Néha olyan problémákba futok bele imádott WordPress-emmel kapcsolatban, amelyek egy időre némileg csökkentik az imádatomat. Aztán persze rájövök, hogy nem is ő volt a hibás, és újra szent a béke. A tanulópénzt sajnos meg kell fizetni… Még akkor is, ha egészen vad oka van a tapasztalt hibának.

 

Először egy jó tapasztalatról. Miután többtucatnyi oldalon frissítettem a motort a 3.0 verzióra, a hét egyik feladata a 3.0 telepítése volt új tárhelyre. Ez nagyon kellemes csalódás volt – minden a szokásos menet szerint történt, percek alatt kész is volt, egyetlen kivétellel: indulás előtt most már nemcsak az alapértelmezett admin felhasználónevet lehet megadni, és nemcsak a WordPress által generált krikszkraksz jelszóval lehet először belépni, hanem rögtön a telepítésnél saját felhasználónevet és saját jelszót lehet megadni.

Mi ennek az előnye? Biztonsági okokból érdemes nem használni az admin felhasználót, ezért a 2.9.2 verzióig azt javasoltuk, hogy az első belépés után azonnal hozz létre egy új felhasználót, lépj ki, lépj be az újjal, majd töröld ki az admint. Mostantól erre nincs szükség! (Csinálhatom újra az Alapozó Tananyagomat 🙂 )

 

Most pedig a feketeleves. Írtam már arról, hogy hogyan lehet oldalsáv nélküli statikus oldalakat létrehozni. Tegnap egy ilyen weboldalt kellett beállítanom. Háromféle oldalra volt szükség: a főoldalon ne legyen oldalsáv és ne legyen kiírva az oldal címe sem. A többi statikus oldalra szintén ne kerüljön oldalsáv, viszont itt legyen kiírva az oldal címe. A harmadik oldalsablon az alapértelmezett: vagyis a blogbejegyzések mellett jelenjen meg az oldalsáv, mint rendesen.

Létrehoztam tehát az alapértelmezett page.php oldalsablon két klónját, az egyiket elneveztem home.php-nak, ebből kivettem az oldalsáv meghívását és a cím kiírását, a másik neve static.php lett, ebben a cím megmaradt, az oldalsávot kivettem. Nem tudtam, de ezzel máris elkövettem egy olyan hibát, amelyre semmilyen előzetes tudás nem készíthetett fel.

A munkámmal elégedetten végignéztem az újonnan elkészített oldalakat, minden rendben volt. Majd rákattintottam a blogbejegyzések oldalára – és leesett állal bámultam az oldalsáv nélküli, cím nélküli, metaadat nélküli bejegyzések sorára…

Mi történhetett? Hamar szemet szúrt, hogy a blogbejegyzések oldalának címe az volt, hogy Hírek, és a Közvetlen linkek beállítása miatt az oldal linkje így az lett, hogy www.domainneve.hu/hirek. Viszont az alapértelmezett kategória neve is az volt, hogy hirek, így a bejegyzések közvetlen linkje is így kezdődött. Lehet, hogy ez a baj?

Nem ez volt. Átállítottam a közvetlen linkeket. Átneveztem a bejegyzések oldalát. Még egyszer ellenőriztem a két új sablonfájlt. Letöröltem az összes fájlt és újra feltöltöttem.

Semmi nem változott.

Végső kétségbeesésemben arra gondoltam, hátha magába a WordPress adatbázisába került be valami kis piszok, amit én nem tudok kiszedni. Úgyhogy letöröltem az adatbázist, létrehoztam egy újat, újra feltelepítettem a motort, és újra létrehoztam az oldalakat, bejegyzéseket, kategóriákat, címkéket, beállítottam a beállítanivalókat…

Semmi nem változott.

Ezen a ponton már szótlanul meredtem a képernyőre. Mi lehet a baj? És ekkor jött az isteni szikra… a home.php-t átneveztem kezdo.php-ra, a static.php-t statikus.php-ra.

És megjavult az oldal!!!

A tanulság egyértelmű. A WordPress rendszer fejlesztői angolul dolgoznak, angolul gondolkoznak, angolul fejlesztenek. Sosem tudhatod, hogy egy angol szó hol szerepel, mibe nyúl bele, hol használják változóként. Alkalmazd tehát inkább a szép magyar nyelv szavait, ha át akarsz szerkeszteni bármit – az biztosan nem fog összeakadni semmivel.

Örülsz, hogy megfizettem helyetted ezt a tanulópénzt? 😉