A WordPress rendszer egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy rengeteg, szebbnél szebb ingyenes sablon közül választhatunk a honlapunk felépítéséhez. A kedves fejlesztők pedig folyamatosan jönnek ki egyre újabbakkal. Hogyan válasszunk és hogyan állítsuk be a sablonunkat?

Ha rákeresel az interneten (“free wordpress templates”), rengeteg gyűjtőoldalt fogsz találni, amelyről ingyenes sablonokat tölthetsz le. A céges oldalunkra is készítettem egy ilyen összefoglalót, ide kattintva nézheted meg. Nézz körül, válaszd ki, melyik a legszimpatikusabb a számodra, és töltsd le magadnak az összecsomagolt (.zip kiterjesztésű) fájlt, amely tartalmazza a sablonod valamennyi szükséges részét. Ha magyarul, a magyar oldalak között keresel (“ingyenes wordpress sablonok”), akkor találhatsz magyarra lefordított sablonokat is, és egy gonddal kevesebb.

A WP-Suli Alapozó Tananyag is tartalmaz tíz gyönyörű, friss, magyarra fordított sablont.

 

Mire figyelj a sablonod kiválasztásánál?

 

Tudnod kell, hogy ha a sablon betűtípusa, színei, elrendezése tetszik, akkor a többit figyelmen kívül hagyhatod. Ne foglalkozz azzal, hogy például reklámok vannak benne, ezeket egyetlen kattintással ki lehet kapcsolni. Ne dönts egy sablon ellen pusztán azért, mert nem tetszik a fejléckép, hiszen azt ki lehet cserélni. Ami adott, azok a színek és az íráskép, meg az elrendezés (egy oldalsáv vagy kettő, azok kétoldalt vagy egy oldalon), de az, hogy milyen modulok vannak az oldalsávban, már szabadon választható.

Sokszor kérik tőlem, hogy ajánljak olyan sablont, amelyben ilyen vagy olyan funkció van, vagy éppen nincs. Ilyenkor mindig az a válaszom: bármelyiket át tudom alakítani úgy, ahogy kéred. Sokszor az a gond, hogy “a menüpontok ne a fejléckép fölött legyenek, hanem alatta”, vagy “ne csak a Twitter legyen kint az oldal tetején, hanem a Facebook is” és így tovább.

Ezeket nem a sablon határozza meg! Helyesebben alapból igen, de ha már felismered, hogy a php fájlokban az egyes kódrészletek mire valók (márpedig ha végighaladsz velem az úton, akkor ezt Te is tudni fogod a végére!), akkor nem jelenthet gondot az egyes részletek ide vagy oda mozgatása, és így egy teljesen egyedi kinézetet alakíthatsz ki a weblapod számára.

 

Hogyan kell telepíteni a sablont?

 

Mi sem egyszerűbb ennél. Miután letöltötted a sablont, csomagold ki a Total Commanderrel (vagy valamilyen egyéb Unzip programmal), majd a keletkező könyvtárat másold be FTP-vel a wp-content/themes alkönyvtárba.

(Ha valamit nem értesz ebből, nézd meg a szótárban, vagy olvasd el a korábbi bejegyzéseket!)

Ezután a Vezérlőpulton válaszd a Megjelenés menüpontot, itt látni fogod az elérhető sablonok előnézeti képét. Válaszd ki  azt, amelyiket használni akarod, kapcsold be, és készen is vagy.

Ha a sablonod angol nyelvű üzeneteket mutat, ezeket érdemes magyarra fordítani – sokkal csinosabb lesz így a blogod. Ezt szintén a Megjelenés menüpontban teheted meg, itt kattints a Szerkesztőre, és látni fogod az összes fájlt, amely a sablonodhoz tartozik. Kicsit molyolós munka fájlonként átírni az angol nyelvű üzeneteket magyarra, de megéri. Csak arra vigyázz, hogy nehogy valamilyen változó nevét is átírd véletlenül – nekem sikerült ezt a hibát elkövetni az első WordPress blogomnál, és amíg rá nem jöttem, mi a gond, nem lehetett hozzászólni a bejegyzéseimhez…