A hétvégi idegbaj mára megoldódott! Nagy-nagy köszönet ezért Antal Bélának, tárhelyszolgáltatónk, a Silihost vezetőjének, akinek az iránymutatásai nyomán sikerült teljes mértékben meggyógyítani a WP-Suli Online Tanfolyam oldalát. A következő történt.

Mint végül közösen kibogoztuk, a hibát az okozta, hogy a korábbi tanfolyamok esetében egyszerre legfeljebb 190 résztvevőt importáltam (azaz regisztráltam őket új felhasználóként) a tanfolyam oldalára. Most azonban 476 résztvevő kezdte volna a tanfolyamot, és ez már sok volt a rendszernek.

A tárhelyünkön ugyanis, ahogyan Béla elmagyarázta, Suhosin PHP fut, amelynek a biztonsági beállításai nem engedik, hogy egy php fájl ilyen mennyiségű adatot kezeljen. A 190 még rendben volt, a 476-tól lefeküdt az adatbázis. Tulajdonképpen az oldal működőképes maradt, a leckék elérhetőek voltak, és a régi felhasználók be tudtak lépni, de akik most kaptak felhasználónevet és jelszót (vagy nem kaptak, mert a levelezőrendszerük elnyelte vagy spamként érzékelte a WordPress rendszerleveleit), azok közül sokan nem tudtak belépni, és nem működött az új jelszó kérésének lehetősége sem.

Annyit ugye még tegnap délelőtt sikerült kiderítenem, többek között kedves olvasóim tanácsai nyomán, hogy nem a fájlok sérültek meg (teljes újratelepítés után is jelentkezett a hiba), és nem is vírusos az oldal (semmi nyomát nem találtuk támadásnak). Ebből arra következtettem, hogy az adatbázis sérülhetett meg, de nem tudtam, hogy hol és hogyan javíthatnám ki, hiszen adatbázis-szinten nagyon ritkán kell hozzányúlnom a WordPresshez.

Így aztán, szintén Béla tanácsa nyomán, megkerestem, hogy hogyan kell az adatbázist javítani és optimalizálni WordPress alatt. Erre ugyanis a 2.9-es verzió óta beépített lehetőség van.

Az eljárást azzal kell kezdeni, hogy a wp-config.php fájlba be kell írni a következő sort:

define('WP_ALLOW_REPAIR', true);

A fájlt vissza kell másolni a tárhelyre, majd a böngésző címsorába beírni az alábbit:

http://domainnevem.hu/wp-admin/maint/repair.php

Ekkor ez a képernyő jelenik meg:

 

Adatbázis javítása

 

Ha az “Adatbázis javítása” gombra kattintasz, akkor a rendszer a következő SQL műveleteket hajtja végre: ANALYZE TABLE, azaz elemzi a táblákat, és REPAIR TABLE, azaz kijavítja a táblákat. A javítás eredménye egy ehhez hasonló képernyő:

 

A javítás eredménye

 

Az “Adatbázis javítása és optimalizálása” gombra kattintva a fentieken kívül azt OPTIMIZE TABLE, azaz a táblák optimalizálása műveletet is elvégzi, amelynek végén ez a képernyő fogad:

 

Az optimalizálás eredménye

 

Mindezek után érdemes a fenti, ezeket a műveleteket engedélyező sort kitörölni a wp-config.php fájlból, hogy illetéktelenek ne babrálhassanak az adatbázisunkban.

Ezt az eljárást lefuttattam a tanfolyam oldalán, majd kipróbáltam: és igen! Működik! Ismét lehet új jelszót kérni, és semmilyen hibajelzés nem érkezik. Végre…

Köszönöm még egyszer mindenkinek, akik segítettek, és azoknak külön is, akik kedvesen biztattak. Igazuk volt: megoldottam 🙂 Azaz megoldottuk.

 

A következő bejegyzésemben leírom a Google szerint “bejelentett támadó webhelyek” dolgát, mert vasárnap a gyakorló oldalunk, a multisite-os pagony.net került tiltás alá, így a tanfolyam résztvevői nem tudták használni az oldalaikat. Még áll előttem némi levelezés a Google-lal a témában, de a lényegét már értem a folyamatnak.

Ezzel kapcsolatosan még egy kis türelmeteket kérem.