Megjelent a régóta várt új verzió – a WordPress 3.1 számos meglepetést tartogat, a leglátványosabb az, hogy határozottan “.com-os” irányba ment a megjelenése – azaz ha be vagy jelentkezve, az oldalad tetején (a wordpress.com-os blogokhoz hasonlóan) egy szürke csíkban láthatod és egyetlen kattintással elérheted a legfontosabb menüpontokat.

Sok időm nem volt még tesztelni a szokás szerint egy jazz-zenészről, ezúttal Django Reinhardt gitárosról elnevezett új verziót, amellyel kapcsolatban Automatticék azt ígérték, nem kell hozzá megvárnunk a Húsvétot, és meg is tartották az ígéretüket 🙂 – de pár helyen már észrevettem újdonságokat. Aztán hogy kinek fognak tetszeni ezek és kinek nem, az már ízlés dolga.

Más lett például az Export funkció: kiválaszthatjuk, hogy az összes tartalmat, vagy csak a bejegyzéseket, vagy csak az oldalakat mentjük el, viszont többé nem válogathatjuk le a tartalmat szerzők szerint, ha épp ezt szerettük volna. Más lett a bejegyzésekben a linkek beszúrásának illetve szerkesztésének ablaka – ez kifejezetten jobban néz ki és használhatóbb is így (szerintem): az új ablakban nyitás eleve be van pipálva, és sokkal könnyebb lett a már meglévő tartalmakhoz (tehát a korábbi saját bejegyzéseidhez / oldalaidhoz) történő linkelés. Kevesebb ablakkal indul a Vezérlőpult alapértelmezésben – de ha olvastad a múltkori bejegyzésemet, akkor már úgyis átvariáltad magadnak a Képernyő beállításait 🙂

A legfontosabb és leglátványosabb viszont kétségtelenül az Admin bar, ahogy ők hívják, azaz a WordPress oldalad külsején (tehát nem a Vezérlőpulton!) felül látható sötétszürke csík a legfontosabb funkciókkal. Ez hasonló ahhoz, amit akkor láthatsz, ha a wordpress.com-on regisztráltál magadnak ingyenes WordPress blogot. Akárhol is jársz így az oldaladon, tényleg semmitől nem vagy messzebb, mint egy kattintásnyira.

A fejlesztők számára is van jónéhány újdonság, de ez számodra szerintem most nem érdekes 🙂 – az viszont igen, hogy számos oldalon kipróbáltam már, minden rendben van, minden működik, úgyhogy hajrá: lehet bátran frissíteni.

És lehet írni ide a hozzászólásokhoz az észrevételeket az új verzióról! 🙂