Még számomra is hihetetlen, de ez a századik bejegyzés a WP-Suli szakmai blogban! Egy éve, négy hónapja és tizenöt napja jelent meg az első, azóta 1.390 hozzászólásban beszéltük meg a WordPress rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainkat, és már megszámolni sem tudom, hány e-mailben nyújtottam segítséget Nektek. Az elmúlt hetekben is jó pár kérdésre válaszoltam, és a válaszok között sok olyan volt, amelyek mindenkinek érdekesek lehetnek.

Lássuk, miben tudtam segíteni mostanában!

 

Feltelepítettem a tárhelyemre a WP-t, fel is települt, létrehozta az adatbázist – ez OK, be is tudok lépni a WP kezelőfelületére. DE ha beírom a domaint és az oldalt meg akarom nézni, akkor nem adja a megszokott WP alapoldalt, hanem a tárhelyem belépési felületét hozza fel! Mit rontottam el?

A hibának nagyon egyszerű az oka: a tárhelyszolgáltatód feltett egy ideiglenes oldalt a tárhelyedre, ezt látod. Mielőtt a WordPresst telepítetted, ezt el kellett volna távolítanod. De semmi gond, megoldható most is: töröld le az index.html nevű fájlt, az csinálja ezt az oldalt. Az index.php viszont a WordPress része, arra szükséged lesz, tehát légy óvatos, figyelj, hogy mit törölsz!

Ha tudod, mit csinálsz, kitörölheted a többi felesleges mappát is, amit az ideiglenes oldal csinált, a WP működéséhez csak három könyvtárnak kell lennie: wp-admin, wp-content és wp-includes, a gyökérben pedig 27-29 db fájlnak (attól függően, hogy a licensz és readme fájlok fent vannak-e vagy sem). Minden más törölhető.

A Google-ban egy fura szöveg jelenik meg a találatnál, mint leírás, egészen pontosan a honlapom jogi nyilatkozatának egy része. Hogyan tudom ezt megváltoztatni?

Sajnos ez nem befolyásolható, vagyis nem teljesen. Annyiban igen, hogy minden bejegyzésnél, oldalnál és persze az All-In-One-SEO-Pack nevű bővítményben is ki tudod tölteni a description részeket, meg a kivonatot (ahol van). De hogy ez mennyire befolyásolja a Google-t, azt csak ők tudják, vagy talán még ők sem 🙂 Nem árulják el, hogy pontosan mi alapján kerül ki a leírás, és mindig változik. És az sem mindegy, hogy mire keresve találtad ezt. Mert pl én is rákerestem valamire a honlapod témájából, és teljesen jó, releváns szöveget láttam a leírásnál. Szóval fontos tudni, hogy nem mindig ugyanaz a leírás!

Nekem csak arra volna szükségem, hogy a különbözö aloldalaknál individuális oldalsávokat tudjak használni. Lehetséges ez?

Vannak erre a feladatra ingyenes bővítmények, körülnéztem a témában. Korábban például már írtam a “Widget Context” nevű bővítményről (https://www.wp-suli.hu/haladoknak/meg-egy-kis-oldalsav/), de vannak még mások is. A “Graceful Sidebar Plugin” például (http://wordpress.org/extend/plugins/graceful-sidebar-plugin/) létrehoz egy saját widgetet, és ez csak akkor jelenik meg, ha az adott oldalon a szerkesztőben alul megadod a címét és a tartalmát. A többi widget közé el lehet ezt helyezni, a többi minden oldalon meg fog jelenni, ez csak akkor, ha az adott odalhoz be van állítva. Természetesen ha semmi más widget nincs megadva, akkor csak ez az egy jelenik meg. A kényelmetlenség csak annyi, hogy ide csak szöveget vagy html kódot lehet tenni, WordPress widgetet (php-ban megírva) nem. Viszont pl hirdetések megjelenítésére ez kiválóan alkalmas.

Találtam még pár hasonlót, volt, amelyik a leírás szerint widgeteket is képes így kezelni (“Core Sidebars” – http://wordpress.org/extend/plugins/core-sidebars), de ez, úgy látszik, még nincs frissítve, mert noha kényelmesebb a kezelése, viszont sajnos nem működik a WordPress 3.1 alatt…

Mindenesetre javaslom ilyen esetekre a keresést a http://wordpress.org/extend/plugins/ oldalon, hiszen itt többezer bővítmény között lehet keresni.

Eldöntöttem, hogy az ajánlásod alapján megveszem a Silihost Autorespondert, meg is néztem a tájékoztató oldalt, de nem tudom eldönteni, melyik csomagot válasszam. Te mit javasolsz?

Mindenképpen az 1. változatot válaszd, hogy az ő szerverükön legyen telepítve a rendszer. Azon belül mindegy, melyiket választod – ha az éves díjat, akkor mindig 12.700 Ft-ot fizetsz évente, ha a másikat, akkor 26.000-et fizetsz egyszerre, majd utána egy kisebb összeget éves díjra. De semmiképp nem javaslom, hogy a saját tárhelyedre telepítve kérd a rendszert. Egyrészt azért, mert akkor Neked kell gondoskodnod a frissen és biztonságos állapotban tartásáról, másrészt meg azért, mert a Silihostnál az Autoresponder egy teljesen külön erre a célra használt szerveren fut, és ez minden szempontból jobb, mint ha a normál, a honlapod rendszerét futtató tárhelyszerveren lenne, és azt terhelné.

(1) A sablonomban van egy diavetítés a főoldalon, és abban mindig a legfrissebb néhány bejegyzés látszik. De én azt szeretném, ha ez nem így lenne, hanem fix lenne a tartalmuk, és alattuk látszódnának az új bejegyzések. Meg lehet ezt csinálni?

A diavetítőben ki kell választani, hogy melyik kategória utolsó x bejegyzése kerüljön bele. Én a pagonymedia.hu oldalon csináltam egy külön kategóriát erre, és abban csak az az x db bejegyzés van, tehát a slider tartalma nem változik akkor sem, ha utána írok új bejegyzést, mert azok más kaetgóriában lesznek, így nem kerülnek bele a sliderbe.

(2) …ez jó megoldás is lenne, azonban én ebben az esetben nem szeretném, ha ez a kategória látszana vagy másképp elérhető lenne az oldalon. Szóval a slider jó, ha egy kategóriát jelenít meg, de ez a kategória nem kéne, hogy szerepeljen máshol is az oldalon. Ezt sem tudom, hogy hogyan kell beállítani 🙁

Ha egyedi menüket használsz, akkor Te mondod meg a sablonnak, hogy mi látszódjon és mi ne. A menüpontok lehetnek ugye statikus oldalak vagy kategóriák vagy egyes bejegyzések.

De még ha a hagyományos wp-s menüt használnád is, abban is lehet olyan paramétert adni a wp_list_categories függvénynek, hogy exclude és meg kell adni a kategória ID-jét, és akkor azt nem jeleníti meg – illetve van erre plugin is.

De az egyedi menü használata a legegyszerűbb.

Plusz még egy trükk: a szóban forgó x db bejegyzést keltezd régebbre, mint a normál bejegyzések, és akkor nem kavar bele olyan esetbe sem, amikor valaki az egész blogot kilistázná. Bár Nálad úgysincs bejegyzések oldala, ugye? Mert az időrendben kiírja az összes bejegyzést. De ha van, akkor is ezek leghátra kerülnek, tehát nem lesznek zavaróak.

Most raktam fel először hanganyagot a blogra, és az a gondom vele, hogy mikor kinyílik a lejátszó, akkor szeretnék mellé tenni egy linket vissza a blogra. Remélem, van rá lehetőség.

Ezzel a megoldással, ahogy beillesztetted a hanganyagot, a felhasználó saját (a saját számítógépén levő) Media Playere fogja lejátszani a hanganyagot. Abba nem tudsz linket tenni. Viszont amikor vége a hanganyagnak, és bezárja a Media Playert, akkor megint a Te oldaladon találja magát. Tehát nem kell változtatnod semmit, így is visszakerül az oldaladra a látogató.

Használhatsz erre a célra valamilyen bővítményt is, például az “Audio Link Player” nevűt (http://wordpress.org/extend/plugins/audio-link-player/), de az csak mp3 fájlokat játszik le. Vagy kereshetsz más bővítményeket, amelyek hanganyagokat tesznek fel a blogba szépen beállítva, rengeteg van belőlük.

Nálam statikus oldal van beállítva kezdőlapnak, és ott nem működik a pagenavi. Ha nem állítom be kezdőlapnak a statikus oldalt, akkor viszont gond nélkül működik. Mi lehet a gond?

A pagenavi arra való, hogy ha a bejegyzésekből több van, mint egy oldalnyi, akkor az oldalak között lehet lapozni. Ebből következik, hogy ha statikus oldal a kezdőlap, abból csak egy van, tehát ott nincs mi között lapozni. Ilyenkor ha készítesz egy üres, pl “Blog” című oldalt és azt jelölöd meg a bejegyzések oldalának, akkor ott működni fog a pagenavi.

A Google website optimizerrel szeretnék egy A/B tesztet csinálni a weblapomhoz. El is készítettem a két oldal verziót és a konverziós oldalt is, ahogy a Google kérte. De a következő lépésben el is akadtam. Ugyanis a <head> tag után kellene mind a három oldalon be rakni a google scripjét. Igen ám de WordPressben az egyes oldalak kódjához ilyen szinten nem férek hozzá. Az meg ugye jelen esetben nem járható, hogy a szerkesztőben a fej részbe illesztem a scriptet. De akkor vajon mi a megoldás?

Csináld meg a három oldalt. “Játszd le” az elsőt a böngésződben, azaz nézd meg. Jobb egérgombbal kattints, az egész html kódot mentsd ki a saját gépedre egy index.html nevű fájlba. Nyisd meg a fájlt egy html szerkesztővel és szúrd be a szükséges kódot. Készíts egy alkönyvtárat FTP-vel a tárhelyeden (pl http://www.domainneved.hu/egyikteszt/). Ide másold fel az előbb elkészített index.html fájlt. Ismételd meg ugyanezt az eljárást a másik két oldallal is. A Google-ban állítsd be, hogy a három cél ez a három alkönyvtár legyen. És kész.

Ez így érthető? 🙂 Programozó vagyok, bocs 😀

A Home menüpontom beduplázódott. Hogyan tudom eltüntetni a másodikat? A menüpontok sorrendjét is szeretném megváltoztatni. Hol lehet ezt elvégezni?

Ha jól látom, a főoldalnak egy statikus oldal van megadva, és ezért van a duplázás. Ha bele mersz nyúlni a kódba, a header.php fájlból kell kivenni ezt a részt, a wp_list_pages elől azt a <li> és </li> közötti részt, amely a Home szót kilistázza. A menüpontok (azaz az oldalak) sorrendjét pedig úgy tudod megváltoztatni, ha beállítod az oldalak sorrendjét (a szerkesztőben tudod ezt megtenni).

De ennél sokkal jobb megoldás, és a kódban sem kell turkálnod, ha a sablonod támogatja az Egyedi menük használatát. Erről itt írtam bővebben: https://www.wp-suli.hu/haladoknak/sajat-menuk-letrehozasa/

Megnéztem az oktató videót, de az Akismet spamszűrőhöz a kulcsot nem tudom megkérni. Amikor a kulcs kérésére kantintok, egész más oldal jön be és fizetés, már nem ingyenes? Vagy ilyenkor mi a teendő?

Az Akismet is frissített azóta az oldalán, sőt folyamatosan változtatják, most kicsit másként néz ki, mint a videóban. Van három doboz, cégeknek (Enterprise) 50 dollár havonta az ára, a Pro (ha keresőtevékenységet folytatsz a blogoddal) 5 dollár havonta, most éppen a harmadik a Personal változat, itt Te döntöd el, hogy mennyit fizetsz. Itt az űrlap mellett jobbra van egy csúszka, alapból évi 36 dolláron áll, ezt kell elhúzni balra nulláig, kitölteni az űrlapot, így ingyenes, és az API kulcsot megkapod e-mailben.

 

Ez eddig csak tíz “apró” WordPress trükk volt, nem száz 🙂 – de talán elég is ennyi egyszerre. Folytatom majd, szokás szerint, és ha Neked volna kérdésed, tedd fel itt a hozzászólások között! Sok sikert továbbra is!