Hasznos valamilyen kapcsolat űrlapot elhelyezni a weboldaladon, ha azt szeretnéd, hogy a látogatóidnak ne kelljen az e-mail címed után bogarászniuk és kényelmetlenül külön levelet írni, ha privátban szeretnének üzenni Neked – ugyanakkor azt sem szeretnéd, hogy a spam-robotok ellepjék a postafiókodat. (Arra, ugye, figyelmeztetnem sem kell, hogy nehogy kiírd “rendesen” az e-mail címed? Ha a @ jel megjelenik, a robotok képesek kivágni az előtte és mögötte lévő részeket, és – feltételezve, hogy az egy e-mail cím – megpróbálják oda elküldeni a kártékony kódjukat!)

A legismertebb és legáltalánosabban használt kapcsolat űrlap-készítő bővítmény a Contact Form 7. Telepítése és bekapcsolása után saját menüpontot hoz létre a Vezérlőpult alján, erre kattintva néhány mozdulattal beállíthatod az űrlapodat. Szerkeszthető, hogy milyen mezőket kérsz, és azokban melyik kötelező. Küldés után a küldő egy üzenetet lát a weboldalon, Te pedig kapsz egy e-mailt – mindkettő tartalmát beállíthatod. Végtelen számú űrlapot hozhatsz létre, akár minden oldalad aljára tehetsz másikat. Amikor elkészültél, rákattintasz az űrlap kódjára, Ctrl+C, bemész a megfelelő oldalba vagy bejegyzésbe, Ctrl+V, és kész is vagy. A “Címke létrehozása” gombra kattintva további dolgokat is beállíthatsz, például hozzáadhatsz egy spamszűrésre való mezőt. (A kezelőfelület többé-kevésbé magyar, de én kiegészítettem, úgyhogy ha letöltöd innen a magyar nyelvi fájlokat, teljesen magyar lesz.) A szerkesztőfelület és a végeredmény:

 

 

 

Egy másik hasonló bővítmény az Easy Contact. Ez a Beállítások menüpont alá épül be, angol nyelvű, de azért könnyen megérthető. Hasonlóan működik, mint a Contact Form 7, azzal a különbséggel, hogy itt már komoly spam-szűrés is beállítható: kérheted a látogatódat egy egyszerű összeadás elvégzésére, egy kérdés megválaszolására vagy akár mindkettőre. Ez nagy előny, hátrány azonban az, hogy csak egyféle űrlapod lehet egy weblapon, amelyet a megfelelő helyre az [easy-contact] kódrészlet bemásolásával tudsz elhelyezni. A szerkesztőfelület és a végeredmény:

 

 

Ha bármely olyan űrlap-bővítményt használsz, amelyhez nincs biztonsági kérdés vagy Captcha, érdemes használni a SI Captcha bővítményt, amely hozzáad egy ilyet az űrlapjaidhoz.

Megjegyzés: nem mindenki bízik meg az űrlapkitöltőkben, ezért illik az űrlap előtt vagy után kiírni, hogy az űrlap kitöltése és elküldése egy levelet fog küldeni az alábbi e-mail címre – és itt kiírni a címedet, valamilyen antispam formában, pl. így: info [kukac] wp-suli [pont] hu. Ha valaki jobban szeret “normál” e-mailt írni, így megteheti.

 

Van még egy közkedvelt kapcsolat űrlap-készítő, amely a fentieknél jóval többet tud, ez a cFormsII – ezt azonban csak a zárt tagi oldalon mutatom be. El szeretnéd olvasni? Légy a tagunk, és már a Tiéd is lehet! 🙂