Egyszerűen kezelhető weboldal, gyorsan, programozói tudás nélkül!

Nincs több kifogás: meg kell védenünk a wp-login.php-t

2014. november 10. | Téma: WordPress biztonság | 28 hozzászólás

Mint tárhelyszolgáltatónak (helyesebben tárhely viszonteladónak, hiszen az általunk használt szerver a Silihost Kft tulajdona) újra és újra szembe kell néznünk a WordPress elleni támadásokkal. Mostanra sajnos elmondható, hogy a WordPress népszerűsége a visszájára fordult: állandósult a brutális támadás a WordPress rendszerek ellen. Nem tehetünk mást, mindannyiunk érdekében kötelezővé kell tennünk a wp-login.php védelmét a tárhelyünkön, de mindenki másnak is, minden WordPress felhasználónak ugyanezt javasoljuk.

Ahogyan azt már korábban is leírtuk, “A WordPress oldalak ellen öszetett támadás folyik. A legtöbb esetben a wp-login.php kapuoldalt támadják, igyekeznek jelszókombinációkkal feltörni az adott rendszert.” (Antal Béla, Silihost Kft) A Silihost szerverén a legfrissebb logok szerint “2014. szeptember 7. óta egymillió (!) feletti az észlelt támadások száma, melyek konkrétan a wp-login.php ellen történtek“. “Tapasztalatból tudjuk, hogy eleddig csak a nem-frissített rendszerek okoztak komolyabb problémát, azonban az utóbbi időkben már a WordPress verziószámától függetlenül igyekeznek jelszótörési technikával behatolni a rendszerbe. Ezt a fajta, ún. brute force jelszótörési módszert ki lehet védeni azzal, ha átnevezzük a wp-login.php kapuoldalt.

A sokszor hangoztatott biztonsági előírásokat (frissítések elvégzése, saját számítógép vírusmentesítése, erős felhasználónév és jelszó használata, stb) természetesen továbbra is be kell tartani, de ez most már kevés. “A botnetekbe be van égetve a wp-login.php fájlnév“, fogalmazott Antal Béla, tehát egyetlen módon védekezhetünk: át kell neveznünk a wp-login.php fájlt és a wp-admin oldalt.

Ezt a feladatot kétféleképpen végezhetjük el: az egyik az, hogy a tárhelyünkön lévő .htaccess fájlt módosítjuk; de a bátortalanabb felhasználók számára, akiknek komoly gondot okoz egy ilyen beavatkozás, szerencsére rendelkezésre állnak erre a célra bővítmények is.

 

Először az első módszert ismertetem, a WordPress Fórumon talált cikk alapján.

Ha semmiképpen nem akarsz a tárhelyeden nyúlkálni, hanem mindenképpen bővítményt akarsz használni, akkor kattints ide, és rögtön a cikk második részéhez ugrasz.

Az eredeti .htaccess fájl így néz ki:

# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress

Ebbe, a RewriteBase / sor után bele kell írni egy új parancsot:

RewriteRule ^belepes$ wp-login.php

Ezzel egyelőre még csak azt érted el, hogy a domainneved.hu/belepes linken és a domainneved.hu/wp-login.php linken is be lehet lépni a Vezérlőpultodba; ezért most még el kell rejtened a wp-login.php-t.

Ennek érdekében a functions.php fájlba be kell írnod a következőket:

add_filter('site_url', 'wplogin_filter', 10, 3);
function wplogin_filter( $url, $path, $orig_scheme )
{
$old = array( "/(wp-login\.php)/");
$new = array( "belepes");
return preg_replace( $old, $new, $url, 1);
}

Ettől kezdve, amikor a WordPress bárhol a “wp-login.php”-ra hivatkozik, akkor helyette a “belepes”-t fogja használni.

 

Egy másik cikkben a wp-admin könyvtár, azaz a Vezérlőpult elrejtését írja le a szerző. Itt is a .htaccess fájlba kell beleírnunk, a következőképpen:

RewriteEngine On
RewriteBase /
##### INNEN JÖN AZ ÚJ KÓDRÉSZLET #####
RewriteCond %{REQUEST_URI} wp-admin/
RewriteCond %{QUERY_STRING} !IRJIDEVALAMIBONYOLULTAT
RewriteRule .*.php [F,L]
RewriteCond %{QUERY_STRING} !IRJIDEVALAMIBONYOLULTAT
RewriteRule ^UJKONYVTARNEVE/(.*) wp-admin/$1?%{QUERY_STRING}&IRJIDEVALAMIBONYOLULTAT [L]
##### EDDIG TART AZ ÚJ KÓDRÉSZLET #####
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

A fenti kódban az “IRJIDEVALAMIBONYOLULTAT” részt helyettesítsd valami nehezen kitalálhatóval (bármilyen hosszabb magyar szó megteszi 🙂 – vagy a kedvenc kisállatod neve is), az “UJKONYVTARNEVE” pedig az lesz, ahol ezentúl eléred a Vezérlőpultot, tehát ez helyettesíti mostantól a wp-admint.

 

Ha megnézed a fenti két módszerről szóló cikkeket, láthatod, hogy mindkettő régen, évekkel ezelőtt íródott. Azóta számos bővítményt készítettek a probléma megoldására, én most azt ismertetem, amely a WordPress hivatalos oldalán a legmagasabb értékelést kapta, és ez a Rename wp-login.php.

Leírása szerint ez a bővítmény anélkül működik hatásosan, hogy a Rewrite utasításokat módosítaná, és a valóságban nem nevez át vagy változtat meg egyetlen fájlt sem a WordPress motorban, viszont elérhetetlenné teszi a wp-admin könyvtárat és a wp-login.php fájlt. (Azaz jó, ha megjegyzed, mire nevezted át ezeket, különben Te magad sem fogsz tudni belépni 🙂 – de ez persze csak vicc, különben is, ha törlöd a tárhelyedről a bővítményt, akkor visszaáll a régi rend.)

Használata pofonegyszerű: amint telepíted és bekapcsolod, átdob a Beállítások -> Közvetlen linkek oldalra, ahol csak be kell írnod, hogy mi legyen ezentúl a belépésvezérlő oldalad neve, és készen is vagy. A domainneved.hu/wp-admin ezentúl nem dob át a wp-login.php-ra, hanem kiírja, hogy jelentkezz be, a domainneved.hu/wp-login.php pedig 404-es “Nincs ilyen oldal” hibaüzenetre fut.

A Rename wp-login.php együttműködik számos olyan bővítménnyel, amely a belépési oldalt használja, így nem okoz gondot a BuddyPress, a bbPress, a Limit Login Attempts, vagy a User Switching számára, és (saját tapasztalat) rendben működik, ha a User Access Manager + Theme My Login párosítást használod (de eltérő nevet kell adnod a két belépési felületnek). Ugyanakkor problémásak lesznek azok a bővítmények, amelyek nem szabványosan hivatkoznak a belépésvezérlő függvényre, hanem a fejlesztő direktben a kódba írta be a wp-login.php fájlnevet.

Mindezek miatt természetesen a bővítmény bekapcsolása előtt olvasd el a leírását, készíts biztonsági mentést a weblapodról, járj el nagyon körültekintően, és ha bármi gondot tapasztalsz, akkor kapcsold ki a bővítményt (vagy töröld a tárhelyedről) és keress egy másikat a WordPress hivatalos oldalán.

Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget a tárhelyszolgáltatódtól, vagy valakitől, aki biztosabban mozog a számítástechnika világában. Ha gondolod, minket is megbízhatsz ezzel a feladattal – kérlek, írj a tamogatas [@] pagonymedia [.] hu e-mail címre.

 

A számítógépes bűncselekmények mindenkit érintenek, ezért nagyon fontos, hogy összefogjunk, és mindenki mindent megtegyen annak érdekében, hogy a weboldalaink ne lehessenek a támadók martalékai. Erősen javaslom, hogy vezesd be a fenti módszert Te is!

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
  Ne maradj le, iratkozz fel! :-) Kérd a blogértesítőt itt »
  1. Pete Zoltán

   Köszönjük Móni!
   Nagyon hasznos kis gyűjtemény!
   Mindezen óvintézkedések mellett a tárhelyszolgáltató is tovább nehezítheti a támadók dolgát. Az én szolgáltatóm pl. megoldotta, hogy amikor az admin felületre akarok belépni feldob egy ablakot, ahol egy általa megadott jelszót kell beírni és csak akkor jutok a saját WP-es bejelentkező képernyőmre. Más szolgáltatónál is láttam már, a Silihost nem tervez hasonlót bevezetni? Egyébként nem túl kényelmes dolog ez a kétlépcsős bejelentkezés, de hasznos…:)

   • D. Bikfalvi Moni

    Szia! Én is láttam már ezt néhány szolgáltatónál. A bejelentkezést valóban megnehezíti, de ettől még a wp-login.php oldal maga megtalálható (csak előtte ott van még ez a kis ablak is).

    Nálunk (azaz a Silihostnál) a gond a wp-login.php elérésekor a felhasználónév+jelszó kombókkal való próbálkozás irdatlan mennyisége. És az mindegy, hogy a feljövő kisablakot próbálják feltörni, vagy a “rendes” belépőablakot. A terhelést az okozza, hogy milliószor próbál újabb és újabb kombinációt. Ezt enyhíti a Limit Login Attempts, amelynél beállíthatod, hogy mondjuk három rossz próbálkozás után tiltsa ki 24 órára, de az a baj, hogy ettől még a többi tízezer botnet tovább próbálkozik.

    Viszont ha át van nevezve az űrlap oldala, akkor a botnet eleve 404-es hibaoldalra fut, tehát nincs űrlap, és nincs hol próbálkozzon a felhasználónévvel és jelszóval, és ez hamar lefogja őket.

    Tehát a lényeg: olyan oldalra kell átdobni a botnetet, ahol egyáltalán nincs űrlap, amin próbálkozhatna, és így nem lesz terhelés sem.

    • Jani

     Szia Móni!
     A múlthéten az történt az egyik weblapommal, hogy a revslider -en keresztül hack-elték. Frissítettem az összes plugin-t, majd ez után hozzáadtam az iThemes Security plugin-t, majd a beállítást követően megnéztem a log naplóját. Számos esetben próbáltak belépni a wp-admin felületen, ezért örömmel láttam itt, hogy erre van egy kész megoldás, melyet most szintén alkalmaztam. Úgy, hogy KÖSZÖNÖM!

     Nem lehet ezek ellen fellépni valahogy, mert a szolgáltató elzárkózik ez elől, de nekünk meg nem csak a weboldal, és annak a hack-elése a probléma, hanem az is, hogy telepítünk sok-sok plugint a védelem miatt, mely majd teljesen be fogja lassítani az oldalt.

    • D. Bikfalvi Moni

     Szia!
     Örülök, hogy hasznodra volt a bejegyzés.
     Nyilván meg kell tennie minden félnek, amit lehet: érdemes olyan tárhelyszolgáltatót választani, aki kifejezetten a WordPress weblapokra specializálódik (pl jó szívvel ajánlom ez ügyben a Profitárhelyet), másrészt a weblaptulajdonosnak is oda kell figyelnie.
     Erről már sokszór volt szó: erős jelszavak, saját gép vírusmentesen tartása, frissítések elvégzése, mentések rendszeres időközönként. Így nincs szükség sok biztonsági bővítményre sem, elég a “Rename wp-login.php”. A nem magyar anyanyelvű robotok az életben nem fognak rájönni, mi a Vezérlőpultod linkje 🙂

    • D. Bikfalvi Moni

     Folyamatosan figyelni kell a bővítményeket, mindig mindent frissíteni, és tényleg csak azokat használni, amelyeket muszáj, a többit törölni (még kikapcsolva is veszélyt jelenthetnek). És érdemes olyan tárhelyszolgáltatót választani, amelynél foglalkoznak a CMS rendszerek védelmével. Ilyen például a Silihost és a Profitárhely is, utóbbit a WordPress Magyarország is ajánlja (és persze mi is 🙂 ).

  2. Pete Zoltán

   Szia! 🙂
   Igen ez teljesen jogos elvárás lenne a tárhelyszolgáltató részéről, mármint hogy a honlaptulajdonosok legyenek proaktívak, de találkoztam már olyannal is, aki hónapokig feléje sem nézett a weboldalának (persze most már azért egyre kevesebben vannak ilyenek), attól hogy várható el hogy a fentiek közül bármelyiket is kivitelezze? Egyébként a felugró ablaknál is van a “Limit Login Attempts” olyannyira, hogy egyszer sikerült úgy letiltanom magam, hogy nem csak az admin felülethez nem fértem hozzá, de még publikus felület is eltűnt, mintha kikapcsolták volna a honlapom (gondolom az IP címem lett letiltva a kiszolgáló szerverről). A legjobb, ha mind a tárhelyszolgáltató, mind a honlaptulajdonos megteszi a szükséges védelmi intézkedéseket, végül is egy csónakban eveznek/evezünk.

   • D. Bikfalvi Moni

    Abszolút egyetértünk.

    Folyton felhívom a figyelmet a frissítés fontosságára, ennek ellenére gyakran találkozom olyan WP oldalakkal, amelyeket legalább egy éve nem frissítettek. Ezért is találtuk ki a karbantartás szolgáltatásunkat – havi 2.400 Ft-ot szerintem megér, cserébe azért, hogy technikailag nem kell aggódni tovább a weblap miatt. Mégis kevés tárhely ügyfelünk veszi igénybe. Őszintén remélem, hogy azért, mert már profin frissítenek 🙂

    A “Rename wp-login.php” telepítése és beállítása alig pár kattintás, fél perc alatt megvan. Persze előtte a biztonsági mentés lehet akár fél óra is, és tudni kell, hová nyúljon az ember. De aki bizonytalan, fordulhat hozzánk, segítünk.

  3. Vámos Katalin

   Megcsináltam a bővítményes verziót, és jelentem: Sikerült! 🙂
   Továbbra is be tudok lépni az új felületen, úgy néz ki, jól működik.
   (A tesztoldalon is megcsináltam, de úgy látom, ott nem is kell.)
   Köszi Móni! 🙂

  4. Vámos Katalin

   Bátorítok rá mindenkit, mivel a Limit Login Attempts bővítménytől naponta több értesítést kaptam arról, hogy letiltotta ezeket spamelő robotokat, és elég nyugtalanító volt látni, milyen kitartóan próbálkoznak a belépő oldal feltörésével.
   Ezentúl ilyen nem történhet!
   Mivel a tárhely védelme közös érdekünk, és nem bonyolult a bővítmény bekapcsolása, ne habozzatok! 🙂

  5. Vali

   Azt mondja meg nekem valaki, hogy kinek és miért érdeke, hogy feltörje a weblapomat? Sosem értettem! Bocs… 🙂

   • D. Bikfalvi Moni

    Ezek a támadók általában hálózatba kötött, “zombivá” avagy robottá tett gépek (ezért hívják őket botnetnek), sokszor a tulajdonosuk tudta nélkül vesznek részt a “munkában”. A lényeg legtöbbször az, hogy erőforrásokat szedjenek össze arra, hogy feltörjenek pl banki rendszereket vagy hasonlókat, ahol értékes adatok vannak. A Te honlapod nem magáért a honlapodért érdekes számukra, hanem a szerver erőforrásaihoz próbálnak meg hozzáférni rajta keresztül.

    Vagy valami ilyesmi… Ha tévedek, majd valaki kijavít. Én kb ennyit tudok a dologról.

  6. Krisz

   Nekem sajna egyik megoldás sem jó. Nálam be van állítva a hálózatkezelő és valahogy nem jön össze, se a bővítményes megoldás, se a két cikk leírása. 🙁 Valami más védelem van esetleg?

  7. Vali

   Sziasztok!

   Kb. ősz óta nem tudom frissíteni a bővítményeimet, se a WordPress-t. Mi lehet az oka? Hogy küszöböljem ki? Kezdek aggódni.

   Köszi, Vali

  8. Vali

   Szia!

   Elkezdi frissíteni, és a végén kiírja, hogy a Bővítmény frissítése sikertelen!
   A WP-t meg egyszer magától frissítette, kaptam egy emailt, hogy a frissítés megtörtént. (Csodálkoztam, mert erre még sosem került sor, mindig azonnal frissítettem.) Ráadásul a sablonomhoz tartozó Short Code- okat sem tudom használni, ha rákattintok, fel sem jön az a húsz lehetőség. Ez kb egy időben történt szerintem. köszi… Vali

   • D. Bikfalvi Moni

    Az, hogy magától frissítette a WP-t, az normális, az alverzióknál ezt csinálja. Tehát a 4.0-t nem, de a 4.0.1-et magától frissíti.
    A többi pedig egyértelműen annak a jele, hogy van egy bővítmény fent, amely összeakad a sablonnal és/vagy a WP 4.0.1 verzióval. Ki kell őket kapcsolgatni és megfigyelni, melyiknél tűnik el a hiba.

    • Vali

     Szia!

     Kikapcsolgattam egyesével őket, de nem oldódott meg sajnos… Ezt írja ki mindegyik kikapcsolás után:

     “Bővítmény frissítése

     Frissítés letöltése: (https://downloads.wordpress.org/plugin/contact-form-7.4.0.2.zip) …

     Frissítés kicsomagolása……

     Legfrissebb verzió telepítése …

     A bővítmény régi verziójának eltávolítása….…

     A régi bővítmény eltávolítása sikertelen.

     Bővítmény frissítése sikertelen!

     Vissza a bővítmények oldalra”

     És törölni sem tudok bővítményt. Most mit csináljak? Van még valami lehetőség?

     Köszönettel, Vali

    • D. Bikfalvi Moni

     A tárhelyeddel van a gond, nincs engedélyezve a könyvtárak távoli írása, és/vagy be van kapcsolva a PHP Safe üzemmód. Ezeket állíttasd át, addig nem fog működni a frissítés a Vezérlőpultról.

     Azt is kérdezd meg, hogy a tárhely megfelel-e a WordPress minimum követelményeinek:
     – PHP futtatási lehetőség (PHP verzió 5.2.4. vagy újabb)
     – SQL adatbázis (MySQL verzió 5.0 vagy újabb)
     – mod_rewrite Apache modul engedélyezettsége
     – PHP SAFE mód ne legyen bekapcsolva
     – GD Library grafikus függvénygyűjtemény

  9. Vali

   Köszönöm szépen, megpróbálom!

  10. Palágyi Adrienn

   Szia Móni,

   Mielőtt olvastam volna ezt a bejegyzést én a Stealth Login nevű bővítményt telepítettem: https://wordpress.org/plugins/stealth-login-page/
   Kérdésem, hogy inkább a rename wp-login.php-t használjam vagy ez ugyanúgy jó lesz??

   Köszönöm!

  11. Ferenc

   A mi oldalunkat is megtámadták rendszeresen az xmlrpc.php fájlon keresztül annak ellenére (!) hogy törölve lett a tárhelyről. Az alábbi megoldással teljes mértékben kizártuk ennek a támadásnak a hátrányait:

   Order Allow,Deny
   Deny from all

   A fenti kódot a .htaccess fájlba kell beilleszteni. Ezek után már senki sem tud hozzáférni, így a védelem teljes és rém egyszerű 🙂

  12. Judit

   Szia Móni!
   Letöltöttem a WP Security Pro-t, elkezdtem beállítani, de csak a Login Security oldalig jutottam. Ott beállítottam a Brute Force Protection-t 3 próbálkozásig és amikor a Mobile authentication mezőben ráklikkeltem a Two Factor linkre, sikerült olyan biztonságba kerülnöm, hogy saját magam sem tudok egyetlen menüpontot sem megnyitni, 403-as hibaüzenetet küld. Valamit nagyon elszúrhattam. Kérlek segíts, mit lehet tenni.

   • D. Bikfalvi Moni

    Annyira nem ismerem ezt a bővítményt, hogy tudjam, de általános tanácsként és megoldásként most azt javaslom, hogy FTP-vel menj fel a tárhelyedre és töröld ezt a bővítményt, akkor legalább már vissza tudsz majd menni az admin felületre.

    És jelzem, hogy a “Rename wp-login.php” bővítmény nagyon sok másikkal összeakad, például az összes Maintenance Mode (karbantartás) bővítménnyel és az összes olyan biztonsági bővítménnyel, amelyben van olyan funkció, hogy módosíthatod a belépési oldal nevét (azaz a wp-login.php fájl cél-linkjét). Ez természetes is persze, hiszen mindegyik ugyanarra a funkcióra céloz. Tehát ne használd őket együtt.

  Szólj hozzá!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  *

  Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

  Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

  Bezárás

  Read previous post:
  Letölthető dokumentumok kezelése WordPressben

  Többször fordultak már hozzánk azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet a WordPressben könnyedén és elegánsan dokumentumokat megosztani illetve letölthetővé tenni....

  Close