, mondtam hogy még kissé kezdő vagyok a témában?:). Most még a szolgáltatóm válaszára várok adategyeztetés ügyben,utána majd tovább zaklatlak. (Bocsi, de ha valaki ilyen szuper rendes és segítőkész, az így jár.;))Köszönöm

  41. B

   Kedves Móni!
   Elakadtam. 🙂
   A bejelentkezést követően egy üres oldal jön be, marad a /wp-login.php cím. Nem jön be a Vezérlőpult.
   Már igyekeztem mindent leellenőrizni, nem tudom, mi a baj.
   Tudsz segíteni?

  42. B

   Sőt, már semmi se jön be…még a bejelentkezés se….Megőrülök. 🙁

  43. D. Bikfalvi Moni

   B, mi az oldalad címe? Ránéznék.

   Egyébként nekem is volt már ilyen problémám, és semmi más nem oldotta meg, mint hogy letöröltem az összes fájlt és felmásoltam újra. Valószínűleg volt egy egészen pici hálózati kimaradás felmásolás közben és egész egyszerűen megsérült az egyik fájl.

   Jobb, hogy egy fontos fájlról van szó, és ezért most rögtön kiderült, és nem később, egy ritkábban használt fájl miatt nem működne valami, és sose jönnénk rá, miért…

   Szóval szerintem töröld le az egészet és próbáld újra felmásolni. Nekem bevált.

  44. B

   Kedves Móni!

   Éjfél körül sikerült. Mindent mindig előröl kezdtem és aztán rájöttem, hogy a localhost, ami 99%-ban jó, az én szolgáltatómnál nem. Kijavítottam, kitöröltem mindent, újra megcsináltam és most megy. 🙂
   Egyébként ezer kérdésem lenne, de megpróbálok rájönni, amire lehet.
   Köszi!

   b

  45. D. Bikfalvi Moni

   B, akkor örülök, hogy sikerült! Igen, sajnos így van, egyes szolgáltatóknál át kell írni a localhostot is. Lényeg, hogy most már jó!

   Szerintem nézd át az eddigieket, és ha valami még akkor sem világos, akkor szólj, segítek.

   Egyébként tervezem, hogy az eddig előfordult leggyakoribb kérdésekből és a rájuk adott válaszokból készítek egy összefoglalót, hogy ne kelljen az újaknak mindig mindent elölről összeszedni.

  46. B

   Az nagyon jó ötlet!

   Például, hogy hogyan lehet kiszedni a letöltött sablonból a reklámokat?

  47. D. Bikfalvi Moni

   Az ilyen sablonok csinálnak egy új menüpontot a Vezérlőpult -> Beállítások alá, “Sablonneve” Options néven. Ha ebbe bemész, ott ki tudod kapcsolni a reklámokat vagy sajátokat tudsz beletenni helyette.

  48. B

   Köszönöm, sikerült!

   Ha egy kicsit már alakul az oldal, lehet, hogy átküldöm véleményezésre. 🙂

  49. Kalló Melinda

   Szia Móni!

   Fantasztikus kezdeményezés volt ez a WP Suli!!!!! Nagyon örülök hogy rátaláltam. Nagyon sok mérgelődéstől és kísérletezéstől mentettél meg!!!!

   Ezer köszönet!
   Melinda

  50. VKati

   Kedves Móni!
   Sokat segített a honlapod. Most ott tartok, hogy megkértem a webtárhelyünk üzemeltetőjét, hogy csinálja meg az SQL beállításokat, de nagy a hallgatás, lehet, hogy ez nem működik mindenhol?
   Addig is megpróbáltam, egyáltalán tudok-e dolgozni a wordpresszel, feltelepítettem a gépemre, csináltam egy ingyenes próbaoldalt magamnak a wordpress.com-on, és kísérletezgetek.
   Ugyan magyar verziót töltöttem le, elvétve van egy-két magyar szó az oldalon, az utasításokat mindenesetre angolul adja, ezzel kínlódom. Azért nagyon élvezem.
   Összefoglalva:
   Lehet-e ennél magyarabb a program anélkül, hogy turkásznék, ahogy valahol nálad olvastam?

   • D. Bikfalvi Moni

    SQL adatbázist mindenhol létre lehet hozni (elvileg), kivéve, ha olyan csomagod van, amihez nem adnak. Ez tárhelyszolgáltatótól függ.

    Amit a gépedre letöltesz, az hiába van ott, csak adatbázissal együtt működik, pl ha készítesz a saját gépeden egy localhostot. A wordpress.com-on angol az oldal.

    A saját tárhelyeden már magyarul lesz minden, de ha felraksz egy másik sablont (nem a hozzáadott alapot), az angolul lesz, úgyhogy annak az utasításait már le kell fordítanod magadnak.

  51. VKati

   Kedves Móni!
   Bocsánat, előbb a videót kellett volna megnézni, mert miután megnéztem, rájöttem, hogy én valószínűleg azon az oldalon meglévő wordpresst használtam, ami azon a próbálkozós oldalon telepítve van.
   Szóval, marad a szolgáltató macerálása,aztán már alig várom, hogy kipróbáljam amit mutattál!
   Köszönöm! VKati

  52. VKati

   Kedves Móni!
   Mindent megcsináltam ahogy a videóban volt, és mikor beírom ezt a linket
   http://teglarium.com/wp-admin/install.php
   akkor azt mondja, hogy hiba, nem található 404
   Most mi tévő legyek?
   Előre is köszönöm!
   VKati

   • D. Bikfalvi Moni

    Igazából elég azt beírni, hogy http://teglarium.com – helyesebben elég lenne, ha egy üres tárhelyen kezdenél WordPresst telepíteni. Csakhogy a teglarium.com-on van egy kész weboldal, annak az index.html-je indul el, ha beírod simán a domaint. Ezt sajnos le kell törölni, mert így azt játssza le a böngésző, nem pedig a WordPress index.php-ját. Ha meg akarod tartani ideiglenesen az eredeti weboldalt, akkor telepítsd a WP-t egy alkönyvtárba.

  53. VKati

   Kedves Móni!
   Köszönöm a gyors választ! Azóta próbálkozom.
   Úgy csináltam, a web mappába tettem a szerveren, a többi mappa közé, (közben megkérdeztem az üzemeltetőt is, ő mondta a web mappát), de sajnos nem működik úgy sem. Nem biztos, hogy le szeretném törölni a működő kis kevéske tartalmat, mert fogalmam sincs, hogy mit tudok majd alkotni a WordPress-el, és főleg mennyi idő alatt.
   Van még esetleg valami ötleted?
   Köszönöm!
   VKati

   • D. Bikfalvi Moni

    Nem a web mappába, hanem ahol a mostani honlapod fájljai vannak, ott csinálj még egy mappát, és oda tedd. Most a web mappában van az összes fájlja a jelenlegi oldaladnak. A WordPresst máshová kell tenned (egy almappába), vagy le kell törölnöd a mostani tartalmat.

  54. KoLa

   Kedves Móni!

   Mindent úgy csináltam, ahogy a videóban szerepel. A főoldal rendben meg is jelenik, de amint az adminba szeretnék belépni ilyen üzeneteim vannak:

   Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /mnt/storage/virtual/…../htdocs/wordpress/wp-config.php:1) in /mnt/storage/virtual/…../htdocs/wordpress/wp-login.php on line 337

   Az adminba lépés után pedig ezek:

   Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /mnt/storage/virtual/…../htdocs/wordpress/wp-config.php:1) in /mnt/storage/virtual/…../htdocs/wordpress/wp-login.php on line 337

   (…..=domain nevem)

   Így az admin felületet nem is látom!
   Mit ronthattam el?

   Köszönöm!

   KoLa

   • D. Bikfalvi Moni

    Nincs más ötletem, mint hogy letöltés vagy feltöltés közben megsérült a WordPress telepítőcsomag, talán volt egy pillanatnyi hálózati kimaradás, amit észre sem vettél. Szerintem töltsd le és csomagold ki újra, hátha meggyógyul.

  55. VKati

   Kedves Móni!
   Sikerült feltelepítenem, klasszul elindul a wordpress sablon nyitóoldala! Köszönöm a segítségedet!
   DE:
   Sajnos ugyanaz a problémám van, mint KoLa felhasználónak!
   Újra kicsomagoltam és újra telepítettem teljes törlés után, és mégis ilyeneket üzenget!
   Miután új jelszót kértem, hátha az a baj, akkor pl. ezek az üzenetek jöttek a linkre kattintva:
   Tudsz segíteni? Ezer hála és köszönet! VKati

   Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /var/clients/client47/web97/web/proba/wp-config.php:1) in /var/clients/client47/web97/web/proba/wp-login.php on line 337

   Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /var/clients/client47/web97/web/proba/wp-config.php:1) in /var/clients/client47/web97/web/proba/wp-login.php on line 349

   Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /var/clients/client47/web97/web/proba/wp-config.php:1) in /var/clients/client47/web97/web/proba/wp-includes/pluggable.php on line 890

  56. VKati

   Kedves Móni!
   Hosszas kínlódás után sikerült!!!!!!!!!!!!!!!!
   Végül itt találtam segítséget, ez esetleg másnak is hasznos lehet:

   http://forum.word-press.hu/topic/1556-cannot-modify-header-information-headers-already-sent-by-hibauzenet/

   Bár azt hiszem, nem ezzel volt a problémám, de az ott követett pontok segítségével sikerült telepíteni, kicsit máshogy kellett, mert alkönyvtárba tettem.

   Neked is köszönöm!
   Üdvözlettel:VKati

  57. zsuzsa

   Kedves Móni!

   tudnál segíteni? 🙂 regisztráltam a freeweb-en, hogy próbaképp feltelepítsek egy WP-t, de már sokadjára törlöm le és telepítem fel, és ezt a hibát írja ki állandóan: Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING in /storages/storage1/z/zs/itt domain nevem/public_html/wp-config.php on line 33
   mindent úgy csináltam, ahogy a telepítési segédletben van, akkor miért??? teljesen tanácstalan vagyok, sehol nem találtam rá a választ, pedig biztos valami nagyon egyszerű dolog….

   válaszod előre is köszönöm!
   zsuzsa

   • D. Bikfalvi Moni

    Bocs, de az ingyenes tárhelyek nem mindig alkalmasak a WordPress hostolására. Sajnos ebben nem tudok segíteni, nem tudom, mi lehet vele a gond. Ha ki szeretnéd próbálni a WP működését, kérj egy gyakorló oldalt a http://pagony.net oldalon, ezt három hónapig ingyenesen használhatod, és kapsz hozzá egy használati segédletet is.

  58. Kati

   Már van egy honlapom, még egy régi informatikus ismerősöm tette fel rá a “dolgokat”, de nem akarok tovább tőle függni és amúgy sem tetszik a honlapom, így magam készítenék egyet. Megvan a wp sablon, le is mentettem, kitömörítettem, ftp-n bejutottam “magamhoz”. Még a honlap szerkesztő felületén jópár dolgot letöröltem már a honlapról (előtte lementettem persze a HTML kódokkal együtt), DE, gondolom le kell(ene) törölnöm az előző honlap háttér “dolgait”. Hogy tudom letakarítani a régi dolgokat, hogy az új, wp sablonra “készen álljon”? Miket kell törölnöm?
   Köszönöm előre is!
   Kati 🙂
   (www.katikert.hu, http://www.miniaturkert.hu – mindkettő odavisz)

   • D. Bikfalvi Moni

    Kedves Kati!

    A legjobb, ha mindent lementesz a saját gépedre egy “Régi honlap” vagy hasonló mappába, és egy teljesen üres tárhelyre telepíted a WP-t. Vagy, ha azt akarod, hogy a régi még éljen addig, amíg az új, WP-alapúval kész nem leszel, akkor hozz létre egy alkönyvtárat mondjuk wp néven, oda telepítsd a WordPresst, ott dolgozz, azután, amikor kész vagy, akkor élesítsd a “Tesztelünk és élesítünk” című cikkemben leírt módszerrel (http://www.wp-suli.hu/kezdoknek/tesztelunk-es-elesitunk/).

    Sok sikert!

  59. Kati

   Amit nem írtam még, hogy nagyon köszönöm a 20 oldalas kezdő információkat! Gratulálok Móni a kezdeményezéshez, a honlaphoz, ahhoz a sok munkához, tanuláshoz, tapasztalatokhoz, amiket megszereztél ehhez! 🙂

  60. Kati

   Szia Móni!
   Még egyszer köszönöm, ma este sikerült végre feltelepítenem a wp-t. 🙂
   Persze belefutottam először egy 404-es hibába, aztán azzal kapcsolatban azt a megoldást olvstam, hogy a public_html-be másoljam a wp “dolgait”. Miután ezt megcsináltam, utána már “csak” az a hibaüzenet jött, hogy a kapcsolódás megtörtént, de az adatbázist nem találja. Így új adatbázis hoztam létre és azzal végül sikerült.
   Kinéztem a sablont is már, a következő lépés az lesz. 🙂
   Köszönöm!
   Kati 🙂

  61. Kati

   Szia Móni!
   Remélem az utolsó problémában kell segítséget kérnem.
   A Vezérlő – Megjelenés – Szerkesztőnél az alábbi hibaüzenetet adja:

   Fatal error: Call to undefined function validate_file_to_edit() in /home/katikert/public_html/wp-admin/theme-editor.php on line 74

   Rákerestem Total Commanderben (FTP kapcsolattal) erre a theme-editor.php-re, de “egyben” mutatja és nem soronként, így nem tudom melyik lehet 74. sor és, hogy abban mi lehet a hiba.

   Más hozzászólásnál hasonló hibánál azt írtad, hogy lehet, hogy a letöltésnél volt egy pillanatnyi net-kimaradás és emiatt lehet a gond és ott újratelepítést javasoltál.
   Lehet nekem újra kellene telepítenem az egészet?
   Köszi!
   Kati

   • D. Bikfalvi Moni

    Ne is próbálj hibát keresni a php fájlban, úgysem az a hiba, hanem nem talál valamit. Igen, most is azt írnám, amit olvastál máshol, hogy próbáld meg újra felmásolni a kérdéses fájlkupacot, jelen esetben az egész wp-admin könyvtárat.

    Amúgy a php fájlok (meg a html és a css fájlok) kezeléséhez ajánlom, hogy töltsd le a PSPad Editort. Ingyenes, tud magyarul, és összeszínezi az összetartozó dolgokat, könnyű vele a kódban turkászni.

  62. Tóni

   Helló!

   Nekem atw szerveren van weboldalam, ingyenes. Sikerül feltelepíteni a wp-t. De amikor be szeretnék lépni az adminba akkor csak egy fehér lap jelenik meg. Miért van ez? Már többször is feltelepítettem.. De mindig ez a hiba. A választ előre is köszönöm!

  63. D. Bikfalvi Moni

   Sajnos az atw-n nem működik, nem támogatja a WordPresst.

  64. Erzsike

   Kedves Móni !

   Érdekel a WordPress alaptanfolyam, mivel kezdő vagyok (bocsi: leszek ) ezen a területen. A Kérdésem : Mivel nem Magyarországon élek, gond – e így a WP-vel kapcsolatos tárhelyek regisztrálása, vagy van-e valami ezzel kapcsolatos akadály, amire felhívnád a figyelmemet?
   Üdv: Erzsike

  65. Gyukics Péter

   A domain-név végül a saját domain nevem lehet, minden hozzáfűzött betűcsoport, név nélkül?
   Köszönöm: Gyukics Péter

  66. Eszter

   Kedves Móni!

   Lassan 2 évvel ezelőtt, nagy szenvedések árán sikerült a wp-t telepítenem. Az oldalamra rendszeresen érkeztek látogatók, ezért úgy éreztem, ideje lenne elkészítenem az első biztonsági mentést. Testvérem kértem meg erre, aki nem tudom, hogyan, de a teljes tartalmat törölte. Nagyon dühös lettem, hetekig nem is szóltam hozzá.
   Aztán pár hete úgy éreztem, itt az ideje összeszedni magam, és újra elkészíteni az oldalt. Viszont folyamatosan az alábbi hibaüzenetet kapom a wp telepítésekor:
   The requested URL /wp-admin/install.php was not found on this server.

   Az adataim stimmelnek, hiszen korábban ugyanezekkel más sikerült az oldalt egyszer megcsinálnom.
   Volna valamilyen ölteted, mi lehet a gond?
   Válaszodat előre is köszönöm!

   • D. Bikfalvi Moni

    Kedves Eszter!
    Töltsd le még egyszer a WordPress legutóbbi változatát a wphu.org/letoltes oldalról, csomagold ki, és másold fel újra. Valamikor talán megszakadt a net-kapcsolatod másolás közben, amit észre sem vettél, és ezért hiányoznak fájlok a tárhelyedről.
    Megjegyzem, minden tárhelyszolgáltató készít napi biztonsági mentést mind a tárhelyről, mind az adatbázisról. Ezeket vissza tudják állítani egy adott dátumra, tehát pl arra a napra, mielőtt a testvéred letörölte a tartalmat. Nem akarod ezt megpróbálni? Nem tudom, a Te szolgáltatódnál ez hogy van, nálunk három hónapra visszamenőleg őrizzük meg a mentéseket, és 5.000 Ft + ÁFA a visszaállítás díja, a tárhelyre is és az adatbázisra is. Tehát ha nálunk lennél, 10.000 Ft + ÁFA-ból visszekerülne az oldalad. Szerintem érdemes lenne rákérdezni a szolgáltatódnál.
    Sok sikert kívánok!

  67. Lőrinc

   Sziasztok!
   Új vagyok itt és segítséget szeretnék kérni. Sulis rendszergazda vagyok. Csináltam egy oldalt a helyi gépemen. Most már működik, itt az ideje, hogy felrakjam a suli tárhelyére. Namost, már van egy működő oldal, de erre nincs szükségem. A tárhelyről mindent letörölhetek? Mint kiderült, van mysql adatbázisunk, hozzáféréssel (név, felhnév, jelszó). Tehát nekem ezeket az adatokat kell csak átírnom a wpconfig-php-ben, illetve a mysql kiszolgáló nevét? Ezután ftpn felmásolom a tartalmat és elvileg működik, vagy ez nem ennyire egyszerű?

   Előre is köszönöm a segitséget.

   • D. Bikfalvi Moni

    Kedves Lőrinc!
    A wp-config.php fájlban valóban át kell írnod az adatbázis adatait azokra, amelyeket a tárhelyedhez tartozó adatbázishoz megkaptál. A jelenlegi fájlokat is letörölheted a tárhelyről (azért érdemes elmenteni őket, vagy pl a tárhelyen létrehozni egy “regihonlap” nevű mappát és oda feltölteni a fájlokat.
    Ezután valóban fel kell másolnod a tartalmat a tárhelyre FTP-n – azaz magát a WordPress motort, amely a főkönyvtárban lévő fájlokból, valamint a wp-admin, a wp-content és a wp-includes mappákból áll, illetve a weblapkészítés során feltöltött sablont, bővítményeket, képeket és egyebeket, amelyek a wp-content mappában vannak.
    Azonban ez még kevés, ha csak ennyit teszel meg, akkor egy üres WordPress weboldalt kapsz.
    Ahhoz, hogy a feltöltött tartalmak (felhasználók, bejegyzések, kategóriák, címkék, oldalak, menük), valamint a sablon és a bővítmények összes beállítása is átkerüljön az éles tárhelyre (azaz átköltöztesd a weblapot), ahhoz a jelenlegi lokális adatbázis exportálnod kell, az összes lokális hivatkozást át kell cserélned a domain-névvel kezdődőre, és ezután az így módosított adatbázist importálnod kell a tárhelyhez tartozó adatbázisba.
    További leírást erről itt találsz:
    http://www.wp-suli.hu/haladoknak/extrak/hurra-koltozunk/
    Sok sikert kívánok!

  68. Koppány

   Kedves Móni!
   Már egy wordpress honlapot sikerült feltennem, élesítenem. Most egy másikat is szeretnék ugyanazon tárhelyre? Ezt hogy tegyem?

  69. Török Mihály

   Kedves Móni!

   Kezdő vagyok és először is szeretném megköszönni a másoknak nyújtott segítséged, mivel azokból én is sokat tanultam!
   Egy kérdéssel fordulok hozzád. Egy létező oldalt szeretnék át tenni wordpress-be . Szeretném tudni, hogy a jövőre nézve (pl optimalizálás) jó e az a megoldás, hogy átmásolom a létező oldalt a wp szerkesztőjébe “és kész”. Vagy pedig szerkesszek elölről mindent. Konkrétan arra gondolok ha adottak a fotók az oldalon akkor a “crt+c”-s megoldás jó lesz-e a későbbiekben? Mivel nem külön a médiatárból emelem be őket.
   Válaszodat előre is köszönöm!

   Misi

   • D. Bikfalvi Moni

    Kedves Misi!

    A szövegeket átmásolhatod, de a HTML szerkesztőbe tedd be őket, hogy ne vigyék magukkal a formázási kódokat. Utána lépj vissza Grafikus módba, és ott formázd meg a szöveget.
    A képeket is szabályosan, a Médiatáron keresztül tedd át, mert ha másolod az oldalt, akkor a régi linkek maradnak benne, és ha a régi oldalt lelövöd, akkor többé nem lesznek elérhetőek a képek.

    Sok sikert!

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  WordPress vs más blogok

  "Egy gyűrű mind felett" - avagy tényleg a WordPress az üdvözítő megoldás? Talán furcsának találod, hogy egy főként a WordPressről...

  Close