Az egy héttel ezelőtti bejegyzést még folytatnám egy kicsit: akkor közzétettem, hogy hogyan vegyíthetjük az oldalsávunkban a widgeteket a programozott részekkel, most pedig bemutatom azt a bővítményt, amellyel roppant egyszerűen beállíthatjuk, hogy az egyes widgetjeink hol, melyik oldalak oldalsávjában jelenjenek meg.

Ez a bővítmény a Widget Context (a linkre kattintva töltheted le a WordPress.org oldaláról), szokás szerint kétféleképpen telepítheted: letöltöd és felmásolod a tárhelyedre a wp-content/plugins könyvtárba, vagy a Vezérlőpulton a Bővítmény -> Új hozzáadása menüpontban beírod a nevét a keresőbe és telepíted onnan. Bekapcsolás után ne keresd az új bővítményed nyomait sehol a Vezérlőpult menüjében; egyszerűen annyit csinál, hogy ha belépsz a Megjelenés -> Widgetek menüpontba, és kinyitod bármelyik widgetedet, amely már az oldalsávban van, a widget eddigi beállításai alatt egy új panel nyílik meg. Ezt fogod tehát látni:

 

 

A feladat tehát nagyon egyszerű: be kell jelölni, hogy mely oldalakon jelenjen meg (vagy ne jelenjen meg) az adott widget, sőt választhatsz olyan feltételt is, hogy mutassa vagy ne mutassa a widgetet az olyan oldalakon, ahol a szöveg hossza kevesebb vagy több, mint egy megadott mennyiség. A widgetedhez egy saját használatú jegyzetet is szúrhatsz, ha erre van szükséged.

A fenti képen már az általam magyarra fordított bővítmény képét láthatod. Ennek nincsenek nyelvi fájljai (lásd az előző bejegyzést), hanem egyetlen .php fájlból áll, így ennek az üzeneteit fordítottam le. A magyar változatot letöltheted ide kattintva.

A két ismeretett megoldással tehát többé nincs kifogás: most már mindenki olyan oldalsávot csinál magának, amilyet csak akar. Ha pedig egyáltalán nem kell oldalsáv, még a helye sem, akkor lásd korábbi írásomat az “Oldalsáv nélküli oldalak“-ról.