Mire lesz szükséged, ha saját tárhelyre telepített WordPress rendszert szeretnél? Részletes telepítési leírás lépésről lépésre, videóval. Itt kezdd a weblapod felépítését!

 

“- Hol is kezdjem?”

“- …mondjuk az elején?…”

 

Minden a fejben dől el, idézik sokan a manapság divatos mondást, úgyhogy ha fejben már eldöntötted, hogy a WordPress lesz a Te blogod vagy weblapod motorja, akkor ideje fizikailag is tenned érte, hogy odakerüljön minden elem, ahol annak lennie kell. Jó, jó, de hogyan?

A WordPress híres arról, hogy akár öt perc alatt fel lehet telepíteni, de azért ehhez kell egy kis előkészítő munka. Ehhez három dologra lesz szükséged: egy tárhelyre, a WordPress programra, és egy adatbázisra. Nézzük sorban ezeket.

Tételezzük fel, hogy tudod, mi az a domain-név, és mi az a tárhely. (Ha ezek sincsenek meg, akkor kezdd itt: webdesign szótár.) Ha még nincs saját domain-neved és tárhelyed, akkor szerezz be egyet; rengeteg szolgáltató van a piacon, különböző feltételekkel, ebbe nem szeretnék belemenni – ha nincs időd vacakolni ezzel, és megbízol bennem, válaszd a mi cégünket, semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint mások, sőt 🙂

Ha ez megvan, és esetleg már volt valami a tárhelyeden, egy korábbi weblap-kezdemény, amelyre nincs szükséged, akkor törölj le mindent róla, de ha akarod, egy külön alkönyvtárba is feltöltheted a WordPresst. Ehhez FTP-kapcsolatra van szükséged; ha nem tudod, mi az, kérdezd meg orvosodat, gyógyszerészedet, vagy inkább ne is, hanem nézd meg a szótárban, és aztán gyere vissza ide.

Ha még nincs meg, ajánlom, hogy töltsd le a Total Commandert és barátkozz meg vele, magyar nyelvű, shareware (azaz harminc napig ingyenesen használható, utána regisztráltatni kell egy csekély összegért), rengeteg mindenre jó, és WordPress-telepítésnél nincs párja.

A második dolog, hogy le kell töltened magát a WordPress motort. Ja, azt nem mondtam, hogy az ilyen letöltött holmik mindig összetömörítve érkeznek (legtöbbször .zip fájlként), tehát használat előtt ki kell csomagolni őket – még egy dolog, amire a Total Commander kiválóan alkalmas.

A harmadik pedig az adatbázis. Ha magad piszkálhatod a tárhelyed kezelőfelületét (mondjuk a CPanel vagy a Plesk kezelőfelület segítségével), akkor létre kell hoznod egy SQL adatbázist – ha pedig ez kínaiul hangzana Neked, akkor kérd a tárhelyszolgáltatód segítségét. Ő érteni fogja.

Miután létrejött az adatbázis, három dolgot kell tudnod róla:

1. mi a neve,

2. mi a hozzá rendelt felhasználó neve, és

3. mi a felhasználóhoz rendelt jelszó.

Amikor ezek megvannak, és kitömörítetted a WordPress programot valahová a gépeden, akkor kikeresed benne a wp-config-sample.php nevű fájlt, és megnyitod a Jegyzettömbbel, vagy ha van ilyesmi a gépeden, akkor egy html-szerkesztővel, mint amilyen például a PSPad Editor. Nehogy Wordöt használj, mert az elrontja! Megnyitás után a Mentés másként paranccsal mentsd el wp-config.php néven, a megfelelő helyekre írd be a tárhelyszolgáltatódtól kapott fenti három adatot (cseréld ki az adatbázisodneve, felhasználóneved, jelszavad szavakat a megfelelőekkel a 20., 23. és 27. sorokban), mentsd el, és készen is vagy.

Ezek után semmi más dolgod nincs, mint hogy az összes fájlt felmásolod a tárhelyedre az FTP-programod segítségével (lásd Total Commander), majd elindítod a böngésződet (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, vagy amit éppen használsz), és a címsorba beírod ezt:

http://domainneved.hu/wp-admin/install.php

(Természetesen a domainneved.hu helyére az igazit írd… és ne felejts el a végén Entert nyomni :-))

Ekkor elindul a WordPress telepítés. Néhány másodperc múlva megkéri, hogy nevezd el valaminek a blogodat – teljesen mindegy, mit írsz ide, ez később bármikor megváltoztatható -, és adj meg egy e-mail címet, amely a továbbiakban az adminisztrációs cím lesz, azaz ide kapsz majd minden értesítést. Ezzel tulajdonképpen kész is vagy: kapsz egy jelszót, amelyet másolj ki, lépj tovább a belépési felületre, ott a felhasználónévhez írd be, hogy admin, a jelszóhoz az előbb kapott jelszót, katt a Bejelentkezés-re, és máris megérkeztél a blogod Vezérlőpultjára.

Ilyen egyszerű.

Az alábbi videó élőben is bemutatja, amit fentebb elolvashattál – remélem, ezzel együtt már teljesen világos, mit kell tenned. Ha nem, kérdezz!

MEGJEGYZÉS: ez a videó még 2010 februárjában készült, és azóta se volt időm újat csinálni, elnézést… A WordPress azóta számos frissítésen esett át, és a telepítés folyamata is változott egy kicsit – annyiban, hogy már nemcsak admin lehet a felhasználónév, és nem automatikusan adja a jelszót, hanem Te adhatod azt meg – de ettől függetlenül a lényeg ma is ugyanez. (Előbb-utóbb összeszedem magam, és gyártok egy új videót…)