A WordPress rendszer rugalmasságát, sokoldalúságát a széles körben elérhető bővítmények biztosítják. Ezek általában (mint maga a rendszer és a legtöbb sablon is) személyes és céges használatra is ingyenesek (bár van kivétel). Melyek a legfontosabbak, amelyeket mindenképpen érdemes telepíteni már az induláskor?

A legeslegelső véleményem szerint az Akismet, amely egy rendkívül hatékony és megbízható, a tetejében tanítható spam-szűrő, azaz az illetéktelen (sokszor robot-)hozzászólásokat szűri ki és távolítja el a WordPress oldalunkról. Ezt a bővítményt annyira fontosnak tartják, hogy alapból a WordPress csomaggal együtt érkezik. Egy korábbi bejegyzésben (“Az első öt tennivaló“) már említettem, hogy ezt a lehető leghamarabb érdemes bekapcsolni, a működéséhez szükséges API kulcsot pedig az Akismet weboldalán lehet igényelni. Ez a bővítmény az a kivétel, amelyet a cikk elején említettem: ha cégként használod a WordPresst, vagy ha a blogoddal 500 $-t meghaladó bevételre teszel szert, akkor céges (fizetős) API kulcsot kell kérned. Ezenkívül érdemes további védelmi rendszereket is csatasorba állítanod: ajánlom az AntiVirus nevű bővítményt, valamint a WP Security Scant.

Minden weboldalnál fontos, hogy legyen beépítve statisztikája. Remek és ingyenes megoldás erre a Google Analytics, de nehézkes lenne a WordPress oldalba illeszteni a működéséhez szükséges html-kódot . Erre találták ki a Google Analyticator nevű plugint, bekapcsolása után meg kell adnod az Analyticstől kapott azonosítódat, és a statisztikai eredmények (a leglátogatottabb bejegyzéseid, ezeket hányan olvasták, honnan érkeztek a látogatók, milyen kulcsszavakra kerestek) nagyon kényelmesen, egyenesen a Vezérlőpultodban fognak megjelenni.

FRISSÍTÉS: a bővítmény új változata már másként működik.
Lásd: https://www.wp-suli.hu/kezdoknek/bovitmenyek-alapok/megis-van-google-analyticator

Manapság már elengedhetetlen, hogy kapcsolatot tarts a közösségi oldalakkal, a Twitterrel, a Facebook-kal és a többivel, és hogy egyszerű megosztási lehetőséget kínálj az olvasóidnak. Számtalan szebbnél szebb megosztóikon-gyűjtemény van, az én kedvencem a Sociable (de ez igazán csak ízlés kérdése), a WP-To-Twitter bővítmény segítségével pedig új bejegyzéseid megjelenésekor automatikus üzenetet küldhetsz a Twitter profilodra. Ha a Facebook-on beállítod a Selective Tweets nevű alkalmazást, és a WordPress üzenetek végére egy #fb-t biggyesztesz, akkor az új bejegyzésed híre a Facebook oldaladon is megjelenik majd. Mivel a bejegyzések is időzíthetőek, ezzel a módszerrel előre megírhatsz pár bejegyzést, majd elmehetsz a tengerpartra a koktéloddal 🙂

Ha szeretnéd, hogy az olvasóid könnyen feltehessenek Neked személyes kérdéseket (azaz nem hozzászólásként, hanem egyenesen Veled, e-mailben kommunikálhassanak), de nem akarod ehhez kiírni az e-mail címedet az oldalra, akkor használj kapcsolat-űrlapot. Kitűnő választás erre a célra a Contact Form 7, amely magyarul is tud, és rendkívül egyszerű a használata.

Végül még egy hasznos bővítmény: a Subscribe To Comments segítségével az olvasóid a hozzászólásuk beírásakor kérhetik, hogy az utánuk következő hozzászólásokról e-mailben értesítést kaphassanak.

 

Hogyan jutsz hozzá a szükséges bővítményekhez a legegyszerűbben? A Vezérlőpulton a Bővítmény -> Új hozzáadása menüpontban kereshetsz a bővítmények között kulcsszavak alapján, és ha a tárhelyed könyvtárai írhatóak (lásd a “Frissítés egy kattintással?!” című bejegyzést), akkor ezeket azonnal le is tudod tölteni és telepítheted ebből a menüpontból. Figyelj oda, hogy a bővítményeket minden esetben a WordPress hivatalos oldaláról töltsd le.