Az SSL tanúsítvány azt jelzi, hogy a weblap és a látogatója közötti adatforgalom titkosított csatornákon keresztül történik, és így illetéktelenek nem tudnak ebbe “belehallgatni”. Meglétét egy weblapra kívülről ránézve úgy látod, hogy a weblap linkje https-sel kezdődik sima http helyett, valamint egy kis zöld lakat és a “Biztonságos” szó is látszik a böngésző címsorában (lásd pl https://uk.godaddy.com/).

Ez elsősorban olyan weblapoknál érdekes, amelyeknél bankkártyás fizetés van, ezeknél kötelező is. A normál weblapoknál (ha még jelszó sem szükséges a használatukhoz) azt gondolhatnánk, hogy nem sok értelme van, viszont a Google kijelentette tavaly, hogy fokozatosan bevezetik, hogy a https-es oldalakat előnyben részesítik a keresőben. Főként emiatt lett ez téma az elmúlt néhány hónapban.

Az SSL tanúsítványnak több fokozata van, a profi (fizetős) változatnál már nemcsak https és egy kis zöld lakat jelzi a titkosítást a böngésző címsorában, hanem a cég neve is ki van írva (lásd pl https://www.elegantthemes.com/)

Vannak azonban ingyenes SSL tanúsítványok is – például a Profitárhelynél elhelyezett weblapok esetében is ingyenes ez a szolgáltatás, csak kérned kell tőlük, és beállítják. (De mostanra már a legtöbb tárhelyszolgáltató kínálja ugyanezt – kérdezz rá a sajátodnál!)

A legszélesebb körben (tárhelytől függetlenül) elérhető ingyenes SSL szolgáltatás a Let’s Encrypt. A többek közt a Mozilla, a Chrome, a Facebook és az Electronic Frontier Foundation által finanszírozott ingyenes szolgáltatás már 2015 decembere óta létezik. Az egyetlen kikötés, hogy a Let’s Encrypt segítségével beszerzett Domain Validation (DV) tanúsítványokat 90 naponta meg kell újítani, azonban ez akár teljesen automatizáltan is elvégeztethető a szolgáltatás linuxos kliensprogramjával. (forrás: PC World)

(Megjegyzés: a cikk nem teljeskörű, csak a legfontosabb tudnivalókat ismerteti. Ha többet szeretnél tudni, keress rá az “SSL tanúsítvány” kulcsszóra.)

FOLYTATÁS: SSL tanúsítvány beállítása WordPressben »