A WordPresshez rengeteg sablon található az interneten, nyugodtan beszélhetünk tízezres számokról is, akad köztük ingyenes és fizetős, egyszerű és bonyolult, blogos, portálos, üzleties, családias – csak győzzél válogatni. Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy valami miatt mégsem jó az, ami már kész van, például ha a cégednek van egy markáns arculata, vagy van egy határozott elképzelésed, hogy milyennek kellene lennie az oldaladnak. Ilyenkor érdemes lehet grafikussal megterveztetni a weblapod kinézetét.

A grafikusok azonban nem php-programozók, és többnyire PhotoShopban dolgoznak. Kézenfekvő volt tehát az igény, hogy elő lehessen állítani WordPress sablont PhotoShopban készült grafikai tervekből. A Joomla! esetében már korábban is hallhattunk ilyenről (például a múltkori HAUG workshopon, amelyről én is hírt adtam), azaz egy olyan beépülőről, amely a PhotoShopon belülről segít a sablon létrehozásában, WordPresshez azonban még nem készült ilyen kiegészítő.

Ha rákeresünk a megfelelő kulcsszavakra, kiderül, hogy számos cég foglalkozik ezzel a feladattal, azaz vállalják, hogy a PhotoShop tervekből html+css, WordPress vagy más sablonokat állítanak elő. Nem szeretnék most külön kiemelni egyetlen céget sem, lényeg, hogy nagyjából 40 és 100 dollár közötti árakon dolgoznak, és egyedileg foglalkoznak minden tervvel.

Keresgélés közben azonban találtam egy érdekes kezdeményezést. A Divine nevű alkalmazásról van szó (http://www.divine-project.com/), amely azt ígéri, hogy alkalmas erre a feladatra, azaz képes WordPress sablonokat készíteni PhotoShop tervekből. A szoftver még nincs teljesen kész, nincs is hivatalosan publikálva, de már működik. Béta-tesztelőket keresnek, és addig is, amíg mindennel elkészülnek, teljesen ingyenesen letölthető és használható az alkalmazás.

Divine Project

Ha tehát van egy kis időd és érdekel ez a terület, hajrá! Töltsd le, próbáld ki, légy béta-tesztelő! Várom a tapasztalataitokat a témában!

Megjegyzés: vannak egyéb módszerek is saját sablon készítésére, át lehet kódolni egy meglévőt, ha értesz hozzá, vagy ott van például az Artisteer (http://www.artisteer.com/) – ez egy fizetős program, amellyel egyedi színű és elrendezésű, ám kissé behatárolt stílusú sablonokat készíthetsz magadnak programozói tudás nélkül is.